Bu çalışma, Hatay ili ve
ilçelerindeki (Belen, Antakya, Yayladağı, Altınözü, Hassa) doğal badem popülasyonlarından seçilen verim
ve kalite özellikleri bakımından ümitvar bulunan 19 badem genotipinin bazı
pomolojik ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Seçilen ümitvar genotiplerin
kabuklu meyve ağırlıkları 1.55 g (HTY-28) - 6.34 g (HTY-67); iç meyve
ağırlıkları 0.61 g (HTY-25) - 1.29 g (HTY-67); iç meyve oranı %15.99 (HTY-17) -
%50.46 (HTY-28); çift meyve oranı %0,00 - %16,67; boş meyve oranları %0,00 -
%13,33; toplam yağ içeriği %44.65 (HTY-40) - %54.56 (HTY-14); protein
içerikleri %19.59 (HTY-27) -%33.79 (HTY-57) arasında değişmiştir.
This study was conducted to
determine some pomological and chemical characteristics of 19 almond genotypes
in term of found to be promising in yield and quality attributes. Selected from
natural almond populations of Hatay province and district (Belen, Antakya,
Yayladağı, Altınözü, Hassa) and shelled fruit weights of selected promising
genotypes varied between 1.55 g (HTY-28) - 6.34 g (HTY-67); kernel weights
varied between 0.61 g (HTY-25) - 1.29 g (HTY-67); kernel ratios varied between
15.99% (HTY-17) - 50.46% (HTY-28);
double-kernel ratios varied between 0.00% - 16.67%; empty fruit ratios varied
between 0.00% - 13.33%; total oil contents varied between 44.65% (HTY-40) -
54.56% (HTY-14); protein contents varied between 19.59% (HTY-27) - 33.79%
(HTY-57).
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | June 25, 2018 |
Acceptance Date | October 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |