Abstract
DOI:
10.17681/hsp.428369
Amaç: Human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonunun serviks kanseri ile olan ilişkisi bilinmektedir. Proflaktik HPV aşıları, enfekte olmamış kişileri HPV enfeksiyonuna ve onun getireceği risklere karşı korumaktadır. Bu yüzden özellikle 5-18 yaş grubu kız çocuğu olan annelerin bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma 5-18 yaş grubu kız çocuğu olan annelerin HPV aşısına yönelik bilgi durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma grubunu Ocak-Mayıs 2016 tarihleri arasında Zonguldak İlinde 11 Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 5-18 yaş kız çocuğu sahibi 192 anne oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimi yapılmamış olup evren üzerinde çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında; literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda annelere, HPV Aşısı hakkında bilgi durumlarını belirlemek amacı ile hazırlanmış olan anket formu kullanılmıştır. Anketler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel analizler kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerde, kategorik yapıdaki veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir.
Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %53,6’sının 31-40 yaş arasında, %36,5’inin ilköğretim mezunu, %57,8’inin ev hanımı ve %51’inin bir çocuk sahibi olduğu saptanmıştır. Annelerin %74’ü HPV’yi hiç duymamışken %58,9’u nasıl bulaştığını bilmemektedir. Araştırmaya katılan annelerin %51,6’sı serviks kanserinden korunma yolunun olduğunu, %82,8’inin serviks kanseri aşısı hakkında herhangi bir şey duymadığını belirtirken, %82,4’ü HPV aşısı ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını ifade etmiştir. Annelerin %95,3’ü HPV aşısının fiyatı hakkında bilgisi olmadığını söylerken, annelerin %48,4’ünün HPV aşısının kimlere yapıldığını bilmediğini belirtirken, %41,7’si HPV aşısının 1 doz uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Araştırmaya katılan annelerin %65,6’sı HPV aşısını 5-25 yaşları arasında yapılması gerektiğini belirtirken, %31,8’i 0-55 yaş arasında yapılması gerektiğini belirtmiştir. Araştırmaya katılan annelerin %99,5’inin aşı yaptırmadığını, %72,4’ü HPV aşısı hakkında herhangi bir şey duymadığı için HPV aşısını yaptırmadığını, %78,6’sı HPV aşısının zararlı olmadığını, %97,4’ü çocuğuna HPV aşısını yaptırmadığını ve %67,7’si de HPV aşısını çocuğuna yaptırmayı düşünmediğini ifade etmiştir.
Sonuç: Araştırma sonucunda 5-18 yaş arası kız çocuğu olan annelerin HPV ve HPV aşısına yönelik bilgilerinin yetersiz olduğu saptanmış olup çoğunluğunun aşı hakkında bilgi sahibi olmadığı ve çocuklarına yaptırmak istemedikleri belirlenmiştir. Bu nedenle hemşirelerin lisans ve lisansüstü eğitim programlarında serviks kanseri, erken tanı ve korunmaya yönelik konulara yer verilmesi, toplum sağlığı açısından serviks kanseri ve HPV aşısı konularında toplumun bilgilendirilmesi, önlenmesine ilişkin tedbirlerin öğretilmesi amacıyla sözlü, yazılı ve görsel iletişim araçlarının yoğun bir şekilde kullanılması önerilmektedir.