BibTex RIS Cite

KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI

Year 2008, Volume: 9 Issue: 1, 61 - 71, 01.03.2008

Abstract

Kord bezi üretiminde, bükme yönü olarak tek katlı bükümlerde (z), katlı (kord) bükümlerde ise (s) büküm yönü, üreticiler tarafından yıllardır kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kullanılan büküm yönünün, ürünün mekanik özelliklerine etkileri Taguchi ve tam etkensel deney tasarımı yöntemleri ile incelenmiştir. Çoklu bükümlerde kopma dayanımı açısından (z.z.s) bileşimi yerine (s.s.z) bileşiminin de kullanılabileceği görülmüştür. Ancak, (z.z.s) büküm yönü bileşimi değişkenliğinin, (s.s.z) büküm yönü bileşimine göre daha az olduğu bulunmuştur. İki düzeyli deney sisteminde Taguchi ve tam etkensel tasarım yöntemleri ile bulunan sonuçların birbirini desteklediği görülmüştür.

References

  • Ayyıldız, Y. (2003). Kord Bezi Üretimi, Kordsa Eğitim Notları, Kocaeli.
  • Ayyıldız, Y. (2005). Kord Bezinde Büküm Sürecindeki Önemli Noktalar. Kordsa Eğitim Sunumu, İzmit, 2005.
  • Azizoğlu, M.A. (1979). Kord Bezinin Fiziksel Özellikleri ve Karakteristikleri. Kordsa Eğitim Notları, İzmit.
  • Bhakuni, R.S., Rye, G.W. & Domchick, S.J. (1978). Adhesive and Processing Concepts for Tire Reinforcing Materials, ASTM Symposium on Tire Reinforcement and Tire Performanse, October 23–25, Akron, Ohio.
  • Çetin, Z. (2005). Süreç Koşullarının Kord-Lastik Yapışma Değerine Etkilerinin Taguchi Yöntemi İle İncelenmesi, Kocaeli Üni. Fen Bilimleri Ens., Yüksek Lisans Tezi.
  • Erbaş, S.O. & Olmuş, H. (2006). “Deney Düzenleri ve İstatistik Analizi”, Gazi Kitapevi, 1.
  • Kaya, N. (1996). Deney Düzeninde Taguchi Yaklaşımı, Hacettepe Ünv. Fen Bil. Ens. Y.L. Tezi, Ankara.
  • Moncrieff, R.W. (1975). Man-Made Fibres, The Whitefriars pres Ltd., England.
  • Peace, G.S. (1993). Taguchi Methods. Addison-Wesley Publishing Company, Canada.
  • Saat, M. (2000). Kalite Denetiminde Taguchi Yaklaşımı.Gazi Ünv. İ.İ.B.F. Dergisi, 2(3): 97–108.
  • Soylak, M. (2000). Kalite Geliştirmede Deneysel Tasarım ve Taguchi Yöntemi. Erciyes Ünv. Fen Bil. Ens. Y.L. Tezi, Kayseri.
  • Şirvancı, M. (1997). Kalite için Deney Tasarımı: 100-101, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI

Year 2008, Volume: 9 Issue: 1, 61 - 71, 01.03.2008

Abstract

Kord bezi üretiminde, bükme yönü olarak tek katlı bükümlerde (z), katlı (kord) bükümlerde ise (s) büküm yönü, üreticiler tarafından yıllardır kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kullanılan büküm yönünün, ürünün mekanik özelliklerine etkileri Taguchi ve tam etkensel deney tasarımı yöntemleri ile incelenmiştir. Çoklu bükümlerde kopma dayanımı açısından (z.z.s) bileşimi yerine (s.s.z) bileşiminin de kullanılabileceği görülmüştür. Ancak, (z.z.s) büküm yönü bileşimi değişkenliğinin, (s.s.z) büküm yönü bileşimine göre daha az olduğu bulunmuştur. İki düzeyli deney sisteminde Taguchi ve tam etkensel tasarım yöntemleri ile bulunan sonuçların birbirini desteklediği görülmüştür.

References

  • Ayyıldız, Y. (2003). Kord Bezi Üretimi, Kordsa Eğitim Notları, Kocaeli.
  • Ayyıldız, Y. (2005). Kord Bezinde Büküm Sürecindeki Önemli Noktalar. Kordsa Eğitim Sunumu, İzmit, 2005.
  • Azizoğlu, M.A. (1979). Kord Bezinin Fiziksel Özellikleri ve Karakteristikleri. Kordsa Eğitim Notları, İzmit.
  • Bhakuni, R.S., Rye, G.W. & Domchick, S.J. (1978). Adhesive and Processing Concepts for Tire Reinforcing Materials, ASTM Symposium on Tire Reinforcement and Tire Performanse, October 23–25, Akron, Ohio.
  • Çetin, Z. (2005). Süreç Koşullarının Kord-Lastik Yapışma Değerine Etkilerinin Taguchi Yöntemi İle İncelenmesi, Kocaeli Üni. Fen Bilimleri Ens., Yüksek Lisans Tezi.
  • Erbaş, S.O. & Olmuş, H. (2006). “Deney Düzenleri ve İstatistik Analizi”, Gazi Kitapevi, 1.
  • Kaya, N. (1996). Deney Düzeninde Taguchi Yaklaşımı, Hacettepe Ünv. Fen Bil. Ens. Y.L. Tezi, Ankara.
  • Moncrieff, R.W. (1975). Man-Made Fibres, The Whitefriars pres Ltd., England.
  • Peace, G.S. (1993). Taguchi Methods. Addison-Wesley Publishing Company, Canada.
  • Saat, M. (2000). Kalite Denetiminde Taguchi Yaklaşımı.Gazi Ünv. İ.İ.B.F. Dergisi, 2(3): 97–108.
  • Soylak, M. (2000). Kalite Geliştirmede Deneysel Tasarım ve Taguchi Yöntemi. Erciyes Ünv. Fen Bil. Ens. Y.L. Tezi, Kayseri.
  • Şirvancı, M. (1997). Kalite için Deney Tasarımı: 100-101, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayşe Aytaç This is me

Berrin Yılmaz This is me

Veli Deniz This is me

Publication Date March 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Aytaç, A., Yılmaz, B., & Deniz, V. (2008). KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 9(1), 61-71.
AMA Aytaç A, Yılmaz B, Deniz V. KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. March 2008;9(1):61-71.
Chicago Aytaç, Ayşe, Berrin Yılmaz, and Veli Deniz. “KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 9, no. 1 (March 2008): 61-71.
EndNote Aytaç A, Yılmaz B, Deniz V (March 1, 2008) KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 9 1 61–71.
IEEE A. Aytaç, B. Yılmaz, and V. Deniz, “KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 1, pp. 61–71, 2008.
ISNAD Aytaç, Ayşe et al. “KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 9/1 (March 2008), 61-71.
JAMA Aytaç A, Yılmaz B, Deniz V. KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2008;9:61–71.
MLA Aytaç, Ayşe et al. “KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 1, 2008, pp. 61-71.
Vancouver Aytaç A, Yılmaz B, Deniz V. KORD BEZİ ÜRETİMİNDE BÜKÜM YÖNÜNÜN ETKİLERİNİN FARKLI DENEY TASARIMI YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESI. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2008;9(1):61-7.

Dokuz Eylül University Journal of Faculty of Business
is indexed and abstracted by TR-DİZİN, SOBIAD and Araştırmax. 

Dokuz Eylül University Publisher's Web Page

Journal Contact Details