Bu çalışmayla, seçmeli yemleme öncesi alıştırma döneminde tavukların metiyonine iştah göstermelerini sağlayacak, metiyonince yeterli ve yetersiz rasyonlarla en az besleme süresini belirlemek amacıyla tasarlanmıştır. Buna ek olarak, tavukların fizyolojik ihtiyaçları ile renk ilişkilendirilip hatırlama yeteneği değerlendirilmiştir. Metiyonince yeterli ve eksik rasyonlar kullanılarak, tavuklar normal ve metiyonin karışımı su bileşimlerine tabi tutulmuştur. Suyun metiyoninle muamele edilmiş konsantrasyonu %1 olarak ayarlanmıştır. İlk olarak günlük normal yem, su ve metiyonin tüketimleri elde edilmiştir. Bunun için, tavuklar metiyonince yeterli yem ve normal su ile beslenmiştir. Metiyonince yeterli ve yetersiz yemler renklerle ilişkilendirilmiştir. Metiyonince yetersiz yem aynı gün içinde farklı sürelerde ardışık olarak verilmiştir. Tavukların içmiş oldukları su şişesi renkleriyle yem ve su kombinsyonlarının fizyolojik etkilerini tanımaları sağlanmıştır. Sonunda tavuklar metiyonince yetersiz yem ile beslenip, normal ve metiyonin muamele edilmiş su seçenek olarak farklı renklerde sunulmuştur. Metiyonince yetersiz yemle beslenen tavuklara metiyoninli ve normal su tercihi sunulduğunda, tavuklar metiyoninli suyu normal suya tercih etmiş olup, sulukların yerlerinin değiştirilmesi sonucu etkilememiştir. Tavuklar iki saatlik metiyonince yetersiz yeme maruz bırakıldığında, büyük çoğunluğun metiyonin yetersizliğini alğılaması sağlanabilmiştir. Fakat, tavuklar 8 saat metiyonince yetersiz yeme maruz bırakıldığında, sürünün % 90’ı fizyolojik ihtiyaçları ile renk arasında ilişki kurup, eksikliği durumunda metiyoninli suyu seçebilmişlerdir.
The present experiment intended to determine the minimum exposure time to a methionine deficiency or adequacy during the training period that will stimulate or satiate an appetite for laying hen. In addition, the memory of the birds was assessed using the colour cue associations with the physiological needs. Birds were subjected to the combinations of diet adequate or deficient in methionine and normal or methionine-treated water. The concentration of methionine in treated water was 0.1%. First information was obtained on the birds’ normal intake of feed, water and methionine. For this, the hens were fed diet adequate in methionine and normal water. The colours were associated with the two types of water (normal or methionine-treated). Hens were exposed to different time of methionine deficiency, by being fed a diet deficient in methionine. Finally, the hens were fed a methionine-deficient diet and were offered a choice of both normal and methionine-treated water. The birds showed a clear preference for methioninetreated water even after changing the position of colour-cued drinking bottles. Applying two hour
exposures to an amino acid deficiency is already enough for the majority of hens to detect a methionine deficiency in the diet, however, the exposures should be at least 8 hours to effectively train the whole of a given flock (above 90%) to associate the cue with methionine deficiency or adequacy.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 7, 2014 |
Submission Date | March 7, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting