BibTex RIS Cite

Investigation on the Formation Zearalenone in Corn (Turkish with English Abstract)

Year 1994, Volume: 19 Issue: 5, - , 01.10.1994

Abstract

In this study the formation of zearalenone in corn grown in Blacksea region was investigated. Totally 44 samples were collected from storehouses, local market and growers in Ordu, Trabzon and their vicinities. Zearalenone levels, moisture content and water activity of the samples were determined. Analysis related to the fungal growth within the samples were also carried out. It was detected that the moisture content of the 21 of the 44 corn samples exceeded 15% which was the accepted moisture limit for this particular commodity. Similarly water activity values of the 63% of the samples were determined to be higher than 0.70. Only one sample was found to have the moisture content and water activity suitable for Fusarium growth. The internal fungal infection of corn  kernels ranged between 42 and 100%. Most of the isolated moulds were field fungi among the toxigenic types. The growth rate of this particular fungus in corn kernels was 2-7%. Among the 42 Fusarium isolates only 2 were found to be zearalenone producers. These strains were identified as Fusarium graminearum. Zearalenone was determined in 37 samples (87%) ranging from trace amounts to 794.4 ppb with an average values of 199.4 ppb.

Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar

Year 1994, Volume: 19 Issue: 5, - , 01.10.1994

Abstract

Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen mısırlarda zeralenon varlığını ve oluşma potansiyelini incelemek amacıyla bu bölgeden 44 adet mısır örneği toplanmıştır. Örnekler Samsun, Ordu ve Trabzon merkezlerinden alınmıştır. Örneklerde zeralenon tayini yanında nem, su aktivitesi ve fungal gelişimle ilgili analizler de yapılmıştır. 44 adet örneğin 21’inin (%47) mısır için sınır nem değeri olan %15’den fazla nem içerdiği ve benzer şekilde örneklerin %63’ünün 0.70’in üzerinde su aktivitesine sahip olduğu görülmüştür. Fusarium gelişimi için uygun olan nem ve su aktivitesi değeri ise yalnız 1 örnekte saptanmıştır. Örneklerin funguslarla internal enfeksiyonu %42-100 arasında değişmektedir. Bu fungusların önemli bölümünü tarlada gelişebilen funguslar oluşturmaktadır. Toksijenik funguslar arasında ise, Fusariumlar dominant cins olarak bulunmuştur. Örneklerden izole edilen 42 adet Fusarium kültüründen yalnız 2’sinin zeralenon yaptığı belirlenmiştir. Toksin yapan bu iki suş Fusarium graminearum olarak tanımlanmıştır. Örneklerin 37 tanesinde (%84) iz miktarlarda 794.4 ppb arasında değişen ve ortalama olarak 199.4 ppb zeralenon bulunmuştur. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şennur Özkaya This is me

Oya Aşkın This is me

Publication Date October 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 19 Issue: 5

Cite

APA Özkaya, Ş. ., & Aşkın, O. . (1994). Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar. Gıda, 19(5).
AMA Özkaya Ş, Aşkın O. Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. October 1994;19(5).
Chicago Özkaya, Şennur, and Oya Aşkın. “Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar”. Gıda 19, no. 5 (October 1994).
EndNote Özkaya Ş, Aşkın O (October 1, 1994) Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar. Gıda 19 5
IEEE Ş. . Özkaya and O. . Aşkın, “Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 19, no. 5, 1994.
ISNAD Özkaya, Şennur - Aşkın, Oya. “Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar”. Gıda 19/5 (October 1994).
JAMA Özkaya Ş, Aşkın O. Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. 1994;19.
MLA Özkaya, Şennur and Oya Aşkın. “Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar”. Gıda, vol. 19, no. 5, 1994.
Vancouver Özkaya Ş, Aşkın O. Mısırda Zeralenon Oluşumu Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. 1994;19(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/