Turizm sektörünün ekonomik olarak
artan önemi nedeni ile günümüz işletmeleri maliyetlerini azaltmak için yoğun
çaba harcamaktadır. Otel yönetimlerinin maliyetleri azaltmak ve sürekli çalışan
bir personel kadrosunu oluşturması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada, Giresun
ilinde faaliyet göstermekte olan turizm işletme belgeli otel yöneticilerinin
personel seçimlerinde hangi kriterlerin öncelikli olarak dikkate aldıklarının
belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yönteminde, Giresun ili otel
yöneticilerinden alınan veriler doğrultusunda “Analitik Hiyerarşi Seçim” (AHP)
yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak karşılaştırmalı matrisler oluşturulmuş
ardından geometrik ortalamalar hesaplanmış ve Super decision V 3.2 programı ile
analiz edilmiştir. Analiz
sonuçlarında, “yabancı dil” kriterinin personel seçiminde en önemli kriter
olduğu sonucu çıkmıştır. Personel seçiminde diğer önemli kriterlerin ise,
“deneyim, fiziksel özellikler, sorumluluk, örgütsel bağlılık, eğitim ve
fiziksel özellikler” olduğu belirlenmiştir.
Araştırma da elde edilen sonuçlara göre,
“eğitim” kriterinin ilk sıralarda olmaması, otel yöneticilerinin turizm
eğitimine karşı algılamalarının farklılığını ortaya koymaktadır. Araştırma da
ortaya çıkan sonuçlar hem sektörde çalışmak isteyen öğrenciler için kendilerini
nasıl yetiştirmeleri gerektiği konusunda yararlı bir kaynak olacaktır.
Due
to the economically increasing importance of the tourism sector, today's enterprises
are working hard to reduce their costs. Hotel management needs to reduce costs
and create a permanent staff. Therefore, in this study, it is aimed to
determine which criteria are taken into consideration in the selection of
personnel of tourism management in Giresun province. In the research
methodology, Analytical Hierarchy Selection (AHS) method was used in the
direction of data obtained from hotel managers in Giresun province. Firstly,
comparative matrices were created, then geometric means were calculated and
analyzed with Super decision V 3.2 program. According to the results of the
analysis, the “foreign language” criterion is the most important criterion in
personnel selection. Other important criteria in the selection of personnel are
“experience, physical characteristics, responsibility, organizational
commitment, training and physical characteristics”. According to the results of
the research, the lack of the “education” criterion reveals the differences in
the perception of hotel managers towards tourism education. The results of the
research will be a useful resource for students who want to work in the sector
on how to train themselves.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Ekim 2019 Özel Sayısı |
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi / IBAD Journal of Social Sciences