BibTex RIS Cite

Detection of Fungi Causing Diseases on Tomato Plants Grown in the Vicinity of Tokat

Year 2002, Volume: 2002 Issue: 1, - , 01.06.2002

Abstract

: Survey was carried out to determine the fungal pathogens, which cause significan yield reductions, in main tomato production areas of Tokat (Niksar, Erbaa and Cintra! Districts) in 1997. Based on survey results, Early blight (.Alternaría solani(Ell And G Martin) Sar.), Late blight (Phytophthora infestans(Mat) de Bary.), and Septoria leaf spot (Septoria lycopersiciSpeg.) were serious yield reducing diseases of field tomato in Tokat in 1997. Spread, symptoms severity and yield reductions vary widely with location For instance, infection rate of A solanivary between 1 % to 100%.

Tokat Yöresinde Domates Üretim Alanlarında Sorun Olan Fungal Etmenlerin Belirlenmesi

Year 2002, Volume: 2002 Issue: 1, - , 01.06.2002

Abstract

Tokat (Merkez), Niksar ve Erbaa ilçelerine ait domates üretim alanlarında verimi olumsuz yönde etkileyen fungal etmenlerin belirlenmesi amacıyla 1997 yılında stirvey çalışmaları yapılmıştır. Survey sonuçlarına göre bölgede domates üretimini önemli düzeyde sınırlayan Uç fungal etmen belirlenmiştir. Bunlar domateste geç yanıklık olarak adlandırılan hastalığa neden olan Phytophthora infestans (Mat.) de Bary., erken yanıklık etmeni Alternaría solani(Ell. and G. Martin) Sar. ve yaprak lekesine neden olan Septoria lycopersici Speg.’ dır. Bu etmenlerin survey yapılan tarlalardaki yayılış oranları ve zarar düzeyleri ilçelere göre değişiklik göstermekte olup; örneğin A. solani'nin zararı %1 ile % 100 arasında değişmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Yusuf Yanar This is me

Muhittin Sırma This is me

İzzet Kadıoğlu This is me

Publication Date June 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 2002 Issue: 1

Cite

APA Yanar, Y., Sırma, M., & Kadıoğlu, İ. (2002). Tokat Yöresinde Domates Üretim Alanlarında Sorun Olan Fungal Etmenlerin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 2002(1).