Mevcut
çalışmanın amacı, Türkiye’nin Beyazsu (Mardin) yöresinde yetişen üstün badem
genotiplerinin tohumlarındaki önemli kimyasal ve minerallerin kompozisyonlarını
belirlemektir. Araştırmada incelenen badem genotiplerinin ham yağ, ham
protein, toplam şeker, kül ve nem içerikleri sırasıyla %48.93 ile 55.96, %20.81
ile 25.99, %2.91 ile 4.06, %3.12 ile 4.69 ve % 2.28 ile 3.70 arasında
değişmiştir. Ayrıca, tüm genotiplerde temel mineral olarak belirlenen potasyum
içeriği 646.27 ile 925.13 mg100g-1, bir sonraki en bol mineral olan fosfor
içeriği 562.53 ile 701.93 mg100g-1 arasında değişmiştir. Bunları magnezyum
ve kalsiyum içerikleri takip ederek sırasıyla 217.13 ile 367.27 mg100g-1 ve 190.97 ile 317.13 mg100g-1
arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına gore, badem genotiplerinin
tohumlarının yenilebildikleri ve bazı endustriyel uygulamalar için kullanılan değerli
kimyasal ve minerallerin potansiyell kaynağı olduğu sonucuna varabiliriz.
The aim of the present work was to
determine the compositions of main chemicals and
minerals in kernels of promising almond genotypes grown in Beyazsu (Mardin)
region of Turkey. In this context, the crude oil, crude protein, total sugar,
ash and moisture contents of the almod gonetypes ranged from 48.93 to 55.96%,
20.81 to 25.99%, 2.91 to 4.06%, 3.12 to 4.69% and 2.28 to 3.70%, respectively. Moreover,
potassium content was determined predominant
mineral in all genotypes, ranging from 646.27 to 925.13 mg 100g-1; phosphorus content was the next most abundant
mineral, ranging from 562.53 to 701.93 mg 100g-1; followed by magnesium and calcium contents, ranging from
217.13 to 367.27 mg 100g-1, 190.97 to 317.13 mg 100g-1,
respectively. According to the
results of this study, we can conclude that the kernels of almond genotypes are
being potential sources of valuable chemical and mineral contents which might
be used for edible and some industrial applications.
Journal Section | Horticultural Sciences |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 29, 2017 |
Submission Date | March 16, 2017 |
Acceptance Date | April 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 1 |