Essential
oils derived from aromatic plants by various methods has been used since
ancient times. Many of them are known to have beneficial effects. Our country
is very rich in plants containing essential oils and our flora’s of 1/3 is consist medical and aromatic plants.
The essential oils is used in the food industry, cosmetics industry and in medicine.
The other hand, it was determined by the investigator that essential oils
activate the gastrointestinal tract and increase the enzymes production. So
that the body weight gain, feed efficiency and carcass performance increased.
The
essential oils isolated from Orange peel (Citrus
sinensis L.) as a natural feed additive and have antimicrobial activity
interest increased. Many researches have
been made for use as natural feed additive in poultry nutrition. In this research,
the essential oils improvement in parameters such as live weight gain, feed
intake, feed efficiency, egg production and carcass yield
significant has been reported.
Çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar eskiden beri kullanılmakta olup; pek çok
yararlı etkisi olduğu bilinmektedir. Türkiye uçucu yağ içeren tıbbi ve aromatik bitkiler
bakımından çok zengin olup, floramızın 1/3’ü bu bitkilerden oluşmaktadır. Uçucu yağlar, gıda
endüstrisi, kozmetik sanayi ve tıpta geniş alanda kullanılmaktadır. Son yıllarda uçucu yağların
sindirim sistemini aktive ettikleri, enzim üretimini artırdıkları ve bu sayede canlı ağırlık
artışını, yemden yararlanmayı ve karkas randımanını iyileştirdikleri araştırıcılar tarafından
belirlenmiştir.
Hayvansal üretimde doğal yem katkı maddesi olarak portakal kabuğundan izole edilen
ve anti mikrobiyal etkiye sahip uçucu yağlara olan ilgi daha da artmış ve kanatlı beslemede
doğal yem katkı maddesi olarak kullanımına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda
canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas randımanı gibi ölçütlerde
önemli düzeyde gelişme sağlandığı bildirilmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2018 |
Submission Date | January 12, 2018 |
Acceptance Date | September 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 2 |