BibTex RIS Cite

YAŞLILARIN YAŞAMA ORTAMLARININ GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ VE YALNIZLIK YAŞAMA DURUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞ

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 0 - 0, 01.10.2014

Abstract

Amaç: Huzurevlerinde ve aile ortamında yaşayan yaşlıların günlük yaşam aktivitelerinin saptanması ve yalnızlık yaşama durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Semiha Şakir Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve İzzet Baysal Huzurevinde, Sağlık Bakanlığına bağlı Zeytinburnu Merkez Sağlık Ocağında kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleştirildi. Çalışmanın evrenini, Ekim 2009- Nisan 2010 tarihleri arasında İzzet Baysal Huzurevinde, Semiha Şakir Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan yaşlılar ve İstanbul ilinde aile ortamında yaşayan yaşlılar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise, çalışmanın yapılacağı huzurevlerinde ve İstanbul ilinde aile ortamında yaşayan, araştırma kriterlerine uygun toplam 120 yaşlı oluşturmaktadır. Veriler, Veri Toplama Formu, University of California Los Angeles Loneliness Scale (UCLA-LS Yalnızlık Skalası), Katz’ın Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi kullanılarak toplandı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 16.0 istatistik hesaplama programı yardımıyla yüzdelik dağılımlar, ki-kare (X2), student t testi one-way anova testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Huzurevleri ve aile ortamında yaşayan yaşlılarda yaş ve cinsiyetin yalnızlık yaşama durumlarını etkilemediği (p>0.05), evli olan yaşlıların daha az yalnızlık yaşadıkları belirlendi (p<0.001). Aynı zamanda yaşlıların eğitim durumu ve gelir kaynakları arttıkça yalnızlık yaşama durumlarının azaldığı saptandı (p<0.001). Sonuç: Huzurevlerinde yaşayan yaşlıların aile ortamında yaşayan yaşlılara göre günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımlı oldukları ve daha fazla yalnızlık yaşadıkları saptandı (p<0.01). Bu sonuçlar doğrultusunda; Bütün yaşlılara, en asgari yaşam düzeyini sürdürebilmeleri için gerekli ekonomik destek sağlanmalı, yaşlıların tümü sosyal güvence altına alınmalı, yaşlılara yönelik hizmetler onları mümkün olduğu kadar evlerinde ve toplumla temas halinde tutmayı amaçlamalıdır. Sağlık personeline geriatri alanında daha çok bilgi verilmeli ve bu konudaki araştırılmalar arttırılmalıdır

THE IMPACT OF LIVING CONDITIONS OF AGED INDIVIDUALS ON THEIR DAILY ROUTINES AND STATE OF LONELINESS: CASE OF TURKEY

Year 2014, Volume: 2 Issue: 2, 0 - 0, 01.10.2014

Abstract

Background: We aimed to determine daily routines of aged people living in nursing homes or with family and to find out their state of loneliness. Methods: The field study has been carried out at Semiha Şakir Nursing Home and Rehabilitation Center for Aged People and Izzet Baysal Nursing Home, affiliated to the Provincial Directorate of Social Services as well as at Zeytinburnu Primary Health Care Center affiliated to the Ministry of Health, after having received the required permissions from related institutions. The universe of study has been defined as 120 elderly people staying at nursing homes during October 2009–April 2010 or those staying with families in Istanbul province. Data have been collected through Data Collection Form based on the University of California Los Angeles Loneliness Scale (UCLA-LS) and Katz Daily Routines Index. Results: Age and gender do not affect feeling of loneliness (p>0.05), old married people feel less lonely (p<0.001). A decrease in feeling of loneliness has been observed with an increase in education and income level (p<0.001). People staying at nursing homes are more dependent in every day activities, but feel more lonely than those staying with their families (p<0.01). Conclusion: Economic support for aged people should be provided in order for them to afford minimum-level living conditions, and they should have social security. Services for aged people should be aimed to keep them at home in contact with the society outside. Healthcare personnel should be more informed on the issue, and related studies should be increased.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA37FZ74ZC
Journal Section Research Article
Authors

Sonay Göktaş This is me

Gülay Yıldırım This is me

Gamze Şen This is me

Tülin Yıldız This is me

Selmin Köse This is me

Publication Date October 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Göktaş, S., Yıldırım, G., Şen, G., Yıldız, T., et al. (2014). YAŞLILARIN YAŞAMA ORTAMLARININ GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ VE YALNIZLIK YAŞAMA DURUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞ. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, 2(2).

International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences