BibTex RIS Cite

Determination of the Coloring Agent Content of Confectionery in Ankara Market (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 6, - , 01.12.1995

Abstract

The colorant content of both the confectioneries obtained from the open market without the source being known and the confectionery produced using advanced technology sold in Ankara market was investigated. 81 samples were collected. The coloring agents extracted with 70% ethanol solution (v/v) were examined qualitatively with thin layer chromatography (TLC). The samples were then taken into quantitative analysis, where the colorant extracts were spotted onto the TLC plates in a band and after development the separated color bands were scrapped off. These color eluates were determined quantitatively from the standard calibration curves obtained by plotting known concentrations of color standards versus the respective absorbance values, using a LV-VIS spectrophotometer. The qualitative results showed that, the confectionery tested did not contain any coloring agent that was not listed in the Food Additive Regulation. Only 11 samples quantitatively analyzed showed that they were used above the given limitations

Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi

Year 1995, Volume: 20 Issue: 6, - , 01.12.1995

Abstract

Ankara piyasasında satışa sunulan, Pazar yerlerinde açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen şekerlemeler ile, ileri teknoloji kullanılarak üretilen fabrikasyon tipi şekerlemeler renk maddesi içerikleri açısından incelemeye alınmıştır. Bu amaçla piyasadan 81 örnek toplanmıştır. Şekerlemelerden %70’lik etanol (v/v) çözeltisi kullanılarak ekstrakte edilen renk maddeleri, ince tabaka kromatografisi (TLC) ile kalitatif olarak incelenmiştir. İçerdiği renk maddesi ya da renk maddeleri kalitatif olarak saptanan şekerleme örneklerinin kantitatif ölçümlerinde, TLC plaklarına hat spotlama ve kazıma sonucu elde edilen renk maddesi ekstraktlarının UL-VIS spektrofotometrede, standart renk maddelerinin bilinen konsantrasyonlardaki çözeltileriyle hazırlanan standart eğrileri kullanılarak miktar tayini yapılmıştır. Kalitatif olarak incelenen şekerlemelerin hiçbirinde Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre izin verilmeyen renk maddesine rastlanmamıştır. Aynı örneklerin kantitatif incelenmesi sonucu ise, sadece 11 örnekte sınırlamalar üzerinde renk maddesi kullanıldığı saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Elif Büyükpamukçu This is me

İlbilge Saldamlı This is me

Publication Date December 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 6

Cite

APA Büyükpamukçu, E. ., & Saldamlı, İ. . (1995). Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. Gıda, 20(6).
AMA Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. December 1995;20(6).
Chicago Büyükpamukçu, Elif, and İlbilge Saldamlı. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda 20, no. 6 (December 1995).
EndNote Büyükpamukçu E, Saldamlı İ (December 1, 1995) Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. Gıda 20 6
IEEE E. . Büyükpamukçu and İ. . Saldamlı, “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 20, no. 6, 1995.
ISNAD Büyükpamukçu, Elif - Saldamlı, İlbilge. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda 20/6 (December 1995).
JAMA Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Büyükpamukçu, Elif and İlbilge Saldamlı. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 20, no. 6, 1995.
Vancouver Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1995;20(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/