Systematic Reviews and Meta Analysis
BibTex RIS Cite

YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ

Year 2024, Volume: 19 Issue: 2, 211 - 224, 31.12.2024
https://doi.org/10.48145/gopsbad.1537951

Abstract

Mevcut teknolojik olanaklar ve tarımsal verimlilikteki artış düşünüldüğünde günümüzde yeryüzünde açlık sorununun olmaması beklenir. Ancak dünyanın birçok ülkesinde yetersiz beslenme sorunu yaşanmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri ile Ekonomik İstihbarat Birimi (EIU) Küresel Gıda Güvenliği Endeksi verilerinden yararlanılarak 2012-2022 dönemi için dünyada yetersiz beslenmenin ciddi sorun teşkil ettiği ülkelerin nitel araştırma yöntemi ve betimsel analiz tekniğiyle incelenmesidir. Bunun yanı sıra Yetersiz Beslenme Yaygınlığı ile Küresel Gıda Güvenliği Endeksi verilerinin karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. 2021 yılında dünya nüfusunun yüzde 9,2’ si temel besinlere erişememiştir. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu ülke Madagaskar olup, bu ülkede yetersiz beslenme oranı yüzde 51’ dir. 2021 yılında yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu on ülke Madagaskar’ dan sonra sırayla Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Lesoto, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Haiti, Zimbabve, Liberya, Gine-Bissau ve Yemen’ dir. Küresel Gıda Güvenliği Endeksi sıralamasında da Madagaskar, Haiti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Yemen son on sıradaki ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla hem Yetersiz beslenme yaygınlığı göstergesine göre, hem de Küresel Gıda Güvenliği Endeksi sıralamasına göre bu dört ülke son sıralarda bulunmaktadır.

References

  • Abruzzese, L. (2014), Global Food Security, The Economist Intelligence Unit, Rabat. https://www.imf.org/external/np/seminars/eng/2014/food/pdf/Abruzzese.pdf
  • Akdoğan Gedik, M. (2021), “Küresel Kamusal Mallar: COVID-19 ve Gıda Güvencesi Sorunu”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10:1, 662-678.
  • Aliyev, P. (2023), “Rusya-Ukrayna Savaşı ve Afrika’da Gıda Güvenliği”, Africania-İnönü Üniversitesi Uluslararası Afrika Araştırmaları Dergisi, 3: 1, 36-50.
  • Azomahou, T. T.; Boucekkine, R.; Kazianga, H.; Korir, M. and Ndung'u, N. (2022), “Guest Editors? Introduction: The role of policy in reducing malnutrition in sub-Saharan Africa”, Food Policy, 113: 102378, 1-4.
  • Bayar, E. (2022), “Afganistan’da Gıda Krizi ve Açlık Döngüsü Riski”, Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, Aralık, 6: 2, 487-525.
  • Dağdur, E.; Olhan, E. (2015), “Küresel Gıda Güvencesi Endeksi Kapsamında Türkiye'nin Değerlendirilmesi”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 21: 2, 49-61.
  • Dünya Gazetesi. (2023, Ekim 15), “Dünyada Her Üç Kişiden Biri Yeterli Gıdaya Erişemedi”, https://www.dunya.com/ekonomi/dunyadaher-uc-kisiden-biri-yeterli-gidaya-erisemedi-haberi-707812 (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Eraktan, G.; Yelen B. (2012), “Üretici, Tüketici ve Yoksulluk Olgusu Yönünden Türkiye’de Gıda Güvencesi”, 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’nde sunulan bildiri, 121-128.
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2014), Refinements to the FAO Methodology for Estimating the Prevalence of Undernourishment Indicator, ESS Working Paper 14-05, Rome.
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023a), The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2023, https://data.unicef.org/resources/sofi-2023/ (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023b), The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2023, https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc3017en (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023c), Hunger and Food Security. https://www. fao.org/hunger/en/ (Erişim Tarihi:11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2024), Suite of Food Security Indicators, Retrieved from https://www.fao.org/faostat/en/#data/FS (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Economist Intelligence Unit. (2021), GFSI 2021 Global Report. https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/resources/Economist_Impact_GFSI_2021_Global_Report_Oct_2021.pdf
  • Economist Intelligence Unit. (2022), Global Food Security Index 2022 Exploring Challenges And Developing Solutions For Food Security Across 113 Countries, Retrieved from https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • International Food Policy Research Institute. IFPRI. (2019), Global Hunger Index 2019: The Challenge Of Hunger And Climate Change, https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2019.pdf
  • İnsamer. (2014, Haziran 5), “Dünyada ve Türkiye’de Açlık Sorunu”, https://insamer.com/tr/dunyada-ve-turkiyede-aclik-sorunu_107.html
  • Karakoç, D. Y.; Manga, M. (2023), “Küresel Gıda Güvenliği Endeksi Kapsamında COVID-19 Pandemisinin Türkiye’nin Gıda Güvenliğine Yönelik Etkisi”, İdealkent Dergisi, Bölgesel Çalışmalar Özel Sayısı, 14, 46-74.
  • Kliuchnyk, R.; Lymonova, E. (2022), “The Peculiarities of Poverty Research in The Countrıes of The World”, Academy Review, 2: 57, 24-35.
  • Koca, R.; Somuncu, M. (2021), “Gıda Güvencesi Konusunda Türkiye İçin Bir Değerlendirme”, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 8: 2, 1-11.
  • Koç, G.; Uzmay, A. (2015), “Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler ve Türkiye”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 21: 1, 39-48.
  • Koç, G.; Uzmay, A. (2019), “Küresel Gıda Güvencesinin İzlenmesi ve Haritalanması Üzerine Bir Değerlendirme”, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 2, 237-244.
  • Kopteva, L.; Shabalina, L.; Budagov, A. (2020), “Certain Aspects of African Countries Food Security Provision”, Innovatıve Technologıes in Scıence and Educatıon (ITSE-2020), Conference, E3S Web of Conferences 210: 03009, 1-7.
  • Korkmaz, K., Akbulut, F.; Şenol, O. (2023), “Düşük Gelir Grubu Ülkelerde Yeterli Gıdaya Ulaşamamanın Ortalama Yaşam Süresine Etkisinin Panel Veri Analiz Yöntemi İle İncelenmesi”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 33: 2, 855-864.
  • Marson, M.; Saccone, D.; Vallino, E. (2023), “Total Trade, Cereals Trade and Undernourishment: New Empirical Evidence for Developing Countries”, Review of World Economics 159, 299–332.
  • Moss, A.R.; Jounany, J.P.; Neevbold J. (2000), “Methane Production By Ruminants: Its Contribution To Global Warming”, Animal Research, 49, 231-253.
  • Otekunrin, O. A. (2024), “Assessing the Prevalence and Severity of Global Hunger and Food Insecurity: Recent Dynamics and SubSaharan Africa’s Burden”, Sustainability, 16, 4877.
  • Thomas A. C., D’Hombres B., Casubolo C., Kayitakire F., Saisana M. (2017), “The Use of The Global Food Security Index to Inform The Situation in Food Insecure Countries”. JRC Technical Reports. European Commission.
  • Townsend R. F. (2015), Poverty and Hunger by 2030: An Agenda for the Global Food System. Second Education, The World Bank Group.
  • Uchendu, F. N. (2018), “Hunger Influenced Life Expectancy in War-torn Sub-Saharan African Countries”, Journal of Health, Population and Nutrition. 37, 1.
  • Uğur, A.A.; Özocaklı, D. (2018), “Gıda Güvencesizliğinin Bazı Belirleyicileri (Kantil Regresyon Yöntemi ve Sabit Etki Panel Yönteminin Karşılaştırılması)”, Sosyoekonomi, 26: 35, 195-205.
  • United Nations. (2015), “Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development”, Resolution Adopted by the General Assembly (A/RES/70/1), 25 September.
  • World Bank. (2024), “WB World Development Indicators”, https://databank.worldbank.org/source/world-development-indicators (Erişim Tarihi: 12.05.2024).

A COMPARATIVE ANALYSIS ON THE PREVALENCE OF UNDERNOURISHMENT AND THE GLOBAL FOOD SECURITY INDEX

Year 2024, Volume: 19 Issue: 2, 211 - 224, 31.12.2024
https://doi.org/10.48145/gopsbad.1537951

Abstract

References

  • Abruzzese, L. (2014), Global Food Security, The Economist Intelligence Unit, Rabat. https://www.imf.org/external/np/seminars/eng/2014/food/pdf/Abruzzese.pdf
  • Akdoğan Gedik, M. (2021), “Küresel Kamusal Mallar: COVID-19 ve Gıda Güvencesi Sorunu”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10:1, 662-678.
  • Aliyev, P. (2023), “Rusya-Ukrayna Savaşı ve Afrika’da Gıda Güvenliği”, Africania-İnönü Üniversitesi Uluslararası Afrika Araştırmaları Dergisi, 3: 1, 36-50.
  • Azomahou, T. T.; Boucekkine, R.; Kazianga, H.; Korir, M. and Ndung'u, N. (2022), “Guest Editors? Introduction: The role of policy in reducing malnutrition in sub-Saharan Africa”, Food Policy, 113: 102378, 1-4.
  • Bayar, E. (2022), “Afganistan’da Gıda Krizi ve Açlık Döngüsü Riski”, Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, Aralık, 6: 2, 487-525.
  • Dağdur, E.; Olhan, E. (2015), “Küresel Gıda Güvencesi Endeksi Kapsamında Türkiye'nin Değerlendirilmesi”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 21: 2, 49-61.
  • Dünya Gazetesi. (2023, Ekim 15), “Dünyada Her Üç Kişiden Biri Yeterli Gıdaya Erişemedi”, https://www.dunya.com/ekonomi/dunyadaher-uc-kisiden-biri-yeterli-gidaya-erisemedi-haberi-707812 (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Eraktan, G.; Yelen B. (2012), “Üretici, Tüketici ve Yoksulluk Olgusu Yönünden Türkiye’de Gıda Güvencesi”, 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’nde sunulan bildiri, 121-128.
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2014), Refinements to the FAO Methodology for Estimating the Prevalence of Undernourishment Indicator, ESS Working Paper 14-05, Rome.
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023a), The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2023, https://data.unicef.org/resources/sofi-2023/ (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023b), The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) 2023, https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc3017en (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2023c), Hunger and Food Security. https://www. fao.org/hunger/en/ (Erişim Tarihi:11.05.2024).
  • Food and Agriculture Organization. FAO. (2024), Suite of Food Security Indicators, Retrieved from https://www.fao.org/faostat/en/#data/FS (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • Economist Intelligence Unit. (2021), GFSI 2021 Global Report. https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/resources/Economist_Impact_GFSI_2021_Global_Report_Oct_2021.pdf
  • Economist Intelligence Unit. (2022), Global Food Security Index 2022 Exploring Challenges And Developing Solutions For Food Security Across 113 Countries, Retrieved from https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ (Erişim Tarihi: 11.05.2024).
  • International Food Policy Research Institute. IFPRI. (2019), Global Hunger Index 2019: The Challenge Of Hunger And Climate Change, https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2019.pdf
  • İnsamer. (2014, Haziran 5), “Dünyada ve Türkiye’de Açlık Sorunu”, https://insamer.com/tr/dunyada-ve-turkiyede-aclik-sorunu_107.html
  • Karakoç, D. Y.; Manga, M. (2023), “Küresel Gıda Güvenliği Endeksi Kapsamında COVID-19 Pandemisinin Türkiye’nin Gıda Güvenliğine Yönelik Etkisi”, İdealkent Dergisi, Bölgesel Çalışmalar Özel Sayısı, 14, 46-74.
  • Kliuchnyk, R.; Lymonova, E. (2022), “The Peculiarities of Poverty Research in The Countrıes of The World”, Academy Review, 2: 57, 24-35.
  • Koca, R.; Somuncu, M. (2021), “Gıda Güvencesi Konusunda Türkiye İçin Bir Değerlendirme”, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 8: 2, 1-11.
  • Koç, G.; Uzmay, A. (2015), “Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler ve Türkiye”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 21: 1, 39-48.
  • Koç, G.; Uzmay, A. (2019), “Küresel Gıda Güvencesinin İzlenmesi ve Haritalanması Üzerine Bir Değerlendirme”, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 2, 237-244.
  • Kopteva, L.; Shabalina, L.; Budagov, A. (2020), “Certain Aspects of African Countries Food Security Provision”, Innovatıve Technologıes in Scıence and Educatıon (ITSE-2020), Conference, E3S Web of Conferences 210: 03009, 1-7.
  • Korkmaz, K., Akbulut, F.; Şenol, O. (2023), “Düşük Gelir Grubu Ülkelerde Yeterli Gıdaya Ulaşamamanın Ortalama Yaşam Süresine Etkisinin Panel Veri Analiz Yöntemi İle İncelenmesi”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 33: 2, 855-864.
  • Marson, M.; Saccone, D.; Vallino, E. (2023), “Total Trade, Cereals Trade and Undernourishment: New Empirical Evidence for Developing Countries”, Review of World Economics 159, 299–332.
  • Moss, A.R.; Jounany, J.P.; Neevbold J. (2000), “Methane Production By Ruminants: Its Contribution To Global Warming”, Animal Research, 49, 231-253.
  • Otekunrin, O. A. (2024), “Assessing the Prevalence and Severity of Global Hunger and Food Insecurity: Recent Dynamics and SubSaharan Africa’s Burden”, Sustainability, 16, 4877.
  • Thomas A. C., D’Hombres B., Casubolo C., Kayitakire F., Saisana M. (2017), “The Use of The Global Food Security Index to Inform The Situation in Food Insecure Countries”. JRC Technical Reports. European Commission.
  • Townsend R. F. (2015), Poverty and Hunger by 2030: An Agenda for the Global Food System. Second Education, The World Bank Group.
  • Uchendu, F. N. (2018), “Hunger Influenced Life Expectancy in War-torn Sub-Saharan African Countries”, Journal of Health, Population and Nutrition. 37, 1.
  • Uğur, A.A.; Özocaklı, D. (2018), “Gıda Güvencesizliğinin Bazı Belirleyicileri (Kantil Regresyon Yöntemi ve Sabit Etki Panel Yönteminin Karşılaştırılması)”, Sosyoekonomi, 26: 35, 195-205.
  • United Nations. (2015), “Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development”, Resolution Adopted by the General Assembly (A/RES/70/1), 25 September.
  • World Bank. (2024), “WB World Development Indicators”, https://databank.worldbank.org/source/world-development-indicators (Erişim Tarihi: 12.05.2024).
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Regional Development and Globalisation in International Economics
Journal Section Articles
Authors

Derya Demir 0000-0002-7355-1757

Publication Date December 31, 2024
Submission Date August 23, 2024
Acceptance Date December 9, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 19 Issue: 2

Cite

APA Demir, D. (2024). YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 19(2), 211-224. https://doi.org/10.48145/gopsbad.1537951
AMA Demir D. YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. JSSR. December 2024;19(2):211-224. doi:10.48145/gopsbad.1537951
Chicago Demir, Derya. “YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI Ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 19, no. 2 (December 2024): 211-24. https://doi.org/10.48145/gopsbad.1537951.
EndNote Demir D (December 1, 2024) YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 19 2 211–224.
IEEE D. Demir, “YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”, JSSR, vol. 19, no. 2, pp. 211–224, 2024, doi: 10.48145/gopsbad.1537951.
ISNAD Demir, Derya. “YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI Ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 19/2 (December 2024), 211-224. https://doi.org/10.48145/gopsbad.1537951.
JAMA Demir D. YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. JSSR. 2024;19:211–224.
MLA Demir, Derya. “YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI Ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, vol. 19, no. 2, 2024, pp. 211-24, doi:10.48145/gopsbad.1537951.
Vancouver Demir D. YETERSİZ BESLENME YAYGINLIĞI ve KÜRESEL GIDA GÜVENCESİ ENDEKSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. JSSR. 2024;19(2):211-24.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.