Ketencik (Camelina sativa L. Crantz), Brassicaceae familyasına ait tek yıllık yağlı tohumlu bir bitkidir. Düşük tarımsal girdi gereksinimi, soğuk havaya toleransı, kısa büyüme mevsimi gereksinimi, geleneksel tarım ekipmanlarıyla uyumluluğu ve yarı kurak bölgelerde, düşük verimli ve tuzlu topraklarda iyi yetişme gibi birçok olumlu tarımsal özelliği mevcuttur ki bu özellikleri açısından yağlı tohumlar içerisinde sıra dışıdır.
Türkiye’deki ketencik üretimi, sadece araştırma ve geliştirme amaçlı olarak sınırlı bir alanda yapılmaktadır. Birçok tarımsal türe yağ içeriği ve biyokütle bakımından alternatif olabilecek ketencik türüne ait yerli tescilli çeşit olmasına rağmen türün agronomik ve adaptasyon özellikleri konusunda Türkçe detaylı bir çalışmaya gereksinim vardır.
Bu çalışmada, ketenciktarımı ve mekanizasyonu açısından dünyadaki mevcut durum ve son yıllarda sağlanan gelişmeler incelenmiştir. Tarihçesi, biyolojisi, iklim isteği, ticari çeşitler, ekim sistemi, gübreleme, su gereksinimi, hastalık, zararlı, yabancı ot durumu, tohum verimi, hasat - harman ve depolama, kullanım alanları (yağı, küspesi), ticari önemi ile pazarlama, Türkiye'deki durum ve çözülmesi gereken sorunlar başlıkları altında uluslararası literatürde yer alan bilgiler incelenmiş ve bir araya getirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Manuscript Submission