Research Article

Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği

Volume: 4 Number: 2 October 30, 2024
EN TR

Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği

Abstract

Bu makale, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da tefsir metinlerinin yazım stillerine odaklanmaktadır. Ortadoğu’da yaygın olan “satır altı” yöntemi, Güneydoğu Asya’da Arap Pegon gibi farklı stillerle zenginleştirilmiştir. Makna Gandul adı verilen bu teknik, özellikle Malayca ve Cavaca tefsirlerde öne çıkmaktadır. Bu çalışmada söz konusu yazım stili biri Malayca (Tefsîrü’l-Kur’ân Bahasa Melayu) diğeri Cavaca (el-İbrîz) olmak üzere iki meal/tefsir metni üzerinden incelenmiş, özellikle Tefsîrü’l-Kur’ân Bahasa Melayu Endonezce, Türkçe ve diğer Malayca meallerle mukayese edilmiş, eserin müellifinin tefsire yaklaşım biçimi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tefsîrü’l-Kur’ân Bahasa Melayu’da anlam merkezli bir yaklaşım benimsenmiş; modern çeviri teknikleri kullanılmıştır. El-İbrîz’de ise Utawi-Iki-Iku rumuzlarıyla daha sofistike bir yapı sunulmuş, bu stilin ilim talebelerine yönelik olduğu vurgulanmıştır. Makna Gandul’un yorum odaklı yapısı, literal çeviri eleştirilerinden uzak durmasını sağlamıştır. Makna Gandul özellikle tefsir ilmine yeni başlayan kimselerin çokça yararlanabildikleri bir yazım stili olarak da dikkat çekmektedir. Güneydoğu Asya’daki Müslümanların klasik medreseler olarak bilinen Pondok Pesantrenlerde hâlâ kullandıkları bir yazım stili olması da bunun açık bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Keywords

References

  1. Abay, Muhammet. “Türkçedeki Kur’an Meâllerinin Tarihi ve Kronolojik Bibliyografyası”. Türkiye Araştırma-ları Literatür Dergisi 10/19 (2012), 232–303.
  2. Aydar, Hidayet. Kur’ân-ı Kerim’in Tercümesi Meselesi. İstanbul: Kur’an Okulu Yayıncılık, 1996.
  3. Aydar, Hidayet. “Türklerde Kur’an Çalışmaları”. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1 (1999), 159–235.
  4. Azra, Azyumardi vd. Jaringan Ulama Timur Tengah dan Kepulauan Nusantara Abad XVII dan XVIII. Jakarta: Kencana, 2013.
  5. Baidan, Nashruddin. Perkembangan Tafsir di Indonesia. Solo: Tiga Serangkai, 2003.
  6. Beyzâvî, Nâsiruddîn Kâdı. Envâru’t-tenzîl ve esrâru’t-te’vîl. thk. Abdurrahman el-Meraʿşelî. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, 1418.
  7. Bikâî, Burhaneddîn. Nazmü’d-dürer fî tenâsübi’l-âyât ve’s-süver. Kahire: Dâru’l-Kitâbi’l-İslâmî, ts.
  8. Burhanudin, Jajat. Ulama Kekuasaan Pergumulan Elite Muslim dalam Sejarah Indonesia. Jagakarsa: Mizan, 2012.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tafsir

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 30, 2024

Submission Date

April 30, 2024

Acceptance Date

September 27, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 4 Number: 2

APA
Tuncer, E. (2024). Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi, 4(2), 203-230. https://izlik.org/JA88KK86YN
AMA
1.Tuncer E. Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi. 2024;4(2):203-230. https://izlik.org/JA88KK86YN
Chicago
Tuncer, Eyyüp. 2024. “Makna Gandul Stilinin Malayca Ve Cavaca Meal Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi Ve İşlevselliği”. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi 4 (2): 203-30. https://izlik.org/JA88KK86YN.
EndNote
Tuncer E (October 1, 2024) Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi 4 2 203–230.
IEEE
[1]E. Tuncer, “Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği”, İLSAM Akademi Hakemli Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 203–230, Oct. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88KK86YN
ISNAD
Tuncer, Eyyüp. “Makna Gandul Stilinin Malayca Ve Cavaca Meal Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi Ve İşlevselliği”. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi 4/2 (October 1, 2024): 203-230. https://izlik.org/JA88KK86YN.
JAMA
1.Tuncer E. Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi. 2024;4:203–230.
MLA
Tuncer, Eyyüp. “Makna Gandul Stilinin Malayca Ve Cavaca Meal Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi Ve İşlevselliği”. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi, vol. 4, no. 2, Oct. 2024, pp. 203-30, https://izlik.org/JA88KK86YN.
Vancouver
1.Eyyüp Tuncer. Makna Gandul Stilinin Malayca ve Cavaca Meal/Tefsir Çalışmalarında Kullanım Biçimi ve İşlevselliği. İLSAM Akademi Hakemli Dergisi [Internet]. 2024 Oct. 1;4(2):203-30. Available from: https://izlik.org/JA88KK86YN