BibTex RIS Cite

Hygiene Practices and Differences According to Season in the Factories Processed Animal Food of İstanbul (Turkish with English Abstract)

Year 1994, Volume: 19 Issue: 4, - , 01.08.1994

Abstract

8 factory produced animal food in the Istanbul region were controlled from the point of view hygienic appearance by examinating 350 samples for a period of 10 months. It was determined that 68% of personnel have hygienically dirty hands and that 48% of tools and machines and 49% air of the production areas were not hygienic. In addition to, the range of non-clean respectively 27% and 23%. In the comparison among season, it was observed that the and products were poor in quality of 28 in the winter time and of 70% in the summer time.  

İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar

Year 1994, Volume: 19 Issue: 4, - , 01.08.1994

Abstract

İstanbul bölgesinde hayvansal kökenli gıdaların işlendiği 8 işletmede 10 ay süreyle 350 numune incelenerek hijyen kontrolleri yapıldı. Personelin %68’inin ellerinin kirli olduğu, alet ve makinelerin %46’sının, üretim sahasının %49’unun hijyenik olmadığı gözlenirken, durulama suyu ve ambalaj malzemelerinin hijyen kontrollerinde temiz olmayan numune oranı sırası ile %27 ve %23’dür. Mevsimler arası değerlendirmede son ürün örneklerinin kış aylarında %28’inin kötü kalitede olduğu gözlenirken bu oran yaz mevsiminde %80’e çıkmaktadır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Engin Civan This is me

Ömer Ergün This is me

Publication Date August 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 19 Issue: 4

Cite

APA Civan, E. ., & Ergün, Ö. . (1994). İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar. Gıda, 19(4).
AMA Civan E, Ergün Ö. İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar. The Journal of Food. August 1994;19(4).
Chicago Civan, Engin, and Ömer Ergün. “İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları Ve Mevsimler Arası Farklılıklar”. Gıda 19, no. 4 (August 1994).
EndNote Civan E, Ergün Ö (August 1, 1994) İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar. Gıda 19 4
IEEE E. . Civan and Ö. . Ergün, “İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar”, The Journal of Food, vol. 19, no. 4, 1994.
ISNAD Civan, Engin - Ergün, Ömer. “İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları Ve Mevsimler Arası Farklılıklar”. Gıda 19/4 (August 1994).
JAMA Civan E, Ergün Ö. İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar. The Journal of Food. 1994;19.
MLA Civan, Engin and Ömer Ergün. “İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları Ve Mevsimler Arası Farklılıklar”. Gıda, vol. 19, no. 4, 1994.
Vancouver Civan E, Ergün Ö. İstanbul Bölgesi Hayvansal Gıda İşletmelerinde Hijyen Uygulamaları ve Mevsimler Arası Farklılıklar. The Journal of Food. 1994;19(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/