Conference Paper
BibTex RIS Cite

Balık Restoranına Gelen Tüketicilerin Kabuklu Gıda Algılarının İncelenmesi

Year 2018, Ek Sayı 1, 200 - 208, 27.07.2018

Abstract

Midye
insan sağlığına yararlı maddeler içerdiği için tüketilmesi önerilen gıdalar
arasında yer almaktadır. Söz konusu bu maddelerin başında omega3, omega6,
gamma-linolenic acid, dokosahekzanoik asid (DHA) ve eikosapentaenoik asid (EPA)
gibi doymamış yağ asitleri gelirken potasyum, demir, 
vitamin C, vitamin A ve B12 vitaminlerini
bünyesinde barındırıyor olması özellikle çocukluk dönemlerinde tüketilmesi
önerilen önemli bir gıda olmasını sağlamıştır. Birçok hayvansal ve bitkisel
kaynaklı gıdaya göre içerdiği maddelerin daha üstün olmasından dolayı kabuklu
gıdalar “fonksiyonel gıda” grubunda yer almaktadır. Ülkemizde son yıllarda
midye tüketiminin arttığı, satıcı ve alıcıların bilinçlerinin yükseldiği
bilinmesine rağmen çoğu tüketicinin halen kabuklu ürünlere olumsuz baktıkları
bilinmektedir. Bu çalışmada İç Anadolu Bölgesindeki bir balık restoranına gelen
farklı yaş ortalamalarına sahip, 160 bayan ve 190 erkek tüketici üzerinde
kabuklu ürün tüketimine bakış açılarının ölçülmesi için bir anket çalışması
yapılmıştır. Tüketicilerin siparişlerini getirmeden önce masalarına pişirilmiş midye
bırakılmış ve anket tekniği ile kabuklu ürünlere olan algıları ölçülmüştür.

References

  • Ablett, R., Gould, S., & Sherwood, D. (1986). Frozen Storage Performance of Cooked Cultivated Mussels (Mytilus edulis L.)—Influence of Ascorbic Acid and Chelating Agents. Journal of Food Science, 1118-1121.
  • Azpeitia , K. A., Ferrer, L., Revilla, M. I., & Mendiola, D. (2016). Growth, biochemical profile, and fatty acid composition of mussel (Mytilus galloprovincialis Lmk.) cultured in the open ocean of the Bay of Biscay (northern Spain). Aquaculture, 95-108.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri (Adana Street Flavors in terms. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3-17.
  • Belivermiş, M., Kılıç, Ö., & Çotuk, Y. (2016). Assessment of metal concentrations in indigenous and caged mussels (Mytilus galloprovincialis) on entire Turkish coastline. Chemosphere, 1980-1987.
  • Bongiorno, T., Tulli, F., Comi, G., Sensidoni, A., Andyanto, D., & Lacumin, L. (2018). Sous vide cook-chill mussel (Mytilus galloprovincialis): evaluation of chemical, microbiological and sensory quality during chilled storage (3 °C). LWT, 117-124.
  • Buck, H. B. (2007). Experimental trials on the feasibility of offshore seed production of the mussel Mytilus edulis in the German Bight: installation, technical requirements and environmental conditions. Helgoland Marine Research, 87-101.
  • Chiesa, L., Ceriani, F., Caligara, M., Di Candia, D., Malandra, R., Panseri, S., & Arioli, F. (2018). Mussels and clams from the italian fish market. is there a human exposition risk to metals and arsenic? Chemosphere, 644-649.
  • EFSA. (2014). Dietary exposure to inorganic arsenic. EFSA Journal, 3597-3658.
  • Horng, J.-S., & Tsai, C.-T. (2010). Government websites for promoting East Asian culinary tourism: A cross-national analysis. Tourism Management, 74-85.
  • Javed, M., & Usmani, N. (2016). Accumulation of heavy metals and human health risk assessment via the consumption of freshwater fish Mastacembelus armatus inhabiting, thermal power plant effluent loaded canal. Springer Plus, 1-8.
  • Krzynowek, J., & Wiggin, K. (1979). Seasonal Varıatıon and Frozen Storage Stabılıty Of Blue Mussfls (Myths edulis). Journal of Food Science, 1644-1645.
  • Mol, S. (2006). Fayda ve riskleriyle midye. Dünya Gıda Dergisi, 83-88.
  • Nam, J.-H., & Lee, T.J. (2011). Foreign travelers’ satisfaction with traditional Korean restaurants. International Journal of Hospitality Management, 982-989.
  • Signa, G., Di Leonardo, R., Vaccaro, A., Tramati, C. D., Mazzola, A., & Vizzini, S. (2018). Lipid and fatty acid biomarkers as proxies for environmental contamination in caged mussels Mytilus galloprovincialis. Ecological Indicators, 384-394.
  • Yavuzer, E., Aytaç, S., Yavuzer, N. M., & Balıkçı, E. (2017). The Effects of Trout Farm in Rural to the Gastronomic Tourism. . 1.International Symposium on Limnology and Freshwater Fisheries (s. 70). Isparta/ Eğirdir: Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü.
  • Zhelyazkov, G., Stefanova-Yankovksa, T., Mineva, E., Stratev, D., Vashin, I., Dospatliev, L., Popova, T. (2018). Risk assessment of some heavy metals in mussels (Mytilus galloprovincialis) and veined rapa whelks (Rapana venosa) for human health. Marine Pollution Bulletin, 197-201.
Year 2018, Ek Sayı 1, 200 - 208, 27.07.2018

Abstract

References

  • Ablett, R., Gould, S., & Sherwood, D. (1986). Frozen Storage Performance of Cooked Cultivated Mussels (Mytilus edulis L.)—Influence of Ascorbic Acid and Chelating Agents. Journal of Food Science, 1118-1121.
  • Azpeitia , K. A., Ferrer, L., Revilla, M. I., & Mendiola, D. (2016). Growth, biochemical profile, and fatty acid composition of mussel (Mytilus galloprovincialis Lmk.) cultured in the open ocean of the Bay of Biscay (northern Spain). Aquaculture, 95-108.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri (Adana Street Flavors in terms. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3-17.
  • Belivermiş, M., Kılıç, Ö., & Çotuk, Y. (2016). Assessment of metal concentrations in indigenous and caged mussels (Mytilus galloprovincialis) on entire Turkish coastline. Chemosphere, 1980-1987.
  • Bongiorno, T., Tulli, F., Comi, G., Sensidoni, A., Andyanto, D., & Lacumin, L. (2018). Sous vide cook-chill mussel (Mytilus galloprovincialis): evaluation of chemical, microbiological and sensory quality during chilled storage (3 °C). LWT, 117-124.
  • Buck, H. B. (2007). Experimental trials on the feasibility of offshore seed production of the mussel Mytilus edulis in the German Bight: installation, technical requirements and environmental conditions. Helgoland Marine Research, 87-101.
  • Chiesa, L., Ceriani, F., Caligara, M., Di Candia, D., Malandra, R., Panseri, S., & Arioli, F. (2018). Mussels and clams from the italian fish market. is there a human exposition risk to metals and arsenic? Chemosphere, 644-649.
  • EFSA. (2014). Dietary exposure to inorganic arsenic. EFSA Journal, 3597-3658.
  • Horng, J.-S., & Tsai, C.-T. (2010). Government websites for promoting East Asian culinary tourism: A cross-national analysis. Tourism Management, 74-85.
  • Javed, M., & Usmani, N. (2016). Accumulation of heavy metals and human health risk assessment via the consumption of freshwater fish Mastacembelus armatus inhabiting, thermal power plant effluent loaded canal. Springer Plus, 1-8.
  • Krzynowek, J., & Wiggin, K. (1979). Seasonal Varıatıon and Frozen Storage Stabılıty Of Blue Mussfls (Myths edulis). Journal of Food Science, 1644-1645.
  • Mol, S. (2006). Fayda ve riskleriyle midye. Dünya Gıda Dergisi, 83-88.
  • Nam, J.-H., & Lee, T.J. (2011). Foreign travelers’ satisfaction with traditional Korean restaurants. International Journal of Hospitality Management, 982-989.
  • Signa, G., Di Leonardo, R., Vaccaro, A., Tramati, C. D., Mazzola, A., & Vizzini, S. (2018). Lipid and fatty acid biomarkers as proxies for environmental contamination in caged mussels Mytilus galloprovincialis. Ecological Indicators, 384-394.
  • Yavuzer, E., Aytaç, S., Yavuzer, N. M., & Balıkçı, E. (2017). The Effects of Trout Farm in Rural to the Gastronomic Tourism. . 1.International Symposium on Limnology and Freshwater Fisheries (s. 70). Isparta/ Eğirdir: Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü.
  • Zhelyazkov, G., Stefanova-Yankovksa, T., Mineva, E., Stratev, D., Vashin, I., Dospatliev, L., Popova, T. (2018). Risk assessment of some heavy metals in mussels (Mytilus galloprovincialis) and veined rapa whelks (Rapana venosa) for human health. Marine Pollution Bulletin, 197-201.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Emre Yavuzer

Mebrure Nuket Yavuzer This is me

Esra Balıkçı This is me

Publication Date July 27, 2018
Published in Issue Year 2018 Ek Sayı 1

Cite

APA Yavuzer, E., Yavuzer, M. N., & Balıkçı, E. (2018). Balık Restoranına Gelen Tüketicilerin Kabuklu Gıda Algılarının İncelenmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 200-208.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.