The aim of this study is to present the suggestions of Turkey, the leader of the world hazelnut industry, to increase the competitive power in the sector. Hazelnut, an agricultural product with strategic importance in terms of our country, has a socioeconomic value in terms of the Black Sea Region people. In the study, the Revealed Comparative Advantages RCA approach developed by Balassa 1965 was used to measure the competitive power in the sub-sectors. As a result of the analyzes made, it has been found that there has been a serious decrease in the competitiveness in the Turkish hazelnut industry in recent years and this decrease is mainly caused by low productivity. As a matter of fact, countries such as Turkey, Italy, Georgia and Azerbaijan, which are the main hazelnut producers, have seen low productivity and the competitiveness of these countries has decreased in this direction. But in the same period, the competitiveness of the USA, which could increase productivity as an important producer in the sector, increased. As a result, it can be said that the efficiency of the Turkish hazelnut sector should be increased with the AR-GE studies that are the directive of the public sector.
Bu çalışmanın amacı dünya fındık sektörünün lideri olan Türkiye’nin söz konusu sektördeki rekabet gücünü arttırmaya yönelik öneriler sunmaktır. Ülkemiz açısından stratejik öneme sahip bir tarımsal ürün olan fındık Karadeniz Bölge halkı açısından sosyoekonomik değere sahiptir. Çalışmada yöntem olarak alt sektörlerde rekabet gücünü ölçmek amacıyla Balassa (1965) tarafından geliştirilen Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) yaklaşımı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Türk fındık sektöründe rekabet gücünde son yıllarda ciddi bir azalma olduğu ve bu azalmanın ise özellikle düşük verimlilikten kaynaklandığı bulgulanmıştır. Nitekim başlıca fındık üreticileri olan Türkiye, İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde düşük verimlilik görülmüş ve bu doğrultuda söz konusu ülkelerin rekabet güçleri azalmıştır. Fakat aynı dönemde sektörde önemli bir üretici olarak verimlilik artışını gerçekleştirebilen ABD’nin rekabet gücü artmıştır. Sonuç olarak Türk fındık sektörünün kamunun yönlendirici olduğu AR-GE çalışmaları ile verimliliğinin arttırılması gerektiği söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Submission Date | January 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 5 |