BibTex RIS Cite

Determination of Caffeine in Soft Drinks by High Performance Liquid Chromatography (in English)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 1, - , 01.02.1995

Abstract

Some popular brands of soft drinks analyzed for caffeine content by high-performance liquid chromatography. Decarbonated soft drinks are injected directly into the chromatograph without any sample preparation. Caffeine was separated as a single peak with a retention time of 3.5 min. and acetanilide with 7.9 min. It is found that the caffeine content of several soft drinks produced in Turkey range from 23.1 to 44.2 mg Per 330 ml can. The method is also applied for caffeine determination in caffeine-free soft drinks and found that the caffeine-free soft drinks are less than one milligram Per 12-oz. can, expect the caffeine-free Sample 7 which has 1.20 mg in a 12-oz. can.

Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 1, - , 01.02.1995

Abstract

Çok tüketilen bazı alkolsüz gazlı içeceklerin kafein içeriği yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile analiz edilmiştir. Gazı uzaklaştırılan alkolsüz gazlı içecekler, örnek hazırlama safhası olmaksızın kolona direk olarak enjekte edilmektedir. Kafein alıkonma süresi 3.5 dak. Olan tek bir pik halinde ayrılmıştır. Asetanalitin alıkonma süresi ise 7.9 dakikadır. Türkiye’de üretilen bazı alkolsüz gazlı içeceklerin kafein içeriği 330 ml teneke kutu için 23.1 ile 44.2 mg arasında bulunmuştur. Bu metot aynı zamanda kafeinsiz alkolsüz gazlı içeceklerin kafein tayini için de uygundur. Kafeinsiz alkolsüz gazlı içeceklerde kafein oranı 12oz. teneke kutu için bir miligramdan az bulunmuştur. Sadece Örnek 7’nin 12 oz. teneke kutusundaki kafein oranı 1.20 mg olarak bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Süeda Çelik This is me

Publication Date February 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 1

Cite

APA Çelik, S. . (1995). Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce). Gıda, 20(1).
AMA Çelik S. Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce). The Journal of Food. February 1995;20(1).
Chicago Çelik, Süeda. “Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Ile Kafein Tayini (İngilizce)”. Gıda 20, no. 1 (February 1995).
EndNote Çelik S (February 1, 1995) Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce). Gıda 20 1
IEEE S. . Çelik, “Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 20, no. 1, 1995.
ISNAD Çelik, Süeda. “Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Ile Kafein Tayini (İngilizce)”. Gıda 20/1 (February 1995).
JAMA Çelik S. Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce). The Journal of Food. 1995;20.
MLA Çelik, Süeda. “Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Ile Kafein Tayini (İngilizce)”. Gıda, vol. 20, no. 1, 1995.
Vancouver Çelik S. Alkolsüz Gazlı İçeceklerde Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile Kafein Tayini (İngilizce). The Journal of Food. 1995;20(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/