Türkiye, sahip olduğu
coğrafya, iklim ve kültürel yapısıyla çok büyük bir hayvansal genetik
çeşitliliğe sahiptir. İklim değişikliği ve gıda güvenliğini tehlikeye atan
diğer zorluklar dikkate alındığında, zorlu arazi koşullarında sınırlı yem ve
suyla yaşayabilen dirençli ırkları devam ettirmemiz büyük bir önem teşkil
etmektedir.
Türkiye'de evcil hayvan
genetik kaynaklarını koruma adına atılan ilk ve tek adım, Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı'nca, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Koordinatörlüğünde,
1995 yılında başlamış bir çatı proje olan "Evcil Hayvan Genetik
Kaynaklarını Koruma ve Sürdürülebilir Kullanım Projesi" dir. Bu proje kapsamında
koruma altına alınan yerli hayvan ırklarından önemli biri olan Yerli Güney
Sarısı Sığır ırkı, düşük kaliteli suni ve doğal yemler
ile bitkisel üretime elverişsiz alanları verime çevirme yetenekleri oldukça
yüksek olan ve ülkemiz ekonomisine önemli katma değerler kazandıran bir ırktır.
Bu çalışmada Yerli Güney Sarısı sığır ırkının
Adana İli ve ilçelerindeki mevcut durumu incelenmiştir.
Yerli Güney Sarısı Sığır Irk Biyoçeşitlilik Genetik kaynaklar Koruma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Manuscript Submission