BibTex RIS Cite

Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, - , 04.09.2015

Abstract

Tüm endüstrilere kaldıraç etkisi yaratarak ekonomik kalkınmada önemli rol oynayan bilişim sektörünün ülkemizde henüz yeterince gelişmediği görülmektedir. Borsa İstanbul’da yer alan bilişim şirketi sayısı ve bu şirketlerin yarattığı işlem hacmi diğer dünyadaki büyük borsalar ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Bu çalışmada, Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde yer alan şirketler kurumsal yönetim ve finansal performans açısından incelenmiştir.

Kurumsal yönetim çalışmasında; bilişim endeksinde yer alan şirketlerin 2013 yılına ait faaliyet raporlarındaki uyum beyanları incelenmiştir. Yapılan incelemede, yetkili derecelendirme kuruluşları tarafından kurumsal yönetim endeksinde yer alan firmalara not verilirken kullanılan model dikkate alınmıştır. İnceleme neticesinde şirketlerin, Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum konusunda genel olarak çalışma yaptıkları, fakat bu çalışmaların henüz yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.

Finansal performans çalışmasında ise şirketlerin 2009-2013 yıllarına ait bilanço ve gelir tabloları incelenmiştir. Bu inceleme kapsamında şirketlerin finansal performans oranları hesaplanmıştır. Çalışma neticesinde, bilişim şirketlerinin kısa vadeli borç ödeme gücünün yüksek ve net çalışma sermayelerinin yeterli olduğu görülmüştür.

Ülkemizde Bilişim endeksinde yer alan şirket sayısının oldukça az olduğu, ayrıca bu şirketlerden de sadece Logo şirketinin aynı zamanda Kurumsal Yönetim Endeksinde yer aldığı görülmüştür. Bilişim Endeksinde yer alan firma sayısı, bununla birlikte bu firmalarda kurumsal yönetim ilkeleri uygulanarak Kurumsal Yönetim Endeksine dahil olabilecek bilişim firma sayısı artmalıdır. Bu artışın ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, - , 04.09.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gökhan Cebeci

İzzet Özbilgin

Publication Date September 4, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 4

Cite

APA Cebeci, G., & Özbilgin, İ. (2015). Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4).
AMA Cebeci G, Özbilgin İ. Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi. ASBİDER. September 2015;2(4).
Chicago Cebeci, Gökhan, and İzzet Özbilgin. “Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim Ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, no. 4 (September 2015).
EndNote Cebeci G, Özbilgin İ (September 1, 2015) Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 4
IEEE G. Cebeci and İ. Özbilgin, “Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi”, ASBİDER, vol. 2, no. 4, 2015.
ISNAD Cebeci, Gökhan - Özbilgin, İzzet. “Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim Ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2/4 (September 2015).
JAMA Cebeci G, Özbilgin İ. Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi. ASBİDER. 2015;2.
MLA Cebeci, Gökhan and İzzet Özbilgin. “Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim Ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 4, 2015.
Vancouver Cebeci G, Özbilgin İ. Borsa İstanbul Bilişim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim ve Finansal Performans Açısından Değerlendirilmesi. ASBİDER. 2015;2(4).