BibTex RIS Cite

Investigation of Effects of Various Drying Methods on the Quality Characteristics of Apple Slices and Energy Efficiency

Year 2015, Volume: 35 Issue: 1, 135 - 144, 01.03.2015

Abstract

Bu çalışmada, tepsili kurutucu, ısı pompalı kurutucu, dondurarak kurutma ve mikrodalga kurutma tekniklerinin elma dilimlerinin kalite özellikleri ve enerji verimliliği üzerine etkileri araştırılmıştır. Kuruma süreleri; tepsili, ısı pompalı, dondurarak ve mikrodalga kurutmada sırasıyla 50, 90, 270 ve 20 dakika olarak belirlenmiştir. Elma dilimlerinin kalite özellikleri; fiziksel (nem içeriği, renk, su aktivitesi, rehidrasyon, yığın yoğunluğu), kimyasal (toplam fenolik madde, toplam şeker, invert şeker, pektin miktarı) ve duyusal analizler yapılarak belirlenmiştir. Kurutma metotlarının enerji verimlilikleri; Özgül Nem Alma Hızı (SMER), Kuruma Hızı (MER), Özgül Enerji Tüketimi (SEC), enerji tüketimi ve enerji maliyetleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Ürünün kalite özellikleri incelendiğinde, elma dilimlerinin kalite karakteristiklerinin mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma yöntemlerinde, tepsili ve ısı pompalı kurutucuda kurutma işlemine göre daha iyi korunduğu saptanmıştır. Bunun yanısıra, en düşük enerji tüketimi ve en yüksek SMER ve MER değerleri ısı pompalı kurutucuda elde edilmiştir. Elde edilen kalite ve maliyet değerleri, üretim amacına göre kurutucu seçiminde bize yardımcı olacaktır

Farklı Kurutma Tekniklerinin Elma Dilimlerinin Kalite Özellikleri ve Enerji Verimliliği Üzerine Etkilerinin İncelenmesi

Year 2015, Volume: 35 Issue: 1, 135 - 144, 01.03.2015

Abstract

In this study, the effects of tray drying, heat-pump drying, freeze drying, and microwave drying methods on the quality characteristics of apple slices were investigated and energy efficiencies of drying methods were determined. Drying time of samples were calculated as 50 min, 90 min, 270 min, and 20 min for tray, heat-pump, freeze, and microwave drying respectively. Quality characteristics of apple slices were determined by physical (moisture content, color values, water activity, rehydration, bulk density), chemical (total phenolic, total and invert sugar, pectin) and sensory analysis. Energy efficiencies of drying methods were evaluated by calculating the Specific Moisture Extraction Rate (SMER), Moisture Extraction Rate (MER), Specific Energy Consumption (SEC), energy consumption, and energy cost. Considering the quality characteristics of the products, the results showed that dried apple slices which were produced by using microwave and freeze drying methods had a better quality comparing to the tray and heat-pump drying methods. On the other hand, the lowest energy consumption and the highest SMER and MER valueswere obtained from the heat-pump dryer. According to the purpose of the production obtained quality and cost values will help us in selecting the dryer

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA99NV67US
Journal Section Research Article
Authors

Taner Baysal This is me

Necdet Ozbalta This is me

Sevgi Gokbulut This is me

Belcim Capar This is me

Ozge Tastan This is me

Gokhan Gurlek This is me

Publication Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 35 Issue: 1

Cite

APA Baysal, T., Ozbalta, N., Gokbulut, S., Capar, B., et al. (2015). Investigation of Effects of Various Drying Methods on the Quality Characteristics of Apple Slices and Energy Efficiency. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 35(1), 135-144.