Current Issue

Volume: 9 Issue: 1, 7/1/24

Year: 2024

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde çıkartılan Siyasal Bilgiler Fakütesi Degisi / Journal of Medeniyet Politics, hakemli ve uluslararası bir dergi olup 2016 yılından beri yılda 2 defa (Haziran ve Aralık aylarında) yayınlanmaktadır. Derginin amacı sosyal bilimler alanında Türkçe, İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca ve Rusça dillerinde üretilmiş nitelikli bilimsel çalışmaların yayınlanması için bir platform oluşturmaktır.    

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi /Journal of Medeniyet Politics'te başta Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve Maliye olmak üzere farklı sosyal bilimler alanlarında üretilmiş ulusal ve uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmalar yayımlanmaktadır.

1. Journal of Medeniyet Politics’in yazım dili Türkçe, İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca ve Rusça’dır.


2. Dergiye gönderilecek makalenin sayfa boşlukları şu şekilde olmalıdır: Üst, alt, sağ ve soldan: 2.5 cm. boşluk bırakılmalıdır. Paragraf aralığı 3 cm. olmalıdır. Satır aralığı 1.5 aralık olmalıdır, karakter olarak Times New Roman 12 punto ile yazılmalıdır. Makalede alt orta kısımda olmak üzere sayfa numarası belirtilmelidir.


3. Gönderilen bütün makalelerin başında, Türkçe başlık, Türkçe öz, İngilizce başlık, İngilizce abstract ile diğer dillerde yazılması durumunda ‘makalenin yazıldığı dil’ yer almalıdır. Öz kısımları 250 kelimeyi aşmamalıdır. Özlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir.


4. Öz kısımlarının altında anahtar kelimeler (keywords) Türkçe, İngilizce ve ‘makalenin yazıldığı dil’de hazırlanmalıdır. Özlerde kısaltma kullanılmamalıdır. Anahtar kelimeler/keywords tercihen alana ait dizinlerden seçilerek verilmelidir.


5. Tüm makaleler; Amerikan Psikoloji Birliği (American Psychological Association, APA) tarafından yayınlanan “The Publication Manual of the American Psychological Association (5th edition), 2001” isimli kaynakta belirtilen yazım ilkelerine uygun olarak yazılmalıdır. Ayrıca Word 2007 ve üstü versiyonlarda APA Beşinci Nesil otomatik olarak oluşturulabilmektedir. Bu sistem dışındaki diğer atıf şekilleri kabul edilmemektedir ve yazarlar aksi durumlarda bu değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Bu tür değişikliklerden kaynaklanan gecikmelerden yazar sorumludur. Sayfa altı açıklama dipnotları ise Times New Roman karakterinde ve 10 punto ile yazılmalıdır.


6. Makale içine eklenecek görseller en az 300 dpi çözünürlükte, JPEG veya TIFF formatında olmalı ve Word dosya haricinde ayrıca gönderilmelidir. Kullanılacak tüm görsellerde yayın hakları ile ilgili tüm hususlardan yazar sorumludur.


7. Dipnotlar, grafikler ve tablolar olabildiğince atıf yapılan sayfada veya hemen devamında yer almalıdır. Grafik ve tabloların altındaki notlar bu materyalleri ana metne bakmaksızın anlaşılabilir hale getirme amacını taşımalıdır. Tablo ve şekil başlığı, sayfaya ortalı ve bold olarak yazılmalıdır.


8. JEL alanına giren makalelerde mutlaka en az bir, en fazla üç adet jel (Journal of Economic Literature) sınıflaması yapılmalıdır. Makalenin konu başlığına göre seçilmesi gereken jel sınıflamaları için http://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php adresinden yararlanılabilir. JEL sınıflandırması Türkçe ve İngilizce özet kısmının altında yer alır.


9. Makalede sayfa altı dipnotu olarak açıklama varsa ve dipnotta herhangi bir kaynağa APA’ya uygun şekilde atıf yapılmışsa, bu kaynak, kaynakçada da belirtilmelidir.


10. Makalelerde Türk Dil Kurumu’nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları örnek alınmalıdır. Detaylı bilgi için Türk Dil Kurumu’nun web sayfasına bakınız: www.tdk.gov.tr. Yabancı sözcükler yerine olabildiğince Türkçe sözlükler kullanılmalıdır. Türkçe alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.


11. Yabancı dilde gönderilen makalelerin ve Türkçe gönderilen makalelerin, yabancı dilde (İngilizce vd.) yazılmış bölümlerinin, gönderim öncesinde yetkin bir dil kontrolünden geçirilmiş olması gerekmektedir. İçerikten bağımsız olarak, dil yönüyle yetersiz olan makaleler iade/reddedilmektedir. Yazarların bu hususa azami gayret göstermeleri önemlidir. 

Yazar Sorumlulukları

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi / Journal of Medeniyet Politics’e gönderilmiş makaleler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış, yayınlanmak üzere eş zamanlı olarak başka bir basılı/elektronik dergiye sunulmamış olmalı ve intihal ya da telif hakkı ihlali içermemelidir. Dergiye sunulan ve/veya hakemlik sürecine alınan makalelerin,  daha önce tıpkı veya benzerinin yayınlanmış olması yahut intihal içerdiğinin  tespiti halinde süreç iptal edilir ve bilimsel etik ve yasal mevzuat çerçevesinde gerekli adımlar atılır.

Bütün yazarlar, çalışmalarını bilimsel etiğe uymayacak bir şekilde etkileyebileceği düşünülebilecek başka bireyler ve kurumlarla aralarındaki her türlü maddi çıkar ilişkisini makale başvurusu sırasında bildirmekle yükümlüdürler.

Dergide yayınlanması kabul edilen ve yayınlanan yazıların yazarı/ları telif haklarını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne devretmiş sayılır. Yayın yükleme sürecinde teli hakkı formu eklenmelidir.


Editör Sorumlulukları

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi / Journal of Medeniyet Politics'e gönderilen yazıların konu ve biçim açısından derginin kapsamı ve yayın politikalarını değerlendirmek ve uygun görülen yazıları inceleme ve hakemlik süreçlerine yönlendirmek editör/lerin sorumluluğundadır.

Editör/ler dergiye gönderilen makaleleri hiçbir ayrımcılık yapmaksızın nesnel bilimsel kurallar çerçevesinde değerlendirmeyi ve makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlamayı taahhüt eder.


Hakemlik ve Yayın Süreci

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi / Journal of Medeniyet Politics’e sunulan makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulmaktadır. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan makaleler hakem tayin edilmek üzere yayın kuruluna sunulmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin hakemlik sürecine girip girmeyeceği en geç 4 hafta içinde sonuçlandırılmaktadır.

Hakem/lerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar/lar’dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar/lar’a bildirilmektedir. İki hakem raporunun olumsuz gelmesi durumunda makale reddedilir.

Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 15 gün içerisinde yapılarak yayın kuruluna ulaştırılması gerekmektedir. Aksi takdirde makale değerlendirmesi, editörlük olarak süreçten çıkarılacaktır. 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi açık ve bedelsiz akademik yayıncılık ilkesine bağlıdır. Makale işleme, gönderme ve yayımlanma sürecine dair hiçbir ad altında yazar veya kurumundan herhangi bir ücret talep edilmez.