Bu çalışmada, tepsili kurutucu, ısı pompalı kurutucu, dondurarak kurutma ve mikrodalga kurutma tekniklerinin elma dilimlerinin kalite özellikleri ve enerji verimliliği üzerine etkileri araştırılmıştır. Kuruma süreleri; tepsili, ısı pompalı, dondurarak ve mikrodalga kurutmada sırasıyla 50, 90, 270 ve 20 dakika olarak belirlenmiştir. Elma dilimlerinin kalite özellikleri; fiziksel (nem içeriği, renk, su aktivitesi, rehidrasyon, yığın yoğunluğu), kimyasal (toplam fenolik madde, toplam şeker, invert şeker, pektin miktarı) ve duyusal analizler yapılarak belirlenmiştir. Kurutma metotlarının enerji verimlilikleri; Özgül Nem Alma Hızı (SMER), Kuruma Hızı (MER), Özgül Enerji Tüketimi (SEC), enerji tüketimi ve enerji maliyetleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Ürünün kalite özellikleri incelendiğinde, elma dilimlerinin kalite karakteristiklerinin mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma yöntemlerinde, tepsili ve ısı pompalı kurutucuda kurutma işlemine göre daha iyi korunduğu saptanmıştır. Bunun yanısıra, en düşük enerji tüketimi ve en yüksek SMER ve MER değerleri ısı pompalı kurutucuda elde edilmiştir. Elde edilen kalite ve maliyet değerleri, üretim amacına göre kurutucu seçiminde bize yardımcı olacaktır
In this study, the effects of tray drying, heat-pump drying, freeze drying, and microwave drying methods on the quality characteristics of apple slices were investigated and energy efficiencies of drying methods were determined. Drying time of samples were calculated as 50 min, 90 min, 270 min, and 20 min for tray, heat-pump, freeze, and microwave drying respectively. Quality characteristics of apple slices were determined by physical (moisture content, color values, water activity, rehydration, bulk density), chemical (total phenolic, total and invert sugar, pectin) and sensory analysis. Energy efficiencies of drying methods were evaluated by calculating the Specific Moisture Extraction Rate (SMER), Moisture Extraction Rate (MER), Specific Energy Consumption (SEC), energy consumption, and energy cost. Considering the quality characteristics of the products, the results showed that dried apple slices which were produced by using microwave and freeze drying methods had a better quality comparing to the tray and heat-pump drying methods. On the other hand, the lowest energy consumption and the highest SMER and MER valueswere obtained from the heat-pump dryer. According to the purpose of the production obtained quality and cost values will help us in selecting the dryer
Other ID | JA99NV67US |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 35 Issue: 1 |