BibTex RIS Cite

A Study on the Production of Salted Yoghurt (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

This study was carried out for the production of salted yoghurt from set and torba yoghurts. Set yoghurt was cooked for 30, 35 & 40 minutes after boiling however torba yoghurt was cooked for 5, 10 & 15 minutes before 5 minutes ending the cooking time yoghurts were salted to make salted yoghurt. Physical, chemical and organoleptic analyses were performed to find out the best salted yoghurt made. The salted yoghurt produced by cooking 30 minutes was the most preferred one according to organoleptic qualities. The sample's results are as follows; the acidity 1,16±0,27% la, pH 4,00±0,15, the dry matter 21,36±0,56%, fat 2,70±0.46%, non-fat dry matter 18,66±1,02%, protein 7,30±1,21%, lactose 7,05±0,45%, salt 2,58±0,09% and yield 41,98±2,27%.  

Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Bu araştırmada süzme (torba) yoğurdun kaynatıldıktan sonra 5 (I.), 10 (II.), 15 (III.) dakika, set yoğurdun kaynatıldıktan sonra 30 (IV.), 35 (V.) ve 40 (VI.) dakika, pişirilmesi ve pişirme zamanının sona ermesinden beş dakika önce tuz katılmasıyla tuzlu yoğurt üretilmiştir. En iyi tuzlu yoğurt üretimini bulmak için tuzlu yoğurtların fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Duyusal analiz sonuçlarına göre 30 dakika pişirilen tuzlu yoğurt en çok beğenilmiştir. Bu örnekte asitlik %1,16±0,27 la, pH 4,00±0,15, kurumadde %21,36±0,56, yağ %2,70±0,46, yağsız kurumadde %18,66±1,02, protein %7,30±1.21, laktoz %7,05±0,45, tuz %2,58±0,09 ve randıman %41,98±2,27'dir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nuray Şahan This is me

Dilek Say This is me

Publication Date October 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 5

Cite

APA Şahan, N. ., & Say, D. . (2003). Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 28(5).
AMA Şahan N, Say D. Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma. The Journal of Food. October 2003;28(5).
Chicago Şahan, Nuray, and Dilek Say. “Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 28, no. 5 (October 2003).
EndNote Şahan N, Say D (October 1, 2003) Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma. Gıda 28 5
IEEE N. . Şahan and D. . Say, “Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 28, no. 5, 2003.
ISNAD Şahan, Nuray - Say, Dilek. “Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 28/5 (October 2003).
JAMA Şahan N, Say D. Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Şahan, Nuray and Dilek Say. “Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 28, no. 5, 2003.
Vancouver Şahan N, Say D. Tuzlu Yoğurt Üretimi Üzerine Bir Araştırma. The Journal of Food. 2003;28(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/