Kuzeybatı Anadolu’nun en büyük yerleşimlerinden biri olan Alexandria Troas antik kentinin, kuruluşundan itibaren yazılı kaynaklar ve arkeolojik buluntuların verdiği bilgiler ışığında çeşitli inanışlara ve kültlere ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Antik kentteki en eski kültlerin başında Apollon Smintheus kültü gelmektedir. Günümüzde yaklaşık olarak Çanakkale ili sınırlarını kapsayan Troas Bölgesi’nin en eski ve saygı gören kültlerinden olan Apollon kültü, Smintheus sıfatıyla Homeros’un İlyada Destanı’ndaki dizelerinde ilk kez karşımıza çıkmaktadır. Apollon Smintheus kültü, antik kentte kuruluş evresinden itibaren tanınsa da asıl güçlü ilişki Roma İmparatorluk Dönemi’nden itibaren, Gülpınar’daki Apollon Smintheus Tapınağı’nın Alexandria Troas’ın ana kült merkezi olmasıyla, MS 3. yüzyıla kadar sürmüştür. Apollon’un yanı sıra antik kentte varlığı bilinen Dionysos ve Aphrodite kültleri de yazıtlar yardımıyla tanınmaktadır. Roma Dönemi’yle birlikte sikkeler üzerindeki betimlerden tanıdığımız Tykhe de kent tanrıçası olarak antik kentte saygı gören kültlerden biri olmalıdır. Karia Bölgesi’nde Lagina’da bulunmuş olan MÖ 81 yılına tarihli Grekçe bir yazıt yoluyla kurabildiğimiz Hekate ile Alexandria Troas arasındaki dinî bağın erken Geç Helenistik Dönem’e kadar gittiği, son yıllarda Forum’da yürütülen kazılar sırasında bulunmuş olan farklı boyutlardaki üç gövdeli Hekate heykelleri ise kültün Roma Dönemi’ndeki varlığı ve kültün bu kentte daha eskiye dayandığının somut kanıtı niteliğindedir. Alexandria Troas’ın İmparator Augustus ile birlikte bir koloni yerleşimi haline gelmesinden sonra kente kazandırılan kültlerden biri de İmparatorluk kültüdür.
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Alexandria Troas, one of the largest settlements in northwestern Anatolia, has been home to various beliefs and cults since its foundation, as evidenced by both written sources and archaeological findings. One of the oldest cults in the ancient city is the cult of Apollo Smintheus. Among the oldest cults in the ancient city is the cult of Apollo Smintheus. This cult, one of the most ancient and revered in the Troas region -today roughly within the boundaries of the Çanakkale province- first appears in the verses of Homer’s Iliad under the epithet Smintheus. While the cult of Apollo Smintheus was recognized in Alexandria Troas from the city’s earliest phases, its strongest association occurred during the Roman Imperial Period, particularly as the Temple of Apollo Smintheus in Gülpınar became the city’s main cult center, persisting until the 3rd century CE. In addition to Apollo, the presence of the Dionysus and Aphrodite cults in the ancient city is confirmed through inscriptions. The goddess Tyche, known from depictions on coins during the Roman period, was likely one of the venerated cults, regarded as the city’s patron deity. A Greek inscription dated to 81 BCE in Lagina, located in the Caria region, reveals that the religious connection between Hecate and Alexandria Troas extends back to the early Late Hellenistic period. Furthermore, the discovery of three-bodied Hecate statues of varying sizes during recent excavations in the Forum provides tangible evidence of the cult’s presence during the Roman period. The Imperial cult was also introduced to the city following Emperor Augustus’ transformation of Alexandria Troas into a colony.
It is declared that scientific and ethical principles were complied with during the preparation of this study and all the works referred are mentioned in the bibliography.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Archaeology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 14 |
Please click here to access the archive of past issues of our journal.
Article submissions to our journal are made through the Publication Tracking System.