Research Article
BibTex RIS Cite

Aydın İlinde Yetiştirilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Tane Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2018, Volume: 4 Issue: 2, 253 - 260, 30.12.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.454151

Abstract

Bu
çalışmada; bölgede ana ürün koşullarında kışlık olarak yoğun yetiştirilen
buğday çeşitlerinin tane verimi, bazı verim öğeleri (m2 de başak
sayısı, başak boyu, başakta tane sayısı ve bin tane ağırlığı) ve kalite
performanslarının (protein oranı, yağ oranı, nişasta oranı, lif oranı ve kül
oranı) belirlenmesi amacıyla, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde
2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Cumhuriyet, Ceyhan 99, Ziyabey, Basribey
ve Golia çeşitleri çalışmanın materyalini oluşturmuştur. İki yıllık çalışmadan
elde edilen değerler ile yapılan varyans analizi sonucunda; yıllar arasında
fark önemli bulunmuştur. Tane verimi 400 kg da-1 – 706 kg da-1,
bin tane ağırlığı 31.9 g – 58.3 g 
başakta tane sayısı değeri 26.3 – 40.8 adet , m2 de başak
sayısı değeri ise 400 – 555 adet olarak  
belirlenmiştir. Tane kalite özellikleri bakımından yıllar arasında
farklılık daha belirgin olmuştur. Çalışmanın her iki yılında ölçülen protein
oranı ortalamaları (sırasıyla %17.0 – %14.7) ekmeklik buğday için aranan
minimum değerden (%12) ve bölge ortalamasından (%13 - %14) yüksek bulunmuştur.
Cumhuriyet çeşidi ilk yıl gösterdiği protein oranı (%18.3) ile potansiyelini
kanıtlamıştır. Basribey çeşidi ikinci yıl yüksek nişasta oranı (%63,2) ile öne
çıkmıştır. Tane verimi bakımından Cumhuriyet ve Ziyabey çeşitleri önerilebilir.
Buna ek olarak Cumhuriyet çeşidi iri taneli yapısı (yüksek bin tane ağırlığı)
ile öne çıkmıştır.

References

  • Açıkgöz N., İlker E ve Gökçöl A., 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmesi (Tarist). Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, Yayın No: 2, İzmir.
  • Altınbaş M ve Tosun M., 2002. Nohutta ileri generasyonlarda verim ile verim ögeleri arasındaki ilişkiler üzerine bir değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 33-40.
  • Altınbaş M., Tosun M., Yüce S., Konak C., Köse E ve Can RA., 2004. Ekmeklik buğdayda (T. aestivum L.) dane verimi ve bazı kalite özellikleri üzerinde genotip ve lokasyon etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1): 65-74.
  • Baresel JP., Zimmermann EG and Reents EHJ., 2008. Effects of genotype and environment on N uptake and N partition in organically grown winter wheat (Triticum aestivum L.) in Germany. Euphytica, 163(3): 347-354.
  • Borghi B., Corbellini M., Minoia C., Palumbo M., Di Fonzo N and Perenzin M., 1997. Effects of mediterranean climate on wheat bread-making quality. European Journal of Agronomy, 6: 145-154.
  • Branlard G., Dardevet M., Saccomano R., Lagoutte F and Gourdon J., 2001. Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality. Euphytica, 119(1-2): 59-67.
  • Dhanda SS., Sethi GS and Behl RK., 2004. Indices of drought tolerance in wheat genotypes at early stages of plant growth. Journal of Agronomy and Crop Science, 190: 6-12.
  • Dokuyucu T., Cesurer L ve Akkaya A., 2001. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Fen ve Mühendislik Dergisi, 4(1): 109-117.
  • Egesel CÖ., Kahrıman F., Tayyar Ş ve Baytekin H., 2009. Ekmeklik buğdayda un kalite özellikleri ile dane veriminin karşılıklı etkileşimleri ve uygun çeşit seçimi. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 24: 76-83.
  • Erekul O., Kautz T., Ellmer F and Turgut I., 2009. Yield and bread-making quality of different wheat (Triticum aestivum L.) genotypes grown in Western Turkey. Archives of Agronomy and Soil Science, 55: 169-182.
  • Erekul O., Öncan F., Erkul A., Yavaş İ., Şengün B ve Koca YO., 2005. İleri Ekmeklik Buğday Hatlarında Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 5-9 Eylül, Antalya.
  • Erekul O., Yiğit A., Koca Y.O., Ellmer F ve Weiß K., 2016. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin kalite potansiyelleri ve beslenme fizyolojisi açısından önemi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(özel sayı 1): 31-36.
  • Erkul A., 2006. Sulamalı koşullarda ileri ekmeklik buğday hatlarının tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 27-32.
  • FAO 2016. FAO istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye ve Dünya buğday verileri. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ QC. [Access: August 09, 2018].
  • Gislum R, Micklander E and Nielsen JP., 2004. Quantification of nitrogen concentration in perennial ryegrass and red fescue using near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) and chemometrics. Field Crops Research, 88: 269-277.
  • Gooding MJ., Davies WP., Thompson AJ and Smith SP., 1993. The challenge of achieving breadmaking quality in organic and low ınput wheat in the UK-A review. Aspects of Appied Biology, 36: 189-198.
  • Haglund A., Johansson L and Dahlsted L., 1998. Sensory evaluation of wholemeal bread from ecologically and conventionally grown wheat. Journal of Cereal Science, 27: 199- 207.
  • Kara B ve Gül H., 2013. Alternatif gübrelerin farklı ekmeklik buğday çeşitlerinin tane verimi, verim komponentleri ve kalite özelliklerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2): 88-97.
  • Koca, Y.O., Erekul, O., Ünay, A. ve İ. Turgut. 2009. Bazı melez mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin aydın ilinde birinci ve ikinci ürün performanslarının değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 41-52.
  • Krejcirova L., Capouchova I., Petr J., Bicanova E and Famera O., 2007. The effect of organic and conventional growing systems on quality and storage protein composition of winter wheat. Plant Soil Environment, 53(11): 499-505.
  • Mut Z., Aydın N., Özcan H ve Bayramoğlu KO., 2005. Orta Karadeniz bölgesinde ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 85-93.
  • Nazar H., Erekul O ve Koca YO., 2012. Ekmeklik buğday çeşitlerinin tane verimi ve kalitesi üzerine farklı yaprak gübresi uygulamalarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2): 5-12.
  • Sade B., 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 31, Konya.
  • TMO 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2017 yılı hububat raporu. http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document/hububat/HububatRaporu2017.pdf [Erişim:25 Temmuz 2017].
  • Zeybek A., Özkan İ ve Tan E., 2005. Farklı Ekim Sıklığı Ve Azot Dozlarının Ziyabey-98 Ekmeklik Buğday Çeşidinde Verim ve Verim Komponentleri Üzerine Etkisi. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 5-9 Eylül, Antalya.

Determination of Yield and Quality Performance of Some Wheat Varieties in the Aydin Province

Year 2018, Volume: 4 Issue: 2, 253 - 260, 30.12.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.454151

Abstract

The purpose of this study
is determined that yield, some yield components (the number of spikes per m2,
spike height, number of grain per spikes and thousand grain weight) and some
quality characteristics (rate of protein, oil, starch, fibre and ash) of some
wheat varieties grown extensively in winter main crops in the Aydin province.
The experiment was carried out at Adnan Menderes University, Faculty of
Agriculture in 2017 and 2018. Cumhuriyet, Ceyhan 99, Ziyabey, Basribey and
Golia produced the material of the study. As a result of the variance, the
difference between years was found to be significant. It was measured that
grain yield was in the range of 4000 kg ha-1 - 7060 kg ha-1,
number of grain per spike was in the range of 26.3 - 40.8 and thousand grain
weight and the number of spikes per m2 values were in the range of
31.9 g - 58.3 g and 400 - 555 respectively. The difference between years was
more apparent in terms of grain quality characteristics. The protein averages
of two years (17.0% - 14.7% respectively) were found to be higher than the
required minimum value for bread wheat (12%) and the protein average of region
(13% - 14%). Cumhuriyet proved its potential with protein (18.3%) in the first
year and Basribey came to the fore with a high starch (63.2%) in the second
year
. Cumhuriyet and Ziyabey can be suggested for grain yield. Cumhuriyet has
also come forward with its coarse grain structure (high thousand grain weight).

References

  • Açıkgöz N., İlker E ve Gökçöl A., 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmesi (Tarist). Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, Yayın No: 2, İzmir.
  • Altınbaş M ve Tosun M., 2002. Nohutta ileri generasyonlarda verim ile verim ögeleri arasındaki ilişkiler üzerine bir değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 33-40.
  • Altınbaş M., Tosun M., Yüce S., Konak C., Köse E ve Can RA., 2004. Ekmeklik buğdayda (T. aestivum L.) dane verimi ve bazı kalite özellikleri üzerinde genotip ve lokasyon etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1): 65-74.
  • Baresel JP., Zimmermann EG and Reents EHJ., 2008. Effects of genotype and environment on N uptake and N partition in organically grown winter wheat (Triticum aestivum L.) in Germany. Euphytica, 163(3): 347-354.
  • Borghi B., Corbellini M., Minoia C., Palumbo M., Di Fonzo N and Perenzin M., 1997. Effects of mediterranean climate on wheat bread-making quality. European Journal of Agronomy, 6: 145-154.
  • Branlard G., Dardevet M., Saccomano R., Lagoutte F and Gourdon J., 2001. Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality. Euphytica, 119(1-2): 59-67.
  • Dhanda SS., Sethi GS and Behl RK., 2004. Indices of drought tolerance in wheat genotypes at early stages of plant growth. Journal of Agronomy and Crop Science, 190: 6-12.
  • Dokuyucu T., Cesurer L ve Akkaya A., 2001. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Fen ve Mühendislik Dergisi, 4(1): 109-117.
  • Egesel CÖ., Kahrıman F., Tayyar Ş ve Baytekin H., 2009. Ekmeklik buğdayda un kalite özellikleri ile dane veriminin karşılıklı etkileşimleri ve uygun çeşit seçimi. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 24: 76-83.
  • Erekul O., Kautz T., Ellmer F and Turgut I., 2009. Yield and bread-making quality of different wheat (Triticum aestivum L.) genotypes grown in Western Turkey. Archives of Agronomy and Soil Science, 55: 169-182.
  • Erekul O., Öncan F., Erkul A., Yavaş İ., Şengün B ve Koca YO., 2005. İleri Ekmeklik Buğday Hatlarında Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 5-9 Eylül, Antalya.
  • Erekul O., Yiğit A., Koca Y.O., Ellmer F ve Weiß K., 2016. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin kalite potansiyelleri ve beslenme fizyolojisi açısından önemi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(özel sayı 1): 31-36.
  • Erkul A., 2006. Sulamalı koşullarda ileri ekmeklik buğday hatlarının tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 27-32.
  • FAO 2016. FAO istatistiklerinde 2016 yılı Türkiye ve Dünya buğday verileri. http://www.fao.org/faostat/en/#data/ QC. [Access: August 09, 2018].
  • Gislum R, Micklander E and Nielsen JP., 2004. Quantification of nitrogen concentration in perennial ryegrass and red fescue using near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) and chemometrics. Field Crops Research, 88: 269-277.
  • Gooding MJ., Davies WP., Thompson AJ and Smith SP., 1993. The challenge of achieving breadmaking quality in organic and low ınput wheat in the UK-A review. Aspects of Appied Biology, 36: 189-198.
  • Haglund A., Johansson L and Dahlsted L., 1998. Sensory evaluation of wholemeal bread from ecologically and conventionally grown wheat. Journal of Cereal Science, 27: 199- 207.
  • Kara B ve Gül H., 2013. Alternatif gübrelerin farklı ekmeklik buğday çeşitlerinin tane verimi, verim komponentleri ve kalite özelliklerine etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2): 88-97.
  • Koca, Y.O., Erekul, O., Ünay, A. ve İ. Turgut. 2009. Bazı melez mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin aydın ilinde birinci ve ikinci ürün performanslarının değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 41-52.
  • Krejcirova L., Capouchova I., Petr J., Bicanova E and Famera O., 2007. The effect of organic and conventional growing systems on quality and storage protein composition of winter wheat. Plant Soil Environment, 53(11): 499-505.
  • Mut Z., Aydın N., Özcan H ve Bayramoğlu KO., 2005. Orta Karadeniz bölgesinde ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 85-93.
  • Nazar H., Erekul O ve Koca YO., 2012. Ekmeklik buğday çeşitlerinin tane verimi ve kalitesi üzerine farklı yaprak gübresi uygulamalarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2): 5-12.
  • Sade B., 1997. Tahıl Islahı (Buğday ve Mısır). Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 31, Konya.
  • TMO 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2017 yılı hububat raporu. http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document/hububat/HububatRaporu2017.pdf [Erişim:25 Temmuz 2017].
  • Zeybek A., Özkan İ ve Tan E., 2005. Farklı Ekim Sıklığı Ve Azot Dozlarının Ziyabey-98 Ekmeklik Buğday Çeşidinde Verim ve Verim Komponentleri Üzerine Etkisi. Türkiye 6. Tarla Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 5-9 Eylül, Antalya.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Field Crops
Authors

Kübra Benli This is me 0000-0002-6644-4160

Yakup Onur Koca 0000-0002-0753-0077

Publication Date December 30, 2018
Submission Date August 16, 2018
Acceptance Date October 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Benli, K., & Koca, Y. O. (2018). Aydın İlinde Yetiştirilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Tane Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 4(2), 253-260. https://doi.org/10.24180/ijaws.454151

17365       17368       17367        17366      17369     17370