BibTex RIS Cite

Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Bu çalışmada ton balığının (Katsuwonus pelamis)konserveye işlenmesi aşamasında besin içeriği ve kalitesinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Besinsel bileşimin tespiti için ham protein, ham yağ, ham kül, nem ve kalori değerleri; kalite değişimlerinin belirlenmesi için pH, toplam uçucu bazik azot (TVB-N), trimetilamin azot (TMA-N), histamin, renk, doku, mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılmıştır. Sonuçlar içerik ve işlem bazında değerlendirildiğinde ton balığının ön pişirme işlemi sonrası, protein, kalori, TVB-N, renk, doku, pH ve duyusal değerlerinde önemli bir artış, nem ve mikrobiyel yükünde ise önemli bir azalış; yağ, kül, TMA-N ve histamin değerlerinde ise önemli bir değişim olmadığı görülmüştür. Konserve işleminden sonra ise yağ, kalori, TVB-N, renk, doku, pH ve duyusal değerlerinde önemli artış, kül, nem, histamin ve mikrobiyel içeriğinde önemli azalış tespit edilmiş olup, protein ve TMA-N içeriğinde önemli bir değişim belirlenmemiştir.    

Determination of the Changes in Food Composition and Quality of Tuna (K. pelamis) During Cannig Process (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

In this study, determination of the changes in food composition and quality of tuna (Katsuwonus pelamis)during canning process was aimed. Crude protein, crude oil, crude ash, moisture contents and energy value were analyzed in order to determine the food composition. Total volatile basic nitrogen (TVB-N), trimethylamine nitrogen (TMA-N), pH, histamine, color, texture, microbiological and sensory analyses were performed for determination of the quality. The results were evaluated on the basis of processes, a significant increase in protein, energy; TVB-N, color, texture, pH and sensory values, a significant decrease in microbial load and moisture of fish after precooking process were observed. However the change of TMA-N and histamine values was nonsignificant. As regards after canning process, a significant increase in fat, energy, TVB-N, color, texture, pH and sensory values, a significant decrease in ash, moisture, histamine, microbiological contents and nonsignificant change in protein and TMA-N contents were observed.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Taçnur Baygar This is me

Nalan Gökoğlu This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Baygar, T. ., & Gökoğlu, N. . (2004). Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. Gıda, 29(2).
AMA Baygar T, Gökoğlu N. Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. The Journal of Food. April 2004;29(2).
Chicago Baygar, Taçnur, and Nalan Gökoğlu. “Ton Balığının (Katsuwonus Pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği Ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi”. Gıda 29, no. 2 (April 2004).
EndNote Baygar T, Gökoğlu N (April 1, 2004) Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. Gıda 29 2
IEEE T. . Baygar and N. . Gökoğlu, “Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 29, no. 2, 2004.
ISNAD Baygar, Taçnur - Gökoğlu, Nalan. “Ton Balığının (Katsuwonus Pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği Ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi”. Gıda 29/2 (April 2004).
JAMA Baygar T, Gökoğlu N. Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Baygar, Taçnur and Nalan Gökoğlu. “Ton Balığının (Katsuwonus Pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği Ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 29, no. 2, 2004.
Vancouver Baygar T, Gökoğlu N. Ton Balığının (Katsuwonus pelamis, L. 1758) Konserveye İşlenmesi Sırasında Besin İçeriği ve Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2004;29(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/