Türkiye sahip olduğu ekolojik özellikleri sebebiyle birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte Türkiye’nin farklı iklimsel özelliklere sahip olan farklı bölgelerinde yeni meyve türlerinin adaptasyon çalışmaları her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmanın amacı Akdeniz Bölgesine adapte edilen Mango (Mangifera indica L.), beyaz (Hylocereus undatus Britton & Rose) ve kırmızı pitaya (Hylocereus lemairei (Hook.) Britton & Rose), guava (Psidium guajava L.) ve bölgede yaygın olarak yetişen mart inciri (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) meyvelerinin etinde toplam fenolik madde, toplam flavanoid madde, toplam askorbik asit ve antioksidan kapasitenin (ABTS, DPPH) belirlenmesidir. En yüksek toplam fenolik madde ve toplam flavanoid madde içeriği sırasıyla guava (80.1 mg 100g-1) ve mart inciri (4.68 mg 100g-1) meyvelerinde; en düşük mango (45.4 mg 100g-1) ve beyaz pitaya (0.95 mg 100g-1) meyvelerinde tespit edilmiştir. Kırmızı pitaya meyve etinde renk maddelerinin de içerisinde yer aldığı toplam flavanoid madde içeriği beyaz pitaya meyvelerinden daha yüksek bulunmuştur. Toplam askorbik asit içeriği en yüksek olan meyve mart inciri meyvesidir (5.38 mg 100g-1). ABTS ve DPPH radikal süpürücü aktiviteler ise guava meyvesinde en yüksek bulunurken, mart inciri meyvesinde en düşük olarak belirlenmiştir.
Turkey is home to many plant species due to its ecological characteristics. However, adaptation studies of new fruit species in different regions of Turkey with different climatic characteristics increases everyday. The aim of this study is to determine the levels of total phenolic substance, total flavonoid substance, total ascorbic acid and antioxidant capacity (ABTS, DPPH) in fruit flesh of Mango (Mangifera indica L.), white (Hylocereus undatus Britton & Rose) and red pitaya (Hylocereus lemairei (Hook.) Britton & Rose), guava (Psidium guajava L.) that are adapted to the Mediterranean Region, and March fig (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) grown widely in the region. It was determined that total phenolic and total flavonoid contents were highest in Guava (80.1 mg/200g) and March fig (4.68 mg/100g) and lowest in mango (45.4 mg/100g) and white pitaya (0.95 mg/100g) fruits. The total flavonoid content, including color substances, in red pitaya fruit flesh was found to be higher than that of white pitaya fruits. The highest total ascorbic acid content was found to be the in the fruit of the March fig (5.38 mg/100g). ABTS and DPPH radical scavenging activities were found to be highest in guava fruit and lowest in march fig fruit.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 29, 2022 |
Publication Date | December 31, 2022 |
Submission Date | March 17, 2022 |
Acceptance Date | May 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 2 |