Research Article

ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz

Volume: 5 Number: 10 January 11, 2017
TR EN

ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz

Abstract

Bu çalışmanın amacı gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye için; ülke riskinin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisini incelemektir. Son dönemlerde çalışmalarda sıklıkla kullanılan ve güvenilirliği kabul edilmiş ICRG (International Country Risk Guide) tarafından hesaplanan ekonomik risk, politik risk, finansal risk ve ülke riski değişkenleri ile BİST 100 endeksi getirisi arasındaki ilişki, 2002:M1- 2015:M15 aylık dönemleri için zaman serileri ile test edilmiştir. Bu amaçla öncelikle değişkenlerin durağanlıkları incelenmiş, ardından Johansen eş-bütünleşme analizi ile değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkisi incelenmiş, bu takiben hata düzeltme modeli kurulmuş ve son olarak ise Granger nedensellik analizi ile değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda edilen bulgulara göre; hisse senedi getirisi ile ekonomik, finansal, politik ve ülke risk primleri arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Nedensellik analizi sonucunda ise; hisse senedi getirisi ile ekonomik risk arasında çift yönlü, hisse senedi getirisi ve finansal risk, politik risk ile ülke riski arasında ise tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda çıkan sonuçların başta yatırımcılar olmak üzere bir çok kişi ve kurum için önemli olduğu düşünülmektedir. 

Keywords

References

  1. KAYNAKÇA
  2. ALMAMOUD, I. Abdulaziz (2014), “Country Risk Ratings and Stock Market Movements: Evidence from Emerging Economy”, International Journal of Economics and Finance, 6(10), 88-96.
  3. AYAYDIN, Hasan – İbrahim, KARAASLAN (2014), “Ülke Riskinin Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi: Türk Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma”, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 10, 1-28.
  4. CLARK, Ephraim – KONSTANTİNOS, Kassimatis (2004), “Country Financial Risk and Stock Market Performance: The Case of Latin America”, Journal of Economies and Business, 56(1), 21-41
  5. ÇAM, A. Veli (2014), “Politik Riskin Firma Değeri İle İlişkisi: İMKB’ye Kayıtlı Firmalar Üzerinde Bir Uygulama”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 15(1),109-122.
  6. DICKEY, Davıd A., - WAYNE, A. Fuller (1981). Likelihood Ratio Statistics for Autoregressive Time Series with A Unit Root”, Econometrica, 49(4), 1057-1072.
  7. ERB, Claude B. - CAMPBELLl R., Harvey – TADAS, E. Viskanta (1996), “Political Risk, Economic Risk and Financial Risk”, Financial Analysis Journal, 52(6), 29-46
  8. ERKOÇAK, H.Enes – A.Veli, ÇAM (2015), “The Role of Country Risk on Estimating of Share Earing: An Application on Commercial Banks Registered to Istanbul Stock Exchange (BIST)”, Journal of Business & Economic Policy, 2(3), 92-101.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 11, 2017

Submission Date

November 7, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 5 Number: 10

APA
Ayaydın, H., Pala, F., & Barut, A. (2017). ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz. Global Journal of Economics and Business Studies, 5(10), 66-75. https://izlik.org/JA47AK68FF
AMA
1.Ayaydın H, Pala F, Barut A. ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz. GJEBS. 2017;5(10):66-75. https://izlik.org/JA47AK68FF
Chicago
Ayaydın, Hasan, Fahrettin Pala, and Abdülkadir Barut. 2017. “ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz”. Global Journal of Economics and Business Studies 5 (10): 66-75. https://izlik.org/JA47AK68FF.
EndNote
Ayaydın H, Pala F, Barut A (January 1, 2017) ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz. Global Journal of Economics and Business Studies 5 10 66–75.
IEEE
[1]H. Ayaydın, F. Pala, and A. Barut, “ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz”, GJEBS, vol. 5, no. 10, pp. 66–75, Jan. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47AK68FF
ISNAD
Ayaydın, Hasan - Pala, Fahrettin - Barut, Abdülkadir. “ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz”. Global Journal of Economics and Business Studies 5/10 (January 1, 2017): 66-75. https://izlik.org/JA47AK68FF.
JAMA
1.Ayaydın H, Pala F, Barut A. ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz. GJEBS. 2017;5:66–75.
MLA
Ayaydın, Hasan, et al. “ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz”. Global Journal of Economics and Business Studies, vol. 5, no. 10, Jan. 2017, pp. 66-75, https://izlik.org/JA47AK68FF.
Vancouver
1.Hasan Ayaydın, Fahrettin Pala, Abdülkadir Barut. ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİNE ETKİSİ: Ampirik Bir Analiz. GJEBS [Internet]. 2017 Jan. 1;5(10):66-75. Available from: https://izlik.org/JA47AK68FF