In the food industry, it is important that great attention be paid to maintain and improve food quality. Electronic nose is one of the tools which promise to aid in this regard. It is an analytical instrument that profiles the headspace volatiles above the sample. It can be used for quality control, process monitoring, freshness evaluation, and shelf-life evaluation. In this article, uses of electronic noses in the food industry were discussed.
Gıda sanayiinde, gıda kalitesinin sağlanmasına ve geliştirilmesine çok önem verilmektedir. Elektronik burun, bu alanda yardım vadeden cihazlardan bir tanesidir. Gıda örneğinin uçucu bileşenlerinin profilini veren analitik bir cihazdır. Elektronik burun kalite kontrolda, üretimin takibinde, tazelik ve raf ömrünün dererlendirilmesinde kullanılır. Bu makalede elektronik burunun gıda endüstrisindeki kullanımı üzerinde durulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 5 |