Bitkisel protein kaynaklarının önemi; hayvansal proteinlerin sağlık ve çevre üzerindeki etkileriyle olumlu bir alternatif oluşturmaları, insan nüfusunun artmasına bağlı olarak doğru ve dengeli beslenme için gerekli besin öğelerine olan talebin artması, bitki proteinlerinin sağlık üzerine olan olumlu etkileri ve özel beslenme alışkanlıklarının popülerlik kazanması, tarımının ekolojik ve sürdürülebilir olması gibi nedenlerden dolayı artmaktadır. Bitki materyallerinden protein ekstraksiyonunda kullanılan kimyasal ekstraksiyon metotları geleneksel metotlar olup ekonomik ve yüksek verimli olmaları nedeniyle tercih edilmektedirler. Fakat hayvansal proteinlerle kıyaslandığında hali hazırda düşük teknofonksiyonel özellikler sergileyen bitki proteinlerinin bu özelliklerini geliştirmekte yetersiz kalmaktadır. Gıda endüstrisinde proteinlerin teknofonksiyonel özellikleri birçok gıdanın prosesinde önem taşımaktadır. Bitki proteinlerine olan bu ilginin karşılanması ve bitki kaynaklı protein izolatlarının teknofonksiyonel özelliklerini geliştirecek modern ekstraksiyon metotlarında ön işlem uygulanması ve/veya geleneksel metotlarla kombine halde kullanılması, protein izolatlarının teknofonksiyonel özelliklerini geliştirmede oldukça önemlidir. Son zamanlarda gerçekleştirilen, çalışmalar modern ekstraksiyon metotlarının bitkisel protein izolatlarının teknofonksiyonel özelliklerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir.
The importance of plant protein sources is increasing due to several factors: they offer a healthier and more environmentally friendly alternative to animal proteins, the growing human population raises the demand for nutrients essential for a balanced diet, and plant proteins have positive health effects. Additionally, special dietary habits are becoming more popular, and plant-based agriculture is ecological and sustainable. Chemical extraction methods used for extracting proteins from plant materials are traditional, preferred for being economical and efficient. However, they are inadequate for enhancing the techno-functional properties of plant proteins, which are generally lower than those of animal proteins. In the food industry, these properties are crucial in many food processes. To meet the rising interest in plant proteins, applying pre-treatments and/or combining traditional methods with modern extraction techniques is important to improve these properties. Recent studies have shown that modern extraction methods can effectively enhance the techno-functional properties of plant-based protein isolates.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Food Technology, Food Sciences (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 10, 2025 |
Submission Date | February 10, 2025 |
Acceptance Date | May 12, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 3 |