Öz
Roma hukukunda kölenin konu edildiği satış sözleşmelerine eklenen kısıtlayıcı nitelikte kayıtlar vardı. “Ut exportetur”; “ne serva prostituatur”; “ut manumittatur”; “ne manumittatur” kayıtları, sözleşmeye taraf olan alıcı açısından kısıtlayıcı nitelikteki kayıtlardı. Bu kayıtların satış sözleşmelerine eklenen ve bugüne kadar çeşitli çalışmalara konu olan kayıtlardan ayırt edici özelliği sadece kölenin konu edildiği satış sözleşmelerine eklenebilmesiydi. Çalışmamızda öncelikle bahsedilen bu kayıtlar ve kayıtların içeriği açıklanacaktır.
Çalışmamızın ilerleyen kısımlarında bu kayıtların ayırt edici özellikleri açıklanacaktır. Yine kayıtlara uyulmaması halinde yaptırımların ne olacağı da çalışmamızın konusunu oluşturacaktır. Hukuki metinlerden edindiğimiz bilgilere göre, kölenin konu edildiği satış sözleşmelerine “ut manumittatur (azat edilsin diye)” kaydı veya “ut exportetur (bir yere gönderilsin diye)” kaydı eklenebilirdi. Bu tür kayıtlardan alıcı için belli bir davranışta bulunmaya yönelik yapma borcu doğardı. Yapma borcu doğuran söz konusu kayıtların yanı sıra kölelerin konu edildiği satış sözleşmelerine “ne manumittatur (azat edilmemesi)” veya “ne serva prostituatur (fuhuşa sevk edecek davranışlardan kaçınılması)” kaydı da eklenebilirdi. Bu kayıtlardan alıcı için doğan edim yükümlülüğü, “yapmama borcuna” örnek teşkil edecek nitelikteydi. “Ut exportetur” ve “ne serva prostituatur” kaydı ile satış sözleşmesi hakkında aynı metinde bilgiler içeren D. 18.7.9; alıcının, alım-satım sözleşmesine eklenen bu kayıtlara uygun davranmaması halinde, manus iniectio yaptırımının uygulanacağını ve alıcının kölenin mülkiyetini kaybedeceğini ifade etmektedir. “Ne serva prostituatur” kaydı ile satış sözleşmesine aykırılık ise mülkiyet hakkına sahip olan malik bakımında manus iniectio’dan daha ağır bir yaptırımı da ihtiva edebilmektedir. Bu hususta sonraki alıcının mülkiyet hakkını ortadan kaldıran bir düzenleme yapan imparator, aslında sözleşmelerin nisbiliği ilkesine aykırı olan ve ihlali halinde actiones in rem ile korunan ayni haklara tamamen yabancı yeni bir hukuki durum yaratmaktadır. “Ut manumittatur” kaydı farklı saiklerle köleye özgürlüğünün bahşedilmesini sağlamaya yönelikti. Dolayısıyla satıcının iradesi ile sözleşmeye eklenen bu kayıt, köle menfaatine bir beklenen hak doğururdu.
Bu çalışmanın amacı köle alım-satımlarına eklenen kayıtların birbirinden farkını, yaptırımlarını ortaya koymaktır. Ayrıca kayıtlar dolayısıyla gelişen hukuki sonuçlar da çalışmamızda açıklanmıştır.
“Ut Exportetur” “Ne Serva Prostituatur” “Ut Manumittatur” “Ne Manumittatur” “Emptio- Venditio” “Manus Iniectio”
Roman law recognized certain restrictive clauses in contracts for the sale of slaves. The “ut exportetur,” “ne serva prostituatur,” “ut manumittatur,” and “ne manumittatur” clauses were added to sales contracts to restrict the buyer, in such contracts, from taking certain actions. The said clauses were not applied to general sales contracts. These clauses have been the subject of various studies to date. In our study, first of all, these clauses and the content of the clauses will be explained.
In the following parts of our study, the distinguishing features of these clauses will be explained. What the sanctions will be in case of non-compliance with the clauses will also be the subject of our study. According to the information obtained from the legal texts, the “ut manumittatur” (i.e., shall not be manumitted) or “ut exportetur” (i.e., shall be exported) clauses created obligations for the buyer to act in certain ways, while “ne manumittatur” (i.e., shall not manumit) and “ne serva prostituatur” clauses (i.e., shall avoid behavior that would lead to prostitution) created obligations for the buyer to take certain actions. D 18.7.9, which contains information on sales contracts with the clauses “ut exportetur” and “ne serva prostituatur,” provides that if the buyer does not comply with these clauses in a purchase-sale contract, the manus iniectio sanction will be applied and the buyer will lose ownership of the slave. To this end, the emperor, who arranges that abolishes the property right of the next buyer, creates a new legal situation that is contrary to the principle of proportionality of the contracts and completely alien to the real rights protected by actiones in rem in case of a violation.
The aim of this study is to reveal the differences and sanctions of the clauses added to in contracts for the sale of slaves. In addition, the legal consequences developed due to the clauses are also explained in our study.
“Ut Exportetur” “Ne Serva Prostituatur” “Ut Manumittatur” “Ne Manumittatur” “Emptio-Venditio” “Manus Iniectio”
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Law in Context |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 80 Issue: 1 |