Amaç: Bu çalışmada, Hatay İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri
Birliği (HDSYB)’ne üye olan işletmelerin
sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve
Metot: Bu araştırmanın
birincil verilerini Hatay ilinde faaliyet gösteren ve Hatay damızlık sığır
yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinden anket yöntemi ile
elde edilen bilgiler oluşturmuştur. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi formülü
uygulanarak yapılan hesaplamalar sonucunda 112 işletmede anket yapılması uygun
görülmüştür.
Bulgular: Araştırmada işletmeci yaşı, ailedeki birey sayısı, arazi
varlığı, işletme başına düşen sağmal inek sayısı ve sağılan inek başına günlük
süt verimi ortalamaları sırasıyla; 47.60 yıl, 5.14 kişi, 45.79 dekar, 11.69 baş
ve 17.38 kg olarak belirlenmiştir. İşletmelerin toplam işletme sermayesi
ortalaması ise 262.854 TL olarak hesaplanmış olup, bu tutarın %26.63’ünü hayvan
sermayesi oluşturmuştur. İşletme sahiplerinin %87.5’i geçimlerini sağlamak
amacıyla süt sığırcılığı yapmaktadır. Araştırmada, Hatay damızlık sığır
yetiştiricileri birliğine (HDSYB) üye işletmelerin küçük ölçekli, arazi
büyüklüklerinin küçük, sağmal inek sayılarının az, sermayelerinin yetersiz,
günlük süt verimlerinin ve işletme karlarının düşük düzeyde ve işletme
sahiplerinin ise büyük çoğunluğunun orta yaş ve üzerinde olduğu tespit
edilmiştir.
Sonuç: Araştırma sonuçları, eğitim seviyesi yüksek kişilerin de
süt sığırcılığı yapması için teşvik edilmesinin, sağılan inek sayısının
artırılarak küçük aile işletmelerinin orta ve büyük ölçekli işletmelere
dönüştürülmesinin, işletme sahiplerinin hayvan yetiştiriciliği konusunda
eğitilmesinin ve birliklerin üyelerine daha fazla teknik destek vermesinin
gerekliliğini ortaya koymuştur.
Objective: In this study, it was aimed to examine the socio-economic structures
of the dairy cattle enterprises who were members of Hatay Cattle Breeders
Association (HCBA)
Material and Methods: The primary data of this study were obtained from dairy cattle
enterprises in Hatay province who were members of Cattle Breeders' Association.
The data were obtained by questionnaire, and Random Sampling Method was used to
determine sample size which was calculated as 112.
Results: According to the research findings, averages of; enterprise holder’s
age, household size, land size, the number of cows per farm, and daily milk
yield per dairy cattle were found respectively as followed; 47,60 years old,
5,14 persons, 45,79 decares, 11,69 heads and 17,38 kg. The average of total
enterprise capital was 262.854 TL, and 26.63% of the total capital was
consisted of animal capital. 87,5% of enterprise owners stated that their
livelihoods were based on milk cattle breeding. In the research, it was found
out that members of the Hatay Cattle Breeders Association had small scale dairy
farms, small sized lands, low number of milking cows, insufficient capital, low
profit level, low daily milk yield per cow, and the majority of the owners were
middle age and over.
Conclusion: The results of the study have shown that it is necessary to encourage
higher education level people to have dairy cattle activities, increasing the
number of cows, converting small family farms into medium and large scale
farms, educate business owners about animal breeding and give more technical
support to the members of the associations
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2018 |
Submission Date | March 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 59 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.