Review
BibTex RIS Cite

Metabolik Gıda İntoleransları

Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 284 - 295, 25.06.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.296641

Abstract



Gıda intoleransı, bir gıda maddesinin
vücutta sindirilememesinden veya emilememesinden ileri gelen, genellikle gıda
alerjisi ile karıştırılan ancak gıda alerjisine göre daha yaygın görülen bir
rahatsızlık türüdür. Gıda intoleransının neden olduğu semptomlar, gıda alerjisi
semptomlarına benzemekte,  gastrointestinal, kutanöz ve solunum
hastalıklarını içermektedir. Ancak her iki rahatsızlık farklı mekanizmalarla
gerçekleştiğinden tedaviler farklılık göstermektedir. Gıda intoleransları
enzimatik, farmakolojik ve tanımlanamayan gıda intoleransları olmak üzere üçe
ayrılmaktadır. Enzimatik gıda intoleransı; besin
öğelerinin vücutta kullanılmasında görev alan enzimlerden birinin, genlerdeki
hata sebebiyle yeterli sentezlenemeyişi ya da hiç sentezlenememesinden dolayı
meydana gelen
ve metabolik gıda intoleransı olarak adlandırılan bir
durumdur. Dünya genelinde gıda intoleransı tanısı konulmuş insan sayısının
oldukça fazla olması ve konu hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmayışı
konunun ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir. Bu çalışma, metabolik
gıda intoleranslarından olan laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri, galaktozemi,
früktoz intoleransı ve favizm hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla
hazırlanmıştır.

References

  • Akarslan, Z., Akdevelioğlu, M., Erten, H., 2007. Çölyak Hastalığı Vaka Raporu ve Ağız Bulguları İle İlgili Literatür Derlemesi. Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 13 (3): 114-120.
  • Altunsu, T., 2007. Ulusal yenidoğan tarama programı. IX. Uluslararası Katılımlı Beslenme ve Metabolizma Kongresi, 22-25 Ekim, 123-125. İstanbul.
  • Anonim, 2008. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Projesi. Aile ve Tüketici Bilimleri Beslenme Sorunları, Ankara. hbogm.meb.gov.tr Erişim Tarihi:20.02.2017
  • Arslan, G., Ødegaard, S., Elsayed, S., Şorvaag, E., Berstad, A., 2002. Food allergy and intolerance: response to intestinal provocation monitored by endosonography. European Journal of Ultrasound, 15: 29-36.
  • Artan, R., 2005. Çölyak Hastalığı. Pediatrik Bilimler Dergisi, 1(8): 60-64.
  • Ascher, H., 1996. Childhood coeliac disease in Sweden. 1. Baskı, Göteborg. 42-43.
  • Aydoğdu, S. ve Tümgör, G., 2005. Çölyak hastalığı. Güncel Pediatri, 2: 47-53.
  • Bayrak, P., 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1(1): 111-121.
  • Baysal, A., 1992. Genel Beslenme. Hatipoğlu Yayınları, Ankara, 196-201.
Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 284 - 295, 25.06.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.296641

Abstract

References

  • Akarslan, Z., Akdevelioğlu, M., Erten, H., 2007. Çölyak Hastalığı Vaka Raporu ve Ağız Bulguları İle İlgili Literatür Derlemesi. Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 13 (3): 114-120.
  • Altunsu, T., 2007. Ulusal yenidoğan tarama programı. IX. Uluslararası Katılımlı Beslenme ve Metabolizma Kongresi, 22-25 Ekim, 123-125. İstanbul.
  • Anonim, 2008. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Projesi. Aile ve Tüketici Bilimleri Beslenme Sorunları, Ankara. hbogm.meb.gov.tr Erişim Tarihi:20.02.2017
  • Arslan, G., Ødegaard, S., Elsayed, S., Şorvaag, E., Berstad, A., 2002. Food allergy and intolerance: response to intestinal provocation monitored by endosonography. European Journal of Ultrasound, 15: 29-36.
  • Artan, R., 2005. Çölyak Hastalığı. Pediatrik Bilimler Dergisi, 1(8): 60-64.
  • Ascher, H., 1996. Childhood coeliac disease in Sweden. 1. Baskı, Göteborg. 42-43.
  • Aydoğdu, S. ve Tümgör, G., 2005. Çölyak hastalığı. Güncel Pediatri, 2: 47-53.
  • Bayrak, P., 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1(1): 111-121.
  • Baysal, A., 1992. Genel Beslenme. Hatipoğlu Yayınları, Ankara, 196-201.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Derleme Makaleleri
Authors

Aylin Akoğlu 0000-0002-0136-4928

Murat Oruç This is me 0000-0003-2551-5687

Publication Date June 25, 2018
Submission Date March 7, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Akoğlu, A., & Oruç, M. (2018). Metabolik Gıda İntoleransları. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(2), 284-295. https://doi.org/10.29050/harranziraat.296641

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.