Abstract
Acne is a long-standing inflammation of the hair-oil gland structure. Although the causes of acne are not fully known, there is a relationship between acne and nutrition. Because the diet can change the amount and content of sebum secretion in the skin.
Objective: The aim of this review is to discuss the effects of dietary factors such as dairy products, green tea, glycemic index-glycemic load, fatty acids, antioxidants, vitamin A and zinc in the diet on the course of acne vulgaris.
Consumption of milk, especially skim milk consumption, contributes to the formation of acne. The use of polyphenol extracts obtained from green tea in the treatment of acne reduced the number of blackheads and caused a decrease in the number of acne. A diet with low glycemic index-glycemic load has been found to cause a significant reduction in acne severity. Inadequate consumption of essential fatty acids leads to inadequate sebum production in the skin. Serum malondialdehyde and serum glutathione peroxidase levels were reported to be lower in individuals with acne complaints. Low A vitamin levels may be a risk factor for acne and acne lesions. Zinc levels in individuals with acne complaints were significantly lower.
Conclusion:Milk
restriction, green tea consumption, low glycemic index-glycemic load diet may
be recommended for individuals with acne complaints. It may also be advisable
that the nutrients be considered to the fat content, the rate of consumption of
essential fatty acids. In severe acne, the use of vitamin E and zinc can lead
to supportive outcomes.
Özet
Akne, kıl-yağ bezi yapısındaki uzun süreli iltihaplanmalardır. Akne nedenleri günümüzde tam olarak bilinmemekle birlikte akne ile beslenme arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Çünkü beslenme deri sebum salgı miktarını ve içeriğini değiştirebilmektedir.
Amaç: Bu derlemenin amacı süt ve süt ürünleri, yeşil çay, diyetteki glisemik indeks- glisemik yük, yağ asitleri, antioksidanlar, A vitamini ve çinko gibi diyet faktörlerinin akne vulgarisin seyri üzerindeki etkilerini tartışmaktır.
Süt tüketiminin, özellikle de yağsız süt tüketiminin akne oluşumuna katkı sağladığı bildirilmektedir. Yeşil çaydan elde edilen polifenol ekstratlarının da aknenin tedavisinde kullanımının komedonlari azalttığı, akne sayısında düşüşe neden olduğu bulunmuştur. Düşük glisemik indeks-glisemik yük içeren bir diyetin akne şiddetinde, akne sayısında, serbest androjen indeksinde önemli bir düşüş meydana getirdiği bulunmuştur. Elzem yağ asitlerinin yetersiz tüketiminin ciltte yetersiz sebum üretimine yol açtığı bilinmektedir. Serum malondialdehit ve serum glutatyon peroksidaz seviyelerinin akne şikayeti olan bireylerde daha düşük olduğu ve oksidatif stres düzeylerinin ise belirgin olarak daha yüksek seviyelerde olduğu bildirilmiştir. Çalışmalar düşük A vitamini seviyelerinin akne için bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Ayrıca akne şikayeti olan bireylerde çinko seviyeleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur.
Sonuç:Akne şikayeti olan bireylere süt kısıtlamasının, yeşil çay tüketiminin, düşük glisemik indeks-glisemik yüklü diyetin tavsiye edilebileceği düşünülmektedir. Ayrıca besinlerin yağ içeriğine, elzem yağ asitleri tüketim oranına dikkat etmeleri tavsiye edilebilir. Şiddetli aknede A, E vitamini ve çinko kullanımı tedaviyi destekleyici sonuçlara sebep olabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Sciences and Services |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | April 27, 2018 |
Application Date | September 11, 2017 |
Acceptance Date | December 22, 2017 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 5, Issue 1 |