BibTex RIS Cite

A Study on Improving Process Tecniquea of Juniperus drupacea’s Fruit Pekmez (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Juniperus drupacea is a naturally grown tree in the forest on the Taurus Mountains and fruit of the tree is processed into pekmez to cure some illness by villagers. In present study, some chemical and sensory properties of both traditional pekmez and laboratory scale produced ones, which were processed by using different clarification (physical and chemical) and concentration (under vacuum and atmospheric pressure) methods, were compared to determine the most appropriate processing method. According to the analyzed quality parameters, the pekmez processed by addition ash water into the chemically clarified extract and then concentrated under atmospheric pressure was more acceptable.  

Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Andız (Juniperus drupacea Lind) ülkemizde Toros dağları üzerinde doğal olarak yetişen bir orman ağacı olup, meyvelerinden yerel halk tarafından şifa amaçlı pekmez üretilmektedir. Araştırmada farklı durultma (fiziksel ve kimyasal) ve pişirme (açık ve vakum) teknikleriuygulanarak üretilen andız pekmezleri ile geleneksel yöntemle üretilen andız pekmezinin bazı kimyasal ve duyusal özelliklen karşılaştırılan uygun üretim yöntemi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kimyasal durultma işleminden sonra kül suyu eklenip açıkta (atmosfer basıncında) konsantre edilerek üretilen andız pekmezlerinin daha üstün kimyasal ve duyusal özelliklere sahip olduğu görülmüştür.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Ayhan Topuz This is me

Muharrem Gölükçü This is me

Hilal Şahin This is me

Publication Date February 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, F. ., Topuz, A. ., Gölükçü, M. ., Şahin, H. . (2004). Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda, 29(1).
AMA Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. February 2004;29(1).
Chicago Özdemir, Feramuz, Ayhan Topuz, Muharrem Gölükçü, and Hilal Şahin. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 29, no. 1 (February 2004).
EndNote Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H (February 1, 2004) Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda 29 1
IEEE F. . Özdemir, A. . Topuz, M. . Gölükçü, and H. . Şahin, “Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 29, no. 1, 2004.
ISNAD Özdemir, Feramuz et al. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 29/1 (February 2004).
JAMA Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Özdemir, Feramuz et al. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 29, no. 1, 2004.
Vancouver Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/