Research Article
BibTex RIS Cite

YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2018, Volume: 11 Issue: 1, 375 - 394, 21.07.2018
https://doi.org/10.17218/hititsosbil.397266

Abstract



Dünyada
ve ülkemizde yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerin fayda sağlaması
yanında bir taraftan da doğal çevrede bozulmalara yol açtığı bilinmektedir. Bu
bozulmanın en çok hissedildiği alanlardan birisinin de turizm sektörü olması
nedeniyle sürdürülebilir turizm konusu da oldukça önem arz etmektedir. Bu
nedenle çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için çeşitli çevre dostu uygulamalar
gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalardan birisi de çevreye duyarlı konaklama
işletmelerinin uyguladıkları yeşil otelcilik uygulamalardır. Bu bağlamda
çalışmada, yeşil otelcilik uygulamaları maliyetler açısından değerlendirilmiş
ve işletmelere sağladıkları maliyet avantajı konusuna değinilmiştir. Çalışma,
kavramsal boyutta ele alınmış ve ikincil veri kaynaklarından yararlanılmıştır.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalardan, işletmelere ve çevreye farklı açılardan
faydası bulunan yeşil otelcilik uygulamalarının işletmelere maliyetler açısından
da avantaj sağladığı tespit edilmiştir.

References

  • AKANDERE G., ZERENLER M. (2017), Yeşil Otellerde Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi ve İşletme Performansına Etkisi, Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı 2, 77- 98.
  • ATAY L., DİLEK S. E. (2013), Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Ibıs Otel Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203- 219.
  • AYDIN Ç., AYDIN C. (2016), Konaklama Sektöründe Enerji Kullanımı ve Sıfır Enerjili Binalar Kavramı, 8. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildiri Kitabı, 29- 30 Nisan, Avanos, Nevşehir, (ss. 1- 15).
  • CHEN Y.C., CHEN Y.T. (2012), The Advantages of Green Management for Hotel Competitiveness in Taiwan: In the Viewpoint of Senior Hotel Managers, Journal of Management and Sustainability, 2(2), 211- 218.
  • CÖMERT M., ÖZATA E. (2016), Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Yeşil Yıldız Çevreye Duyarlılık Projesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(47), 1169- 1178.
  • DİLEK S. E., ATAY L. (2011), Sürdürülebilirlik ve Rekabet Avantajı Sağlamada Turizm İşletmelerinin Yeşil Ürün Uygulamaları, 12. Ulusal turizm Kongresi, 30 Kasım- 4 Aralık, Akçakoca Düzce, (ss.17- 31).
  • DİLEK S. E., ATAY L. (2012), Antalya’daki Beş Yıldızlı Otellerin Yeşil Otelcilik Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, İşletme Fakültesi Dergisi, 13(2), 61-90.
  • DOĞANCİLİ SEZEN O., AKBULUT B. A. (2015), Yeşil Yıldız Çevre Etiketine Sahip Otellerin Web Sitelerinde Yeşil Pazarlamayı Kullanmalarına İlişkin İçerik Analizi, 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12- 15 Kasım, Çanakkale, (ss. 402- 417).
  • ENZ C. A., SİGUAW J. A. (1999), Best Hotel Environmental Practices, Hospitality Administration and Management, 40 (5), 72- 77.
  • FIŞKIN R., ÇAKIR E., ÖZKAN E. D. (2016), Mavi Bayrak Uygulamasının Önemi, Ölçütleri Ve Ülkelere Göre Durum Analizi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15), 224-247.
  • GİRİTLİOĞLU İ., GÜZEL M. O. (2015), Otel İşletmelerinde Yeşil Yıldız Uygulamaları: Gaziantep Ve Hata1y Bölgesinde Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 889- 904.
  • GUNARATHNE N., LEE K.H. (2015), Environmental Management Accounting (EMA) For Environmental Management And Organizational Change An Eco-Control Approach, Journal of Accounting & Organizational Change, 11(3), 362- 383.
  • GÜLER O., TUFAN E. (2013), Sürdürülebilir Bir Yatırım Örneği Olarak Yeşil Otelcilik, Editörler, Tekeltürk, A.Ş. ve Boz, M, Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler, Ankara: Detay Yayıncılık, (1- 26).
  • GÜNEŞ G. (2011), Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 13(20), 45-51.
  • KASSINIS G. I., SOTERIOU A. C. (2003), Greenıng The Servıce Profıt Chaın: The Impact Of Envıronmental Management Practıces, Productıon And Operatıons Management, 12(3), 386- 403.
  • KIZILIRMAK İ. (2011), Dünyada Ve Türkiye'deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı Ve Önemi, Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 1-12.
  • KORKMAZ H., ATAY L. (2016), Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarının Rekabet Avantajına ve İşletme Performansına Etkisi, Sosyal Ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 17(38), 151- 175.
  • KUTLUAY TUTAR F. (2015), Yeşil Ekonomi, Yeşil Turizm: Türkiye’de Turizm Sektöründe Yeni Trend Yeşillenen Oteller Projesi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl 3, Sayı 13, 328-352.
  • Lİ D. H. W., MAK A. H. L., CHAN W. W. H., CHENG C. C. K. (2009), Predicting Energy Saving and Life-Cycle Cost Analysis for Lighting and Daylighting Schemes, International Journal of Green Energy, No 6, 359- 370.
  • MENSAH I. (2004), Environmental Management Practices in US Hotels, Hotel Online Special Report, May, http://www.hotel-online.com/News/PR2004_2nd/May04_EnvironmentalPractices.html, 03.02.2018.
  • MESCİ Z. (2014), Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek olay Çalışması, Seyahat ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), 90- 102.
  • POLONSKY M. J. (1994), An Introduction To Green Marketing, Electronic Green Journal, 1(2), 1- 10.
  • RAHMAN I., REYNOLDS D., SVARENA S. (2012), How “green” are North American hotels? An exploration of low-cost adoption practices, International Journal of Hospitality Management, 31(3), 720-727.
  • REVİLLA G., DODD T. H., HOOVER L. C. (2001), Environmental Tactics Used by Hotel Companies in Mexico, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 1(3-4), 111-127.
  • SATAR İ., GÜNEŞ G. (2017), Turizm Sertifikasyonu: Ankara Radısson Blu Otel’de Örnek Uygulama, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 28- 46.
  • SERT A. N. (2017), Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Doğa Residence Otel Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-20.
  • SEYHAN G., YILMAZ B. S. (2010), Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama: Calista Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, 11(1), 51-74.
  • WALSH P. R., DODDS R. (2017), Measuring the Choice of Environmental Sustainability Strategies in Creating a Competitive Advantage, Business Strategy and the Environment, Issue 26, 672–687.
  • WANG Z. (2016), Discussion Tourism Industry on Energy of Green Tourism and Green Hotel, MATEC Web of Conferences, 67, 1- 9.
  • YENİŞEHİRLİOĞLU, E. ve ŞAHİN S. (http://www.ekoyapidergisi.org/648-konaklama-isletmelerinde-yesil-enerji-uygulamalari.html, 06.02.2018)
  • YILMAZ B. S., YUMUK Y. (2013), Türk Turizm Pazarında Çevreye Duyarlı Bir Eğilim: “Yeşil Yıldız” Uygulaması Ve “Yeşil Yıldız” Sahibi Otel İşletmeleri Üzerine Bir Değerlendirme, 14. Ulusal turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 5- 8 Aralık, Kayseri, (ss. 1289- 1300).
  • YILMAZ ÖZDEMİR G., ÖZOK O., ERDEM B. (2016), Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (1), 180-197.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,11585/ulkemizde-yillara-gore-mavi-bayrak-sayilari.html, 15.02.2018.
  • http://tuyup.turizm.gov.tr/Yayinlar/Ye%C5%9Fil%20Y%C4%B1ld%C4%B1z%20Bilgi%20Bro%C5%9F%C3%BCr%C3%BC.pdf, 01.02.2017.
  • http://www.yesillenenoteller.com/, 15.02.2018.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,11570/mavi-bayrak-hakkinda-genel-bilgiler.html, 15.02.2018.
  • TOBB Türkiye Turizm Sektör Meclisi Turizm Raporu, https://www.tobb.org.tr/Documents/yayinlar/2015/T%C3%9CRK%C4%B0YE%20TUR%C4%B0ZM%20SEKT%C3%96R%20MECL%C4%B0S%C4%B0%20TUR%C4%B0ZM%20RAPORU%202016%20(TOBB&T%C3%9CROFED).pdf, 01.02.2017.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Turizm İşletmesi Ve Turizm Yatırımı Belgesi Başvuru Kılavuzu, (http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/Eklenti/641,kilavuzpdf.pdf?0, 01.02.2018).
Year 2018, Volume: 11 Issue: 1, 375 - 394, 21.07.2018
https://doi.org/10.17218/hititsosbil.397266

Abstract

References

  • AKANDERE G., ZERENLER M. (2017), Yeşil Otellerde Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi ve İşletme Performansına Etkisi, Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı 2, 77- 98.
  • ATAY L., DİLEK S. E. (2013), Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Ibıs Otel Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203- 219.
  • AYDIN Ç., AYDIN C. (2016), Konaklama Sektöründe Enerji Kullanımı ve Sıfır Enerjili Binalar Kavramı, 8. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildiri Kitabı, 29- 30 Nisan, Avanos, Nevşehir, (ss. 1- 15).
  • CHEN Y.C., CHEN Y.T. (2012), The Advantages of Green Management for Hotel Competitiveness in Taiwan: In the Viewpoint of Senior Hotel Managers, Journal of Management and Sustainability, 2(2), 211- 218.
  • CÖMERT M., ÖZATA E. (2016), Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Yeşil Yıldız Çevreye Duyarlılık Projesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(47), 1169- 1178.
  • DİLEK S. E., ATAY L. (2011), Sürdürülebilirlik ve Rekabet Avantajı Sağlamada Turizm İşletmelerinin Yeşil Ürün Uygulamaları, 12. Ulusal turizm Kongresi, 30 Kasım- 4 Aralık, Akçakoca Düzce, (ss.17- 31).
  • DİLEK S. E., ATAY L. (2012), Antalya’daki Beş Yıldızlı Otellerin Yeşil Otelcilik Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, İşletme Fakültesi Dergisi, 13(2), 61-90.
  • DOĞANCİLİ SEZEN O., AKBULUT B. A. (2015), Yeşil Yıldız Çevre Etiketine Sahip Otellerin Web Sitelerinde Yeşil Pazarlamayı Kullanmalarına İlişkin İçerik Analizi, 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12- 15 Kasım, Çanakkale, (ss. 402- 417).
  • ENZ C. A., SİGUAW J. A. (1999), Best Hotel Environmental Practices, Hospitality Administration and Management, 40 (5), 72- 77.
  • FIŞKIN R., ÇAKIR E., ÖZKAN E. D. (2016), Mavi Bayrak Uygulamasının Önemi, Ölçütleri Ve Ülkelere Göre Durum Analizi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15), 224-247.
  • GİRİTLİOĞLU İ., GÜZEL M. O. (2015), Otel İşletmelerinde Yeşil Yıldız Uygulamaları: Gaziantep Ve Hata1y Bölgesinde Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 889- 904.
  • GUNARATHNE N., LEE K.H. (2015), Environmental Management Accounting (EMA) For Environmental Management And Organizational Change An Eco-Control Approach, Journal of Accounting & Organizational Change, 11(3), 362- 383.
  • GÜLER O., TUFAN E. (2013), Sürdürülebilir Bir Yatırım Örneği Olarak Yeşil Otelcilik, Editörler, Tekeltürk, A.Ş. ve Boz, M, Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler, Ankara: Detay Yayıncılık, (1- 26).
  • GÜNEŞ G. (2011), Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 13(20), 45-51.
  • KASSINIS G. I., SOTERIOU A. C. (2003), Greenıng The Servıce Profıt Chaın: The Impact Of Envıronmental Management Practıces, Productıon And Operatıons Management, 12(3), 386- 403.
  • KIZILIRMAK İ. (2011), Dünyada Ve Türkiye'deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı Ve Önemi, Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 1-12.
  • KORKMAZ H., ATAY L. (2016), Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarının Rekabet Avantajına ve İşletme Performansına Etkisi, Sosyal Ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 17(38), 151- 175.
  • KUTLUAY TUTAR F. (2015), Yeşil Ekonomi, Yeşil Turizm: Türkiye’de Turizm Sektöründe Yeni Trend Yeşillenen Oteller Projesi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl 3, Sayı 13, 328-352.
  • Lİ D. H. W., MAK A. H. L., CHAN W. W. H., CHENG C. C. K. (2009), Predicting Energy Saving and Life-Cycle Cost Analysis for Lighting and Daylighting Schemes, International Journal of Green Energy, No 6, 359- 370.
  • MENSAH I. (2004), Environmental Management Practices in US Hotels, Hotel Online Special Report, May, http://www.hotel-online.com/News/PR2004_2nd/May04_EnvironmentalPractices.html, 03.02.2018.
  • MESCİ Z. (2014), Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek olay Çalışması, Seyahat ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), 90- 102.
  • POLONSKY M. J. (1994), An Introduction To Green Marketing, Electronic Green Journal, 1(2), 1- 10.
  • RAHMAN I., REYNOLDS D., SVARENA S. (2012), How “green” are North American hotels? An exploration of low-cost adoption practices, International Journal of Hospitality Management, 31(3), 720-727.
  • REVİLLA G., DODD T. H., HOOVER L. C. (2001), Environmental Tactics Used by Hotel Companies in Mexico, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 1(3-4), 111-127.
  • SATAR İ., GÜNEŞ G. (2017), Turizm Sertifikasyonu: Ankara Radısson Blu Otel’de Örnek Uygulama, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 28- 46.
  • SERT A. N. (2017), Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Doğa Residence Otel Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-20.
  • SEYHAN G., YILMAZ B. S. (2010), Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama: Calista Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, 11(1), 51-74.
  • WALSH P. R., DODDS R. (2017), Measuring the Choice of Environmental Sustainability Strategies in Creating a Competitive Advantage, Business Strategy and the Environment, Issue 26, 672–687.
  • WANG Z. (2016), Discussion Tourism Industry on Energy of Green Tourism and Green Hotel, MATEC Web of Conferences, 67, 1- 9.
  • YENİŞEHİRLİOĞLU, E. ve ŞAHİN S. (http://www.ekoyapidergisi.org/648-konaklama-isletmelerinde-yesil-enerji-uygulamalari.html, 06.02.2018)
  • YILMAZ B. S., YUMUK Y. (2013), Türk Turizm Pazarında Çevreye Duyarlı Bir Eğilim: “Yeşil Yıldız” Uygulaması Ve “Yeşil Yıldız” Sahibi Otel İşletmeleri Üzerine Bir Değerlendirme, 14. Ulusal turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 5- 8 Aralık, Kayseri, (ss. 1289- 1300).
  • YILMAZ ÖZDEMİR G., ÖZOK O., ERDEM B. (2016), Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (1), 180-197.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,11585/ulkemizde-yillara-gore-mavi-bayrak-sayilari.html, 15.02.2018.
  • http://tuyup.turizm.gov.tr/Yayinlar/Ye%C5%9Fil%20Y%C4%B1ld%C4%B1z%20Bilgi%20Bro%C5%9F%C3%BCr%C3%BC.pdf, 01.02.2017.
  • http://www.yesillenenoteller.com/, 15.02.2018.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,11570/mavi-bayrak-hakkinda-genel-bilgiler.html, 15.02.2018.
  • TOBB Türkiye Turizm Sektör Meclisi Turizm Raporu, https://www.tobb.org.tr/Documents/yayinlar/2015/T%C3%9CRK%C4%B0YE%20TUR%C4%B0ZM%20SEKT%C3%96R%20MECL%C4%B0S%C4%B0%20TUR%C4%B0ZM%20RAPORU%202016%20(TOBB&T%C3%9CROFED).pdf, 01.02.2017.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Turizm İşletmesi Ve Turizm Yatırımı Belgesi Başvuru Kılavuzu, (http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/Eklenti/641,kilavuzpdf.pdf?0, 01.02.2018).
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nurcan Süklüm

Publication Date July 21, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Süklüm, N. (2018). YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 375-394. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.397266
AMA Süklüm N. YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. hititsosbil. June 2018;11(1):375-394. doi:10.17218/hititsosbil.397266
Chicago Süklüm, Nurcan. “YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no. 1 (June 2018): 375-94. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.397266.
EndNote Süklüm N (June 1, 2018) YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11 1 375–394.
IEEE N. Süklüm, “YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, hititsosbil, vol. 11, no. 1, pp. 375–394, 2018, doi: 10.17218/hititsosbil.397266.
ISNAD Süklüm, Nurcan. “YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11/1 (June 2018), 375-394. https://doi.org/10.17218/hititsosbil.397266.
JAMA Süklüm N. YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. hititsosbil. 2018;11:375–394.
MLA Süklüm, Nurcan. “YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 11, no. 1, 2018, pp. 375-94, doi:10.17218/hititsosbil.397266.
Vancouver Süklüm N. YEŞİL OTELLERİN MALİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. hititsosbil. 2018;11(1):375-94.