Öz
Amaç: Bu araştırma Türkiye'de üniversite hastanelerinin en önemli ödeme sistemlerinden biri olan performansa dayalı ek ödeme (PDEÖ) sisteminin avantajları ve dezavantajlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu araştırmada 2011 yılından beri kullanılmakta olan PDEÖ sisteminin avantaj ve dezavantajlarını hakkında hekim algılarını açıklamak için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış nitel görüşmeler ile deneyimli hekimlerden toplanmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinde yürütülmüştür.
Bulgular: Analiz sonucunda PDEÖ sistemlerinin finansal teşvik alacak hekimler açısından motive edici olduğu tespit edilmiştir. PDEÖ sistemi bireysel performansı desteklemekte, bekleme sürelerini azaltmakta, gelirleri artırmakta, giderleri azaltmakta, iş doyumunu, hasta tatminini ve verimliliği artırmaktadır. Ancak bu ödeme sistemi uygulama sayısını, iş yükünü artırmakta ve personel arasında çatışmayı zemin hazırlamaktadır.
Sonuç: Üniversite hastaneleri araştırma, tıp eğitimi ve sağlık hizmetleri sunumu gibi önemli misyonları icra eden akademik kurumlardır. Üniversite hastanesinde bu misyonu teşvik edecek şekilde yürütebilmek için, PDEÖ sisteminin revize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca üniversite hastanelerinde finansal kaynak sıkıntısı bulunmaktadır. Bu durum hekimlere daha az ek ödeme yapılmasına neden olmaktadır.