Propolis, also known as bee glue, has a wide range of biological activities and physiological properties. Propolis is a product collected by bees during honey making, and due to its resinous structure it cannot be consumed in its raw form and can be made suitable for consumption by separating unwanted substances. Many methods can be used to extract bioactive compounds from raw propolis, but since there may be differences between these methods in terms of extraction efficiency, an effective method should be used. In this study, the total phenolic content (TPC) and antioxidant activity of propolis samples extracted by microwave assisted ethanolic extraction (MAE), ultrasonic assisted ethanolic extraction (UAE), and supercritical fluid (SCF) extraction methods were investigated. In the experiments, TPC was analyzed by Folin-Ciocalteu method and antioxidant activity tests were performed using DPPH radical scavenging and CUPRAC methods. As a result of the analyses, the TPC of the samples was found in the range of 42.83-83.88 mg GAE/g sample, DPPH radical scavenging activity was in the range of 22.97-37.30 mg TE/g sample and antioxidant capacity obtained by CUPRAC method was in the range of 143.83-259.69 mg TE/g sample. In line with the values obtained, even though MAE and UAE were determined to have the highest phenolic content and antioxidant capacity among the propolis extracts, no significant difference was found between them, but as a result of the literature information, it was understood that the content of propolis varies according to climatic conditions and geographical origin and that MAE and UAE can be preferred in order to increase the extraction efficiency, while the procedures of the methods should be given more importance.
The authors thank to Dr. Mine GÜLTEKİN-ÖZGÜVEN for her contributions.
Arı tutkalı olarak da bilinen propolis, çok çeşitli biyolojik aktivitelere ve fizyolojik özelliklere sahiptir. Propolis, reçinemsi yapısı nedeniyle arılar tarafından bal yapımı sırasında toplanan, ham haliyle tüketilemeyen ve istenmeyen maddelerin ayrıştırılmasıyla tüketime uygun hale getirilebilen bir üründür. Ham propolisten biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyonu için birçok yöntem kullanılabilir ancak bu yöntemler arasında ekstraksiyon verimi açısından farklılıklar olabileceğinden etkili bir yöntem kullanılmalıdır. Bu çalışmada, mikrodalga destekli etanolik ekstraksiyon (MAE), ultrasonik destekli etanolik ekstraksiyon (UAE) ve süperkritik sıvı (SCF) ekstraksiyon yöntemleri ile ekstrakte edilen propolis örneklerinin toplam fenolik içeriği (TPC) ve antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Deneylerde, Toplam Fenolik madde içeriği Folin-Ciocalteu yöntemi ile analiz edilmiş ve antioksidan aktivite testleri ise DPPH radikal süpürme ve CUPRAC yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda örneklerin toplam fenolik madde içeriği 42.83-83.88 mg GAE/g örnek aralığında, DPPH radikal süpürme aktivitesi 22.97-37.30 mg TE/g örnek aralığında ve CUPRAC yöntemi ile elde edilen antioksidan kapasitesi 143.83-259.69 mg TE/g örnek aralığında bulunmuştur. Elde edilen değerler doğrultusunda propolis ekstraktları arasında MAE ve UAE'nin en yüksek fenolik madde içeriğine ve antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlense de aralarında anlamlı bir fark bulunamamış ancak literatür bilgileri neticesinde propolis içeriğinin iklim koşullarına ve coğrafi kökene göre değişkenlik gösterdiği ve ekstraksiyon veriminin arttırılması için MAE ve UAE'nin tercih edilebileceği, yöntemlerin prosedürlerine ise daha fazla önem verilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Chemistry and Food Sensory Science |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2024 |
Submission Date | February 7, 2024 |
Acceptance Date | March 11, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.