Bu çalışmada, Hashimoto tiroiditli hastaların idrarlarındaki ve kullandıkları tuzlardaki iyot miktarı ile piyasada satılan tuzlardaki iyot içerikleri araştırılarak İyodun Hashimoto tiroiditi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız, 18-65 38.5±9.2 yaş arası 50 sağlıklı kadın kontrol grubu ve 50 Hashimoto tiroiditli kadın vaka grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan her bireye beslenme anketi uygulanırken aynı zamanda kan örnekleri ve idrar örnekleri alınarak serum T3 Triiodotironin , T4 Tiroksin , TSH Tiroid stimule edici hormon , tiroid otoantikorları anti-TPO Anti-tiroid peroksidaz , anti-TG Anti-tiroglobulin ve idrar iyot konsantrasyonları ölçülmüş, diğer yandan piyasada satılan yemeklik tuz örneklerindeki iyot konsantrasyonları da analiz edilmiştir. Vaka grubunda %36, kontrol grubunda %24 oranında aşırı tuz kullanımı tespit edilmiştir p
In this study, the effects of iodine on Hashimoto’s thyroiditis were investigated by analyzing the amount of iodine in Hashimoto’s thyroiditis patients’ urine and the salt they are using, also with the iodine amount of commercially available salts. Our study was based on 50 healthy women control group and 50 women with Hashimoto’s thyroiditis case group aged between 18-65 38.5±9.2 . Every individual that participated the study was questioned with a nutrition survey and at the same time also blood, urine samples were taken and T3 Triiodotironin , T4 Tiroksin , TSH Thyroid Stimulating hormone , autoantibodies anti-TPO Anti-thyroid peroxidase , anti-TG Anti-thyroglobulin and urine iodine concentrations were measured. On the other hand table salt samples were analyzed for their iodine concentrations. We determined over-use of salt in 36% of case group and %24 in control group p
Excess iodine intake Hashimoto thyroiditis iodized salt urinary iodine concentration iodine content of salt
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 19 Issue: 1 |