Bu çalışmanın amacı, masere susam yağı (MSO) ve soğuk pres susam (Sesamum indicum L.) yağının (CPSO) yüksek yoğunlukta stoklanmış gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)’nın antioksidan enzim aktiviteleri, hematolojik parametreler, nitro mavi tetrazolium (NBT) aktivitesi ve yaklaşık kompozisyonu üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Balıklar (55.89±2.05 g) 21 gün boyunca aynı konsantrasyonda (%2) MSO ve CPSO içeren yemlerle beslendi. CPSO ve gruba ait ortalama korpüsküler hemoglobin (MCH), trombosit (PLT) değerleri ile korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), trombosit (PLT), ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit-büyük hücre oranı değerlerinin olduğu belirlendi. MSO grubunda (PLCR), granülosit (GRAN), nitro blue tetrazolium (NBT) seviyelerinin arttığı, CPSO gruplarının glutatyon peroksidaz (GPx) ve katalaz (CAT) aktivitelerinin arttığı belirlendi. Sonuçlar P<0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Araştırmada her deney grubunda kontrol grubuna göre kuru madde oranı artmış, nem, kül ve protein oranı değişmemiş, yağ oranı ise kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi. Alternatif gıda katkı maddeleri olarak hem masere susam yağı hem de soğuk sıkım susam yağı tavsiye edilmektedir.
Balık besleme immün biyobelirteçler kan parametreleri oksidatif stres
The study was aimed to determine the effects of macerated sesame oil (MSO) and cold pressed sesame (Sesamum indicum L.) oil (CPSO) on antioxidant enzyme activities, hematological parameters, nitro blue tetrazolium (NBT) activity and proximate composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) at high stocking density. Fish (55.89±2.05 g) were fed diets supplemented with same concentration (%2) of MSO and CPSO for 21 days. It was determined that the values of mean corpuscular hemoglobin (MCH), platelet (PLT) values of the CPSO and group and the corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), platelet (PLT), mean platelet volume (MPV), platelet-large cell ratio (PLCR), granulocyte (GRAN), nitro blue tetrazolium (NBT) levels of the MSO group were increased. It was found that glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT) activities of CPSO groups were rised. The results were statistically significant at P< 0.05 level. In the study, the dry matter ratio increased in each experimental group compared to the control group, the moisture, ash and protein ratio did not change, the fat ratio decreased compared to the control group. Both macerated sesame oil and cold pressed sesame oil could be recommended to alternative food additives.
Blood parameters fish feeding immune biomarkers oxidative stress.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Su Ürünleri Teknolojileri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 22 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 2 |