Covid-19 salgını ilk kez Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkmıştır. Daha sonra hızla dünyanın pek çok ülkesine yayılarak milyonlarca kişinin enfekte olmasına, yüzbinlerce kişinin ölmesine yol açmaya devam etmektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde aylardır süren Covid-19 salgınının, tüm dünya ülkeleri, toplumlar ve bireyler üzerinde çok yönlü olarak etkileri mevcuttur. Covid-19 salgının bireyler ve toplumlar üzerindeki etkilerinin, özellikle siyasi, sosyal, ekonomik, psikolojik ve dini yaşam alanlarında ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu araştırmanın temel amacı ise; Covit-19 salgın sürecinde bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, gelir düzeyleri, öznel dindarlık algısı vb. gibi sosyo-demografik ve kültürel özellikleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında ne gibi ilişki ve farklılıklar olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma, “nicel araştırma deseni” ve anket tekniği kullanılarak ilişkisel ve deskriptif tarzda gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan, 18 yaş ve üstü bireyler üzerinde online olarak gerçekleştirilen anket formunda, katılımcıların cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim gibi sosyo-demografik ve kültürel özelliklerini tespit etmeye yönelik sorulara yer verilmiştir. Ayrıca katılımcıların Covid-19 salgını günlerinde psikolojik sağlamlık düzeylerini ölçmeye yönelik olarak Psikolojik Sağlamlık Ölçeğine yer verilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen ham veriler SPSS 25 paket programına aktarılmıştır. Akabinde araştırmanın temel amacı yönelik hipotezleri test etmek için t-testi, varyans analizi ve korelasyon gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda bireylerin sosyo-demografik ve kültürel özellikleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlılık düzeyinde farklar ve ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Times New Roman 9 punto ve tek paragraf halinde yazılmalıdır. Makalenin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini içermelidir. En fazla 300 kelimeden oluşmalıdır. Türkçe öz bir sayfayı aşmamalıdır. Özette ara başlıklara, atıflara ve kaynakçaya yer verilmemelidir.
The Covid-19 outbreak first appeared in Wuhan, China in December 2019. Later, it continued to spread rapidly to many countries of the world, causing millions of people to be infected and hundreds of thousands of people to die. We can say that the effects of the Covid-19 epidemic on individuals and societies are at the forefront, especially in the political, social, economic, psychological and religious life spheres. The main purpose of the research is; During the Covit-19 epidemic, individuals' gender, age, education level, income level, subjective perception of religiousness, etc. to reveal the relationship and differences between socio-demographic and cultural characteristics and psychological resilience levels. The research was carried out in a relational and descriptive manner using the "quantitative research design" and questionnaire technique. In the online questionnaire form, which was prepared within the scope of the study and conducted on individuals aged 18 and over, there are questions to identify socio-demographic and cultural characteristics of the participants such as gender, age, income and education given. In addition, the Psychological Resilience Scale was included to measure the psychological resilience levels of the participants on the days of the Covid-19 outbreak. The raw data obtained at the end of the study were transferred to the SPSS 25 package program. Subsequently, techniques such as t-test, analysis of variance and correlation were used to test the hypotheses for the main purpose of the study. At the end of the study, it was determined that there were statistically significant differences and relationships between the socio-demographic and cultural characteristics of individuals and their psychological resilience.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2020 |
Acceptance Date | December 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 2020 Special Issue |
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi / IBAD Journal of Social Sciences / IBAD
IBAD is under review EBSCO, SCOPUS, E-SCI and TÜBİTAK/ULAKBİM(TR) SBVT.