Gelenekten gelen mutlakiyetçi monarşinin mutlak hüviyetinin zayıflamaya başladığı, hürriyet ve anayasal sistem söylemleriyle iki ayrı dönemde tecrübe edilecek olan parlamenter monarşinin hükmünün süreceği, eskiye oranla daha köktenci bir yenileşmenin inkılapçı izlerinin belirmeye başladığı ikircikli bir dönemin tanığı ve adananıdır Afet İnan. Dolayısıyla Afet İnan, bu ara dönemin geçiş sancılarını tecrübe etmiş, döneminin her türden siyasal, sosyal, kültürel ve entelektüel atmosferinden beslenmiş, kadın hakları, arkeoloji ve antropoloji gibi çalışmaların öncüsü olmuştur.
Eski ile yeni, geleneksel ile modern, mutlakiyet ile anayasal sistem arasında kalınan bir dönemin tam da ortasında, kendisine yaşamın her alanında bir yer ve yön bulma çabasını tecrübe etmiştir. Tarihin bu önemli dönemecinin tanığı olan Afet İnan, yaşadığı dönem içerisinde değerlendirilmeye çalışılacaktır. Çöküşten bir kuruluş öyküsü yazılan dönemin etkin kadrosu içerisinde yer alacak olan Afet İnan’ın, bu kuruluş ve kurtuluş hikâyesinin neresinde yer aldığı, sahip olduğu değer ve geliştirdiği düşüncelerini nasıl bir ortamda oluşturduğu, çalışmanın cevabını aramaya gayret gösterdiği soruların başında yer almaktadır. Kendi ifadesiyle, şahsını Atatürk’ün talebesi ve ilim arkadaşı olarak tanımlayan İnan’ın, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme sürecini pek çok alanda temsil eden bir değeri olduğu anlaşılmaktadır.
Afet İnan is the witness and dedicant of an indecisive period in which the traditional absolutism began to decline, parliamentary monarchy which would be experienced in two different periods would dominate with the discourses of freedom and constitutional system and the reformist traces of a more radical modernization began to emerge compared to the past. Therefore, Afet İnan experienced the transitional pains of this interregnum period and enjoyed omnifarous political, social, cultural and intellectual atmosphere of the period and became the pioneer of studies like women’s rights, archaeology and anthropology.
In the midst of a period between old and new, traditional and modern, absolutism and constitutional system, she experienced herself an effort to find a place and a direction in every aspect of life. Afet İnan, who was the witness of this historical turning point, will be evaluated during the period which she lived. Afet İnan would take part in the active cadre of the era when a story of foundation from collapse was written. Her position in this story of foundation and emancipation, the environment in which she had her virtues and developed her ideas are among the subjects of this study. With her own words, describing herself as the student andscholarly companion of Atatürk, İnan is understood to have a virtue of representing he modernization process of Turkish Republic in numerous fields.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 17 Issue: 33 |