Bu
çalışmada; bölgede ana ürün koşullarında kışlık olarak yoğun yetiştirilen
buğday çeşitlerinin tane verimi, bazı verim öğeleri (m2 de başak
sayısı, başak boyu, başakta tane sayısı ve bin tane ağırlığı) ve kalite
performanslarının (protein oranı, yağ oranı, nişasta oranı, lif oranı ve kül
oranı) belirlenmesi amacıyla, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde
2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Cumhuriyet, Ceyhan 99, Ziyabey, Basribey
ve Golia çeşitleri çalışmanın materyalini oluşturmuştur. İki yıllık çalışmadan
elde edilen değerler ile yapılan varyans analizi sonucunda; yıllar arasında
fark önemli bulunmuştur. Tane verimi 400 kg da-1 – 706 kg da-1,
bin tane ağırlığı 31.9 g – 58.3 g
başakta tane sayısı değeri 26.3 – 40.8 adet , m2 de başak
sayısı değeri ise 400 – 555 adet olarak
belirlenmiştir. Tane kalite özellikleri bakımından yıllar arasında
farklılık daha belirgin olmuştur. Çalışmanın her iki yılında ölçülen protein
oranı ortalamaları (sırasıyla %17.0 – %14.7) ekmeklik buğday için aranan
minimum değerden (%12) ve bölge ortalamasından (%13 - %14) yüksek bulunmuştur.
Cumhuriyet çeşidi ilk yıl gösterdiği protein oranı (%18.3) ile potansiyelini
kanıtlamıştır. Basribey çeşidi ikinci yıl yüksek nişasta oranı (%63,2) ile öne
çıkmıştır. Tane verimi bakımından Cumhuriyet ve Ziyabey çeşitleri önerilebilir.
Buna ek olarak Cumhuriyet çeşidi iri taneli yapısı (yüksek bin tane ağırlığı)
ile öne çıkmıştır.
The purpose of this study
is determined that yield, some yield components (the number of spikes per m2,
spike height, number of grain per spikes and thousand grain weight) and some
quality characteristics (rate of protein, oil, starch, fibre and ash) of some
wheat varieties grown extensively in winter main crops in the Aydin province.
The experiment was carried out at Adnan Menderes University, Faculty of
Agriculture in 2017 and 2018. Cumhuriyet, Ceyhan 99, Ziyabey, Basribey and
Golia produced the material of the study. As a result of the variance, the
difference between years was found to be significant. It was measured that
grain yield was in the range of 4000 kg ha-1 - 7060 kg ha-1,
number of grain per spike was in the range of 26.3 - 40.8 and thousand grain
weight and the number of spikes per m2 values were in the range of
31.9 g - 58.3 g and 400 - 555 respectively. The difference between years was
more apparent in terms of grain quality characteristics. The protein averages
of two years (17.0% - 14.7% respectively) were found to be higher than the
required minimum value for bread wheat (12%) and the protein average of region
(13% - 14%). Cumhuriyet proved its potential with protein (18.3%) in the first
year and Basribey came to the fore with a high starch (63.2%) in the second
year. Cumhuriyet and Ziyabey can be suggested for grain yield. Cumhuriyet has
also come forward with its coarse grain structure (high thousand grain weight).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Field Crops |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | August 16, 2018 |
Acceptance Date | October 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 2 |