BibTex RIS Cite

JOB ATTRIBUTES AND WORK ATTITUDES: A RESEARCH IN A MANUFACTURING COMPANY

Year 2006, Volume: 24 Issue: 2, 47 - 65, 31.12.2006

Abstract

This paper aims to explore the impact of teamwork participation on employee satisfaction and commitment in a manufacturing company. Along with teamwork, perceptions of job characteristics such as autonomy and complexity form the variables whose impact on attitudes has been studied. The findings of regression analysis reveal that the change in commitment level is significantly explained by complexity whereas the only significant independent variable explaining change in job satisfaction was job group. Teamwork participation does not make a difference in neither job satisfaction nor company commitment. The findings are interpreted combined with the findings of interviews to understand the social context in which teamwork is implemented.

İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma

Year 2006, Volume: 24 Issue: 2, 47 - 65, 31.12.2006

Abstract

Bu makale, takım çalışmalarına katılımın çalışanların işten duydukları memnuniyete ve işlerine duydukları bağlılığa olan etkisini, üretim sektöründe faaliyet gösteren bir firmada araştırmayı amaçlamaktadır. Takım çalışmasına katılımın yanısıra, özerklik ve karmaşıklık gibi iş ile ilgili nitelikler de çalışanların tutumlarına etki eden değişkenler olarak ele alınmıştır. Regresyon analizi sonucu elde edilen sonuçlar, işteki karmaşıklığın işe bağlılıkta meydana gelen değişimin istatistiksel olarak anlamlı bir yüzdesini açıklarken, yalnız meslek grubu değişkeninin işten duyulan tatmini açıkladığını göstermiştir. Takım çalışmalarına katılımın ise işten duyulan memnuniyet ve işe karşı duyulan bağlılığı etkilemediği görülmüştür. Takım çalışmalarının yer aldığı sosyal ortamın da anlaşılabilmesi için, bulgular yapılan mülakatlarla birleştirilerek yorumlanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Semra F. Aşcıgil This is me

Publication Date December 31, 2006
Submission Date June 11, 2014
Published in Issue Year 2006 Volume: 24 Issue: 2

Cite

APA Aşcıgil, S. F. (2006). İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 47-65.
AMA Aşcıgil SF. İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2006;24(2):47-65.
Chicago Aşcıgil, Semra F. “İşin Nitelikleri Ve İş Ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24, no. 2 (December 2006): 47-65.
EndNote Aşcıgil SF (December 1, 2006) İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 2 47–65.
IEEE S. F. Aşcıgil, “İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 2, pp. 47–65, 2006.
ISNAD Aşcıgil, Semra F. “İşin Nitelikleri Ve İş Ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24/2 (December 2006), 47-65.
JAMA Aşcıgil SF. İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006;24:47–65.
MLA Aşcıgil, Semra F. “İşin Nitelikleri Ve İş Ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 2, 2006, pp. 47-65.
Vancouver Aşcıgil SF. İşin Nitelikleri ve İş ile İlgili Tutumlar: Bir İmalat Firmasında Araştırma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006;24(2):47-65.

Manuscripts must conform to the requirements indicated on the last page of the Journal - Guide for Authors- and in the web page.


Privacy Statement

Names and e-mail addresses in this Journal Web page will only be used for the specified purposes of the Journal; they will not be opened for any other purpose or use by any other person.