Bu çalışmada, yumurtacı tavuk (Nick Brown; 32
haftalık) rasyonlarına ilave edilen hünnap yaprak ekstraktının (HYE) bazı kan
parametreleri ve jejunum bakteri içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır.
Çalışmada 32 haftalık 96 adet Nick Brown yumurta tavuğu biri kontrol (HYE-0) ve
3’ü deneme grubu olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Bir haftası alıştırma
periyodu olmak üzere toplam 10 hafta süren çalışmada HYE-0 grubu bazal yem ile
beslenmiştir. Her 1 kg karma yem için 1 g yaprak; 2 g yaprak; 3 g yaprak
kullanılarak ekstraksiyon işlemi yapılmış ve elde edilen ekstraktlar 45 mg kg-1
(HYE-1), 90 mg kg-1 (HYE-2) ve 135 mg kg-1 (HYE-3)
düzeylerinde bazal yeme ilave edilerek deneme grupları beslenmiştir. Çalışmada
hünnap yaprak ekstraktının jejunum toplam koliform bakteri sayısı üzerine
önemli bir etkisinin olmadığı; laktobasil sayısı üzerine ise önemli bir
etkisinin olduğu (p<0.05) tespit edilmiştir. Hünnap yaprak ekstraktının
rasyondaki 90 mg kg-1 ve 135 mg kg-1 düzeylerinin
laktobasil sayısını arttırdığı belirlenmiştir (p<0.05). Hünnap yaprak
ekstraktının serum glukoz, albümin, fosfor düzeylerine ve AST ile GGT enzim
aktiviteleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Serum
trigliserid düzeyi bakımından ise gruplar arasında önemli bir fark olmuştur
(p<0.05). Sonuç olarak, hünnap yaprak ekstraktının yumurtacı tavuk
rasyonlarında 90 mg kg-1 ve 135 mg kg-1 düzeylerinde kullanılmasının
bağırsak florasını kısmen iyileştirebileceği kanaatine varılmıştır.
Amasya Üniversitesi Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi
FMB-BAP 18-0336
Bu çalışma, FMB-BAP 18-0336 Nolu Proje ile Amasya Üniversitesi Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenmiştir. İlgili kuruma ve birime teşekkürlerimi sunarım.
This study was designed to determine the effects of
jujube leaf extract (JLE) added to the diets of laying hens on some blood
parameters and jejunum bacterial content in laying hens (Nick Brown;
32 weeks-old). In this study, a total of 96 Nick Brown layers, 32 weeks of age,
were divided into 4 groups, one of which was control (JLE-0) and 3 were
experimental groups. During the ten-week experimental period, the first week
being the adaptation period, the control group (JLE-0) was fed with basal feed.
For each 1 kg feed, 1 g leaf; 2 g leaves; and 3 g leaves were extracted, and
the treatment groups were fed with feed added to the basal feed at a level of
45 mg kg-1(JLE-1), 90 mg kg-1(JLE-2)
and 135 mg kg-1(JLE-3). It was found that there were no statistically
significant differences between the groups in terms of total coliform bacteria
counts in the jejunum. Lactobacilli counts were determined statistically
significant differences between the groups (p<0.05). It was determined that
two jujube leaf extract groups (JLE-2 and JLE-3) increased the lactobacilli counts
in the jejunum compared to JLE-0 and JLE-1 groups (p<0.05). It was found that jujube leaf
extract had no significant effect on serum glucose, albumin, phosphorus
levels and AST and GGT enzyme activities. There was a significant
difference between the groups in terms of serum triglyceride levels
(p<0.05). As a result, it was concluded that the use of jujube leaf extract
as a feed additive in the diets at 90 mg kg-1and
135 mg kg-1in laying hens may partially improve the intestinal flora.
FMB-BAP 18-0336
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Animal Sciences |
Authors | |
Project Number | FMB-BAP 18-0336 |
Publication Date | April 25, 2020 |
Submission Date | October 11, 2019 |
Acceptance Date | November 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 1 |