BibTex RIS Cite

HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI

Year 2017, Volume: 1 Issue: 1, 27 - 35, 01.12.2017

Abstract

Toplum içerisinde çeşitli yaralanmalı olaylar neticesinde, bazı insanlarda implant takılma ihtiyacı olan hasarlar oluşmaktadır. Bu çalışmada 3B (Üç boyutlu) yazıcıların implant tasarım sürecinde nasıl kullanıldığı ve olası bir kullanım yöntemi için 3B lazer tarama ile kontrolü de içeren uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Çalışmada sağ gözaltı bölgesine darbe almış bir hastanın kafatasının, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüsünün verileri digital ortamda tekrar ele alınarak düzenlenmiştir. Düzenlenen verilerin, Poliaktik Asit (PLA) malzeme ile 3B yazıcıyla yazdırılma işlemi gerçekleştirilmiştir. 3B yazıcıyla yazdırılan kafatasının çıktısı, digital ortamda bulunan veri ile çakıştırılmış, alınan çıktının ölçüsel olarak güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hasarlı olan bu bölgeye uygun olarak bilgisayar ortamında tasarımı yapılan Ti-6Al-4V biyouyumlu malzemeden protez tasarlanmıştır. 3 boyutlu yazıcıların özellikle medikal alanda güvenle kullanılabilirliliği görülmüştür. Ayrıca bu çalışmadaki gibi bir tasarım sürecinin hasta üzerindeki operasyon süresini azaltabileceği ve hasarlı bölgeye daha az müdahale ile implant kontrolünün operasyon öncesi yapılabileceği görülmüştür

MANUFACTURING a DAMAGED SKULL with 3D PRINTER and IMPLANT DESIGN

Year 2017, Volume: 1 Issue: 1, 27 - 35, 01.12.2017

Abstract

As a result of various injuries in the community, some people are suffering from the damages that need implantation. In this study, applications including how to use 3D printers in the implant design process and control using 3D laser scanning method have been carried out. In the study, the data of a computerized tomography (CT) image of a skull of a patient who had been hit in the right detention zone was regenerated in digital. Obtained data was printed with polymer printer (PLA) with 3D printer. The output of the skull printed with a 3D printer was found to be coincident with the data contained in the digital media and the received output was measurable. In addition, Ti-6Al-4V biocompatible prosthesis was designed according to this damaged area. It has been seen that 3D printers can be safely used especially in medical field. It was also seen that a design process like this one could reduce the operation time on the patient and the implant control could be done before the operation with less intervention in the damaged area

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA83KC49MT
Journal Section Articles
Authors

AHU Çelebi This is me

HALİL Tosun This is me

ALİ ÇAĞLAR Önçağ This is me

Publication Date December 1, 2017
Submission Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Çelebi, A., Tosun, H., & Önçağ, A. Ç. (2017). HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, 1(1), 27-35.
AMA Çelebi A, Tosun H, Önçağ AÇ. HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI. IJ3DPTDI. December 2017;1(1):27-35.
Chicago Çelebi, AHU, HALİL Tosun, and ALİ ÇAĞLAR Önçağ. “HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI Ile İMALATI Ve İMPLANT TASARIMI”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 1, no. 1 (December 2017): 27-35.
EndNote Çelebi A, Tosun H, Önçağ AÇ (December 1, 2017) HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 1 1 27–35.
IEEE A. Çelebi, H. Tosun, and A. Ç. Önçağ, “HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI”, IJ3DPTDI, vol. 1, no. 1, pp. 27–35, 2017.
ISNAD Çelebi, AHU et al. “HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI Ile İMALATI Ve İMPLANT TASARIMI”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 1/1 (December 2017), 27-35.
JAMA Çelebi A, Tosun H, Önçağ AÇ. HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI. IJ3DPTDI. 2017;1:27–35.
MLA Çelebi, AHU et al. “HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI Ile İMALATI Ve İMPLANT TASARIMI”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, vol. 1, no. 1, 2017, pp. 27-35.
Vancouver Çelebi A, Tosun H, Önçağ AÇ. HASARLI BİR KAFATASININ ÜÇ BOYUTLU YAZICI ile İMALATI ve İMPLANT TASARIMI. IJ3DPTDI. 2017;1(1):27-35.

download

International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry is lisenced under Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı