The aim of this study is to investigate the reflections of halal qualities of hotel businesses to customer considerations. The research population consists of 22 halal concept hotel businesses operating in İstanbul. In this research, qualitative method was used and research data was obtained by document review technique. Obtained data was analyzed using descriptive analysis technique. As a result of the analysis, it has been determined that customer considerations focus on the physical features, personnel characteristics and food and beverage services of the hotel businesses. Moreover, it has been seen that customer considerations about halal qualities of hotel businesses are very limited effect of customer evaluations and halal nature of the hotel businesses has a negative effect on some customer evaluations
Bu araştırmanın amacı, otel işletmelerinin helal niteliğinin müşteri değerlendirmelerine yansımalarını incelemektir. Araştırmanın evrenini, İstanbul’da faaliyet gösteren 22 helal otel işletmesi oluşturmaktadır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış ve araştırma verileri doküman inceleme tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, helal otel işletmelerine yönelik müşteri değerlendirmelerinin otel işletmelerinin fiziksel özellikleri, personel özellikleri ve yiyecek-içecek hizmetleri üzerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca, müşteri değerlendirmelerinde otel işletmelerinin helal niteliğine oldukça sınırlı bir şekilde yer verildiği, otel işletmelerinin helal niteliğinin bazı müşteri değerlendirmelerine negatif etki ettiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 13 Issue: 4 |