BibTex RIS Cite

LABADA (RumexpatientiaL.) BİTKİSİNİN KURŞUN KİRLİLİĞİNİN GİDERİMİNDE KULLANIM KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 0 - 0, 01.10.2015

Abstract

Bu araştırmada kurşun ile kirlenmiş tarım arazilerinin fitoremediasyon yönteminde kurşun kirliliğinin giderimi için labada bitkisi yetiştirilerek ıslahı araştırılmıştır. Bu amaçla Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü laboratuarında saksı denemesi yapılmıştır. Kirletici olarak saksılara 100 ppm Pb olacak şekilde Pb(NO3)2 uygulanmıştır. Bu kirleticilerin labada bitkisi tarafından alınmasını artırmak için saksılara çiçeklenme başlangıcında 0, 5, 10, 15 mmol/kg dozlarında EDTA uygulanmıştır. Bitkiler 2 aylık gelişim periyodu sonunda hasat edilmiştir. Saksı denemesinden elde edilen bulgulara göre, EDTA’nın artan dozları labada bitkisinin kök ve gövde aksamının Pb içeriklerini artırmıştır. Söz konusu bu artışlar istatistiksel olarak değerlendirmeye tabi tutulup kök bölgesinde % 1 düzeyinde önemli bulunmasına karşın bitki gövdesinde önemsiz bulunmuştur. Bu çalışma ile kurşun ağır metali ile kirlenmiş tarım arazilerinin fitoremediasyon yöntemi ile ıslah edilip edilmeyeceği ortaya konulmuştur.

AN INVESTIGATION OF DOCKPLANT (RumexpatientiaL.) USING CAPACITY IN REMOVAL OF LEADPOLLUTION

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 0 - 0, 01.10.2015

Abstract

The aim of this research was to remediate the heavy metal (Pb) pollution in agriculture areas with dock (RumexpatientiaL.) plant in a pot experiment, greenhouse conditions. For this purpose, a pot experiment was done Namık Kemal University, lead (100 mg/kg Pb) as Pb(NO3)2formswereappliedeachpots. Then EDTA chelatewasappliedeachpotsfourdoses(0, 5, 10 and 15 mmol/kg) in blossom time to plants. The plants wereharvestedaftertwomonthsplanting. Accordingtothe pot experimentresults, Pb contents of root and shoot of plants increased with increasing EDTA applicationtothe plants. These increaseswerefoundsignificantstatistically at thelevel of 1 %. Accordingtothe this experimentresults, some heavy metal pollution (Pb ) can be remediated with phytoremediationmethod in Tekirdağ province soils

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA89UN88UR
Journal Section Research Article
Authors

Sevinç Adıloglu This is me

Aydın Adiloğlu This is me

Funda Eryilmaz Açıkgöz This is me

Tuba Yeniaras This is me

Yusuf Solmaz This is me

Publication Date October 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Adıloglu, S., Adiloğlu, A., Açıkgöz, F. E., Yeniaras, T., et al. (2015). LABADA (RumexpatientiaL.) BİTKİSİNİN KURŞUN KİRLİLİĞİNİN GİDERİMİNDE KULLANIM KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. International Anatolia Academic Online Journal Sciences Journal, 3(2).