Bu çalışmamız 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Liselere Giriş Sınavın da çıkan Matematik Soruları hakkındaki öğrencilerin düşüncelerini ve matematik felsefesi bağlamında metaforik anlayışlarını öğrenme konusunu araştırmaktır. Ayrıca cinsiyetlerine göre dağılımlarını incelemek ve bu metaforlar aracılığıyla onların cinsiyetlerine göre algılarını karşılaştırmaktır. Zira LGS Matematik Soruları, öğrencilerin gelecek eğitim basamaklarını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmada matematik felsefesinin temel amaçlarından matematiğin yöntemsel ve bilgisel yönünden istifade edilerek, 8. sınıf öğrencilerinin LGS Matematik Sorularına dair algılarını araştırmış, bu algıları açıklayabilmek adına metafor kullanımına başvurulmuştur. Çalışma niteliksel bir yöntemle yürütülmüş ve veri analizi için içerik analizi tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 öğretim yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan altı farklı devlet ortaokulunun sekizinci sınıfında öğrenim gören 125 öğrenciden almıştır. Bu öğrencilerin 65’i kız ve 60’ı erkek öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılardan ‘LGS Matematik Soruları’ konseptini bir metafor aracılığıyla tanımlamaları ve seçtikleri metaforun nedenini açıklamaları istenmiştir. Bu amaçla, ‘LGS Matematik Soruları... gibidir, çünkü...’ cümlesini içeren bir etkinlik formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcılar toplamda 60 farklı metafor üretmişlerdir. Bu metaforlar altı ana kavramsal kategoriye ayrılmıştır: LGS Matematik Sorularının rahatsızlık ve zorluk hissi uyandırması (%23,33), mücadele ve çaba gerektirmesi (%18,33), çözümsüzlük ve umutsuzluk hissi vermesi (%21,66), kolaylık, dikkat ve eğlence ile ilişkilendirilmesi (%15), başarısızlık (%6,60) ve belirsizlik veya gereksizlik (%15)’tir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin LGS Matematik Soruları hakkında genel olarak olumsuz bir algıya sahip olduğunu, bu soruları en çok rahatsızlık ve zorluk veren bir durum olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Bu durum LGS Matematik Sorularının öğrenciler üzerindeki baskısını ve zorluk derecesini vurgulamaktadır.
The aim of this study is to investigate the students' thoughts about the Mathematics Questions in the High School Entrance Examination for 8th grade students and to learn their metaphorical understanding in the context of the philosophy of mathematics. It is also to examine their distribution according to their gender and to compare their perceptions according to their gender through these metaphors. Because LGS Mathematics Questions play an important role in determining students' future educational steps. In this study, by making use of the methodological and epistemological aspects of mathematics, which are the main objectives of the philosophy of mathematics, 8th grade students' perceptions of LGS Mathematics Questions were investigated and metaphors were used to explain these perceptions. The study was conducted with a qualitative method and content analysis techniques were used for data analysis. The sample of the study consisted of 125 students studying in the eighth grade of six different public secondary schools in Nusaybin district of Mardin in the 2023-2024 academic year. Of these students, 65 were female and 60 were male. The participants were asked to define the concept of 'LGS Mathematics Questions' through a metaphor and explain the reason for the metaphor they chose. For this purpose, an activity form containing the sentence 'LGS Mathematics Questions are like... because...' was used. According to the research findings, the participants produced a total of 60 different metaphors. These metaphors were divided into six main conceptual categories: LGS Mathematics Questions evoking feelings of discomfort and difficulty (23.33%), requiring struggle and effort (18.33%), giving a feeling of hopelessness and hopelessness (21.66%), being associated with ease, attention and fun (15%), failure (6.60%) and uncertainty or redundancy (15%). The results of the study revealed that students generally had a negative perception of the LGS Mathematics Questions and that they perceived these questions as causing the most discomfort and difficulty. This situation emphasises the pressure and difficulty level of LGS Mathematics Questions on students.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Social and Humanities Education (Excluding Economics, Business and Management) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2024 |
Submission Date | June 6, 2024 |
Acceptance Date | August 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 2 |
International Journal of Mardin Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).