BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 39 Issue: 1, 136 - 138, 16.11.2012

Abstract

Geographical labeling guarantees sustainability of traditional foods production. Geographical labeling is widespread in European Union member states and candidate countries. Republic of Türkiye has been registering different products. As geographical labeling gains global importance, an awareness rising in our country must be done for an increase in the numbers of geographical labeled products.

References

  • Anonim, 1992. Products Registered as Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) Intended For Human Consumption, Council Regulation (EEC) No. 2081/92. Anonim, 2004. Protection of geographical indications, designations of origin and certificates of specific character for agricultural products and foodstuffs, Working document of commission services, Guide to community regulations, 2 n d Ed., European Commission Directorate General for Agriculture Food Quality Policy in the European Union.

Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi

Year 2013, Volume: 39 Issue: 1, 136 - 138, 16.11.2012

Abstract

ÖZET

Geleneksel gıdaların üretiminde sürdürülebilirliğin en önemli teminatlarından birisi ürünlerin coğrafi etiketlenmesidir. Coğrafi etiketleme, Avrupa Birliği (AB) üyesi ve aday ülkelerde yaygın olarak işleme konulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, birçok farklı ürünü ile coğrafi etiketleme işlemlerine başlamıştır. Dünyada yeni önem kazanan coğrafi işaretlemenin ülkemizde de yaygınlaşması için, farkındalığın oluşturularak biran önce geleneksel ürünlerimizde coğrafi etiketlenmiş ürün sayısının arttırılması gerektirmektedir.

Anahtar Kelimeler: Coğrafi etiket, menşei, mahreç işaretleri, patent

  

ABSTRACT 

GEOGRAPHICAL LABELING OF FOODS

Geographical labeling guarantees sustainability of traditional foods production. Geographical labeling is widespread in European Union member states and candidate countries. Republic of Türkiye has been registering different products. As geographical labeling gains global importance, an awareness rising in our country must be done for an increase in the numbers of geographical labeled products.

Key Words: Geographical label, origin, geographical indications, patent

References

  • Anonim, 1992. Products Registered as Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) Intended For Human Consumption, Council Regulation (EEC) No. 2081/92. Anonim, 2004. Protection of geographical indications, designations of origin and certificates of specific character for agricultural products and foodstuffs, Working document of commission services, Guide to community regulations, 2 n d Ed., European Commission Directorate General for Agriculture Food Quality Policy in the European Union.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Letter to the Editor
Authors

Abdullah Dikici This is me

Ahmet Koluman This is me

Rind Aktaş This is me

Publication Date November 16, 2012
Published in Issue Year 2013 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Dikici, A., Koluman, A., & Aktaş, R. (2012). Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 39(1), 136-138. https://doi.org/10.16988/iuvfd.49363
AMA Dikici A, Koluman A, Aktaş R. Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi. iuvfd. November 2012;39(1):136-138. doi:10.16988/iuvfd.49363
Chicago Dikici, Abdullah, Ahmet Koluman, and Rind Aktaş. “Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39, no. 1 (November 2012): 136-38. https://doi.org/10.16988/iuvfd.49363.
EndNote Dikici A, Koluman A, Aktaş R (November 1, 2012) Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39 1 136–138.
IEEE A. Dikici, A. Koluman, and R. Aktaş, “Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi”, iuvfd, vol. 39, no. 1, pp. 136–138, 2012, doi: 10.16988/iuvfd.49363.
ISNAD Dikici, Abdullah et al. “Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39/1 (November 2012), 136-138. https://doi.org/10.16988/iuvfd.49363.
JAMA Dikici A, Koluman A, Aktaş R. Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi. iuvfd. 2012;39:136–138.
MLA Dikici, Abdullah et al. “Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 39, no. 1, 2012, pp. 136-8, doi:10.16988/iuvfd.49363.
Vancouver Dikici A, Koluman A, Aktaş R. Gıdaların Coğrafi İşaretlenmesi. iuvfd. 2012;39(1):136-8.