BibTex RIS Cite

Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi

Year 2015, Volume: 35 Issue: 2, 63 - 74, 01.06.2015

Abstract

Bu çalışmada, nanokalsit ve amonyum polifosfat / pentaeritritolden oluşan kabaran alev geciktirici madde rijit poliüretan köpüğe kütlece % 15 oranına kadar dolgu maddesi olarak ilave edilmiştir. Rijit poliüretan köpüğe nanokalsit ve kabaran alev geciktirici ilavesinin ısıl iletkenlik, ısıl bozunma ve UL 94 yatay yanma testi ile yanma direncine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, üretimden sonra elli beş gün boyunca köpük malzemelerin ısı iletim katsayılarındaki değişimleri incelenmiştir. Nanokalsit ilavesi ısıl kararlılıkta ve ısıl iletkenlikte iyileşme yaptığı halde malzemenin yanma direncinin azalmasına sebep olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, nanokalsit kabaran alev geciktirici ile birlikte köpük malzemeye ilave edildiğinde ısıl bozunma ve ısıl iletkenlikte dikkate değer bir problem olmadan köpük malzemenin yanma direnci artmaktadır. Nanokalsit / kabaran alev geciktirici ilaveli ve ilavesiz köpük malzemelerin ısıl iletkenlikleri zamanla artmaktadır

Experimental Investigations of Thermal Conductivity, Thermal Degradation and Fire Resistance of Rigid Polyurethane Foams Filled with Nanocalcite and Intumescent Flame Retardant

Year 2015, Volume: 35 Issue: 2, 63 - 74, 01.06.2015

Abstract

In this study, nanocalcite and intumescent flame retardant material composed of ammonium polyphosphate and pentaerythritol were filled in rigid polyurethane foams up to 15 % in mass. Effects of the nanocalcite and the intumescent flame retardant additions on the thermal conductivity, thermal degradation and the fire resistance of rigid polyurethane foams with UL 94 horizontal burning test were investigated. Also, the changes of thermal conductivity coefficients of the foams were examined during fifty five days after the production. It was found that although the nanocalcite addition enhances the thermal stability and the thermal conductivity of the foam, it results in decreasing the fire resistance of the rigid foams. However, if the nanocalcite is incorporated with the intumescent flame retardant into the foam, the fire resistance of the foams is enhanced without any significant problems in the thermal degradation and the thermal conductivity. The thermal conductivities of the foams with and without nanocalcite / the intumescent flame retardant increase with time

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA54MS65AT
Journal Section Research Article
Authors

Bilal Aydoğan This is me

Nazım Usta This is me

Publication Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 35 Issue: 2

Cite

APA Aydoğan, B., & Usta, N. (2015). Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 35(2), 63-74.
AMA Aydoğan B, Usta N. Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. June 2015;35(2):63-74.
Chicago Aydoğan, Bilal, and Nazım Usta. “Nanokalsit Ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma Ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 35, no. 2 (June 2015): 63-74.
EndNote Aydoğan B, Usta N (June 1, 2015) Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 35 2 63–74.
IEEE B. Aydoğan and N. Usta, “Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 35, no. 2, pp. 63–74, 2015.
ISNAD Aydoğan, Bilal - Usta, Nazım. “Nanokalsit Ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma Ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 35/2 (June 2015), 63-74.
JAMA Aydoğan B, Usta N. Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2015;35:63–74.
MLA Aydoğan, Bilal and Nazım Usta. “Nanokalsit Ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma Ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 35, no. 2, 2015, pp. 63-74.
Vancouver Aydoğan B, Usta N. Nanokalsit ve Kabaran Alev Geciktirici İlaveli Rijit Poliüretan Köpüklerin Isıl İletkenlik, Isıl Bozunma ve Yanma Direncinin Deneysel İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2015;35(2):63-74.